El primer que hem de tenir clar a l’hora de fer una edició, és saber si el nostre equip informàtic pot suportar aquesta feina i en quina qualitat volem treballar. Està clar que a més qualitat més prestacions ha de tenir l’entorn de treball. No és el mateix editar un vídeo de 2 minuts a 320×240 per penjar-ho a la web, que fer una edició de 20 minuts a 720 x 576 i no parlem ja en alta definició, però això , per a les escoles , encara ens queda una mica lluny.
Avui en dia la majoria dels ordinadors nous ja vénen preparats per tenir una estació d’edició de vídeo digital domèstica. Però com en els centres educatius us podeu trobar en una mateixa aula amb diferents tipologies d’ordinadors aquí teniu una llista dels components bàsics:
Un cop escollit el programa d’edició, cadascun d’ells porta informació sobre requisits mínims del sistema. En cas de dubtes està bé donar una ullada.
De la mateixa manera que els programes d’edició de textos van acabar essent una eina assequible pels usuaris en general, el mateix està passant amb els programes d’edició de vídeo. A un nivell senzill, pràcticament tots els programes tenen les mateixes funcions, i el més important és tenir clar els aspectes fonamentals, esmentats abans, de qualsevol edició audiovisual. Avui en dia l’oferta és tan amplia i variada, que no hem volgut centrar-nos en un editor concret, com es feia en cursos anteriors, i per això us donen les eines perquè cadascú treballi amb l’editor que més s’apropi al tipus de producció que vol desenvolupar i a les característiques pròpies de l’etapa on es treballa.
A l’hora d’escollir l’editor s’ha de tenir present aquestes consideracions:
Des de fa poc temps, l’edició es pot treballar de dues formes:
En el mòdul 1 hem parlat d’aquest tema.internet
En aquest curs no ens volem centrar en un programa d’edició específic, avui en dia l’oferta digital és tant amplia i han proliferat tants programes d’edició que hem considerat que cadascú pot escollir el programa que més s’adapti a les seves necessitats.
Nosaltres en aquest curs us donarem les claus per treballar l’edició en un sentit més ampli. Des del punt de vista educatiu i valorant el llenguatge audiovisual en tots els seus aspectes. Volem que us animeu a treballar amb els alumnes i que incorporeu , la producció audiovisual al vostre centre.
Com no podem tractar tots els programes d’edició, hem escollit alguns que poden ser d’una gran ajuda. En aquesta selecció hem considerat que fossin programes:
Preu: Gratuït. Windows
Descàrrega: http://www.microsoft.com/spain/windowsxp/downloads/updates/moviemaker2.mspx
Tutorial: http://www.ayudadigital.com/video/como_capturar_editar_moviemaker.htm. Més complert en PDF: http://mosaic.uoc.edu/pdf/Manual_Basico_de_Windows_Movie_Maker.pdf.
Vídeotutorial: Força complert, molt visual i la versió que mostra està en espanyol.Té un petit o gran problema que l’explicació està en anglès, però és molt visual. Hi ha molts tutorials a Youtube però aquest és el més complert, les 331.582 visites ho certifiquen.
Plataforma: PC
Preu: El Departament d’Educació ho va repartir a les escoles públiques en la versió 8.
Tutorial: http://www.xtec.cat/audiovisuals/sav/jt0506/studio8/studiocaptura.htm
Vídeotutorial: Pincle Studio 8 Bàsic
Preu: Gratuït amb el sitema operatiu. Apple
Descàrrega: Versió ImovieHD 6 http://www.apple.com/support/downloads/imovieHD6.html Versió Imovie HD 8 Sistema Operatiu Leopard 10.5
Podcast: Subscriure’s a Itunes/Apple Store/podcast Tazzito.com Una bona col.lecció de tutorials de Imovie 06 i 08
Vídeotutorial Imovie8: http://www.apple.com/es/ilife/tutorials/#imovie
Vídeotutorial Imovie6 primera part:
Plataforma: LÍNUX
Preu: Gratuït.
Descàrrega: http://www.kdenlive.org/
Suport XTEC: http://linkat.xtec.net/portal/content/view/142/30/
Tutorial:http://es.wikibooks.org/wiki/Kdenlive/Guía_rápida#La_ventana_de_Proyecto
Vídeotutorial: Primera part
Vídeotutorial: Segona part
Pàgina web Linkat: http://linkat.xtec.net/portal/content/view/142/30/
Plataforma: WEB 2.0
Preu: Gratuït
Descàrrega: http://photobucket.com/
Tutorial: http://www.slideshare.net/franwiv/tutorial-photobucket
Vídeotutorial: No s’ha trobat.
Escollir el programa d’edició.
Segons el sistema operatiu amb què treballis, dóna una ullada als tutorials i escull el que s’adapti millor a les teves necessitats. A partir d’aquest moment et suggerim que sempre treballis amb el mateix programa i tutorial. Si coneixes un altre tutorial millor, t’agrairem que ho comuniquis al teu formador o formadora.
Envia un missatge al teu formador o formadora, especificant quin programa utilitzaràs durant tot el curs.