Internet i el fenomen de Youtube està creant un nova cultura de producció i visualització audiovisual. La democratització de la producció i difusió dels continguts audiovisuals amb el vídeo digital i la publicació a Internet permet experimentar i crear nous formats i usos del vídeo. En el mòdul dos ja us varem presentar els nous formats de podcast i vídeoblogs. Hem volgut separar els termes de format més tècnic amb els terme de gènere més formals així en aquest apartat parlarem dels nous generes de comunicació audiovisual que estan sorgint arrel dels nous formats de transmissió de vídeo.
Dins del gènere global dels informatius, en el món d’Internet han sorgit un munt de podcast on periòdicament pengen els seus informatius. La majoria de les vegades fan servir un comunicador o comunicadora que presenta les notícies en un pla mig llarg per tal de posar gràfics a la part lateral contrària a la persona entrevistada.
Internautas TV: Revista d’informació sobre la web en format de Web TV
Mobuzz TV: Revista d’informació sobre les TIC en general en format de Podcast
Hi ha diferents tipus de vídeoblogers molts aficionats a la comunicació audiovisual que estan mostrant les seves creacions mitjançant un bloc personal on es donen a conèixer. Alguns d’ells l’ofereixen en format podcast.
Joan Planas és un dels videobloguers més prolífics del nostre país.
Les sèries de ficció és un dels grans gèneres dels vlogs i podcasts. Així, grups de teatre experimental o estudiants de comunicació audiovisual, o aficionats al vídeo fan les seves pròpies sèries per Internet. Els alumnes de l’Institut de Secundària Institució Montserrat ha creat una sèrie de ficció a partir d’un crèdit d’imatge que desenvolupen al seu institut.
IMTV:Taquilla oberta
En Jesus Ferre també és un prolífic blocaires que té el seu espai de Vlocs
Molts fan paròdies i jocs entretinguts com el Bloc de Revennius
Diferents associacions, institucions i ONGs han creat també els seus propis vlogs per donar a conèixer la seva feina.
Les grans cadenes i empreses de reportatges estan també oferint part de la seva programació als entorns de podcast. Si bé les principals cadenes de televisió com Tv3 tenen els seus propis entorns de publicació de continguts, moltes d’altres s’inclouen en podcast genèrics com Miro. Així canals com Discovery, National Geography o la PBS amb Sesam Street actualitzant periòdicament continguts en els seus podcast a Miro i altres lectors.
Digital Storytelling és un dels nous formats sorgits arrel de les noves possibilitats de les TIC i la publicació multimèdia a la xarxa. Es tracta d’una eina de narrativa digital que permet als seus participants -un públic normal no necessàriament experts en TIC’s- contar la seva pròpia vida a partir d’una plataforma multimèdia. Són històries breus (al voltant dels 5 minuts) que impliquen l’ús de la narració en primera persona, combinada amb imatges fixes i/o en moviment, veu en off, música, etc., i un soft d’edició. Genera un entorn lliure on es pot respectar i preservar la diversitat en individus i cultures.
En aquest espai ens expliquen com funciona: http://www.ourmedia.org/node/258029
Aquesta és una presentació en format de tutorial:
L’screencast son els vídeos elaborats a partir de les imatges de pantalles.
També podreu desenvolupar vídeopresentacions i penjar-les amb noves eines com:
Un publicador de screencast
Jing una eina de producció de videopresentacions
Un altre format que ha sorgit darrerament és el de fer servir els retalls de paper amb icones per a desenvolupar tutorials sobre idees o sobre tot processos:
Tal com vàrem veure el mòdul 1, bastants centres educatius a Catalunya han incorporat en alguna part del seu currículum l’Educació en Comunicació Audiovisual. Quasi bé 100 centres han desenvolupat un projecte específic dins del Programa d’ECA . Alguns d’ells han fet servir la xarxa com a model de distribució de continguts i per donar a conèixer les seves experiències.
D’altres centres educatius sense seguir directament un programa d’ECA han desenvolupat propostes audiovisuals o han distibuït treballs de vídeo per la xarxa la majoria d’ells en blocs:
Molts altres centres incrusten vídeos en els seus blocs generals:
Dins de Youtube podem trobar diferents canals configurats per centres educatius com espais de difusió dels seus treballs de vídeo.
Altres centres i professorat fan servir entorns com Moodle o Intranets per difondre les creacions de vídeo.
Dins Itunes podem trobar escoles on pengen els apunts en format podcast.