El ritme és la sensació o impressió dinàmica o de moviment de les imatges dins l’enquadrament de la pantalla i per la durada temporal de cada pla en què transcorren en una producció audiovisual, amb la finalitat expressiva de què resulti el màxim d’atractiva possible per aconseguir l’atenció del públic a qui va dirigida.
L’aplicació d’un ritme o altre en una producció audiovisual pot donar-se a dos nivells que cal diferenciar molt bé. Un a nivell intern, quan s’aplica puntualment a una o vàries escenes o seqüències en diferents moments. Una altra, a nivell extern, quan s’aplica de manera global a tota la producció, com per exemple en una pel.lícula d’acció.
Tot i que és un element comunicatiu difícil de mesurar objectivament, ja que la seva percepció està supeditada a la interpretació que pugui fer cadascuna de les persones que la visualitzi, és menester conèixer els recursos expressius bàsics que contribueixen a marcar el ritme d’una producció audiovisual:
Si bé la durada en temps real dels plans és un factor que influeix a l’hora de marcar un ritme o altre en una producció, cal tenir també molt present el temps psicològic, és a dir, la sensació de temps que capta l’espectador, influenciat pel contingut dels plans.
És important no confondre el ritme accelerat o no amb la velocitat amb què succeeixen els diferents esdeveniments d’una producció.
L’objectiu d’aquesta pràctica és conèixer els recursos del llenguatge audiovisual relacionats amb les formes de connexió entre els diferents plans, escenes i seqüències d’una producció videogràfica.
Les transicions
Quan s’explica una història audiovisualment no és necessari estendre’s en tot tipus de detalls, ni molt menys presentar una continuïtat de les imatges en temps real.
El camí per aplicar aquest propòsit en la successió de plans, escenes o seqüències no és altre que el de les transicions, un recurs expressiu que proporciona el llenguatge audiovisual per marcar els salts tant de caràcter temporal com espacial.
Aquesta és una tasca més pròpia del procés d’edició però que cal tenir molt en compte en els passos previs de planificació del guió temàtic i tècnic, i per suposat en el moment en què s’enregistren les imatges.
EDICIÓ A TALL
EXEMPLE 1
Observeu el següent clip i digueu quines transicions s’ha fet servir per connectar els diferents plans.
La protagonista ha de fer un recorregut llarg fins arribar a la casa. Si s’hagués enregistrat tot l’espai que ha de caminar en temps real la durada es multiplicaria per quatre. No era l’objectiu d’aquesta seqüència, sols es pretenia donar a entendre que es dirigeix a una casa situada en una zona enjardinada, per la qual cosa s’han seleccionat diferents plans que s’han situat successivament un al costat de l’altre, tot procurant respectar el principi de continuïtat entre ells.
En tots els casos s’ha aplicat la transició més habitual coneguda amb el nom de edició a tall. És la més natural i aconsellable d’utilitzar, ja que sol ser la que dóna molta més fluïdesa a la producció audiovisual.
EXEMPLE 2
Mireu el següent tros de clip i descobriu en què consisteix la transició que s’hi ha aplicat
En aquest exemple s’ha recorregut també a la transició edició a tall, però cercant un mateix referent de nexe entre una escena i una altra per indicar que es passa temporalment d’un indret a un altre allunyat en la distància.
EXEMPLE 3
En aquest cas és una transició que s’aconsegueix en el mateix moment d’acabar l’enregistrament d’una escena, desplaçant la càmera a molta velocitat produint l’efecte de ràfega. Es coneix amb el nom d’escombrat.
TRANSICIONS GRÀFIQUES
De vegades, però, per exigències del guió i per trencar un ritme determinat és menester recórrer a l’aplicació d’altres transicions gràfiques, que sens cap tipus de dubtes poden enriquir expressivament el producte audiovisual.
Visioneu alguns exemples en què s’apliquen algunes de les transicions predefinides que aporten els mateixos programes d’edició, moltes de les quals permeten la seva manipulació per canviar un o més paràmetres de la seva configuració, i reflexioneu, abans de llegir els comentaris, sobre la seva idoneïtat, cercant arguments que justifiquin la seva aplicació.
ENCADENAT
Quan un pla desapareix o es dissolt suau i progressivament, deixant pas a un altre amb el mateix efecte. Existeixen moltes varietats d’encadenaments i possiblement sigui la transició gràfica que més es fa servir.
S’aplica per suggerir un canvi espacial o temporal curt, donant a entendre que entre una i altra escena continua havent-hi una connexió narrativa.
També per crear salts de raccord, o simplement unificar plans diferents, essent molt útil per reduir i agilitzar el ritme del clip editat.
FOSA
Quan de manera progressiva, el primer pla acaba enfosquint-se i el segon surt de la foscor, desapareixent una imatge i sortint-ne una altra.
Tenir cura amb l’àudio, si en té, doncs en aquest cas és imprescindible valorar si ha de seguir el mateix procés en paral·lel o no, pel que fa la baixada i pujada del volum, respectivament.
CORTINETA
Quan un pla és substituït progressivament per un altre sense que es produeixi una barreja, en realitat es dóna un desplaçament. N’hi ha de molts tipus.
DESENFOCAMENT
Quan les imatges es presenten progressivament desenfocades al final d’una escena, seguint el procés invers en la següent. Existeixen vàries opcions.
IRIS
Aquesta transició, consisteix en una gradual obertura o tancament circular.
Seguint el mateix esquema de treball que en l’anterior pràctica es tracta de què cada grup faci una producció amb una durada que estigui entre quinze i vint segons, incloent-hi com a mínim dues transicions gràfiques.
En visionar els resultats de cada clip dediqueu una estona al comentari valoratiu per tal de comprovar que s’han assolit els objectius proposats.