L’equip que du a terme la realització d’un film o vídeo està format per persones que desenvolupen ’rols’ diferents. En el món professional sol estar bastant o molt jerarquitzat i sota les ordres d’una direcció o una realització. Una producció és sobre tot un projecte de treball en equip i per equips. No només hi ha la figura del director o directora, realitzador o realitzadora, també en molts casos existeix la direcció per a tasques específiques per a cada grup de treball:
Director/a de fotografia: càmeres, foquistes i il.luminadors, elèctrics, etc.
Director/a artístic/a: ambientació, decorats, vestuaris, maquillatges, etc.
Director/a de guionistes: sobre tot en minisèries per TV on es necessita un component dramàtic continu.
Cap de producció: ajudants de producció, catterings, aseguradors, logística, etc.
Evidentment, no totes les produccions audiovisuals s’han de desenvolupar amb tants equips de persones i tanta producció. Però si que és molt important conèixer els diferents rols, perquè de ben segur que en tota producció audiovisual s’han de tenir en compte aspectes bàsics de producció, guionatge, enregistrament, il.luminació, ambientació, etc. Encara que la producció la desenvolupi una sola persona.
En general, es poden fer dos grans grups d’equip, segons el caràcter de les seves funcions. Els anomenats equips artístics i els equips tècnics, tots ells coordinats pels dos principals rols de gestió: la producció i la direcció.
Equips artístics
Equip de guionistes i script: responsable del guió literari i col.laboradors del guió tècnic amb l’equip de direcció. En una producció de centre també poden fer la funció d’script, tenir cura del compliment del guió i que no hi hagi salts de “raccord” o continuïtat en l’acció.
Equip d’actors i actrius: han de treballar molt a fons amb l’equip de guionistes i scripts. Coordinats pels equips de producció i de direcció.
Equips artístics: formats pels responsables d’ambientació, decoració, perruqueria i maquillatge. Estan molt coordinats pel propi equip de direcció.
Equips tècnics
Equip de fotografia. Aquest equip està coordinat pel director de fotografia, que s’ha de coordinar amb el director. Principalment en l’equip hi ha els càmeres, però també hi ha els responsables d’il·luminació i els foquistes.
Equip de so. Són els responsables de tots els equips de so i de com aquest s’ha de prendre. Quins micròfons calen. Com s’han de situar. Ha de tenir cura que les condicions acústiques ambientals siguin favorables per a captar el so.
Equip de postproducció Són els encarregats de fer el muntatge final de la pel.lícula. Han d’estar coordinats directament per la direcció i poden haver-hi tècnics que coordinin els diferents aspectes treballats i l’edició: la llum, el so i la planificació. També l’equip de guionistes pot col.laborar per ajustar els darrers canvis.
Equips de gestió
Equip de producció. Responsable del desenvolupament del projecte. Cerca els mitjans econòmics, logístics, tècnics, etc. És un perfil força important per a aconseguir coses i solucionar problemes, sobretot de gestió. A partir del pla de producció, convoca l’equip artístic i tècnic, aconsegueix permisos, atrezzo, decorats, vestuari, entrevistes a persones, etc. En una producció de centre poden ser les persones que busquen localitzacions, que es posen en contacte amb persones externes si s’han de fer entrevistes, que demanen els permisos necessaris, que organitzen al grup d’actors, etc.
La direcció (o realització). Cap artístic (o tècnic) del projecte. És qui coordina la resta de l’equip. Interpreta tècnicament el guió, dirigeix els actors i actrius, determina plans i angles de càmera, moviments de càmera i durada de les preses i participa en el muntatge.
En el vídeo següent podeu veure alguns dels millors crèdits dissenyats en el camp del cinema professional. Fixeu-vos en els rols principals:
Als centres escolars, tampoc cal pecar de verticalisme, més encara si es vol estimular l’estil de treball col·laboratiu. Però un cert repartiment de funcions entre l’alumnat es fa necessari si volem assolir un producte mínimament estructurat.
D’altra banda, cal plantejar-se la possibilitat del funcionament rotatiu de les diverses funcions o, fins i tot, d’una realització col·lectiva.
El pla de producció
Tota producció audiovisual té un procés de desenvolupament semblant. En la majoria de casos els podem dividir en tres grans fases.
La preproducció
La primera fase de totes té la funció de definir i organitzar la producció. En ella cal fer la definició del projecte: tema, objectius, sinopsi, etc. Posteriorment, es desenvolupa el guió literari i el guió tècnic.
Un cop es té el guió es prepara el pla de producció. Amb el pla de producció es defineixen els equips de treball, les possibles localitzacions i les necessitats tècniques. Posteriorment, la direcció, amb els responsables dels equips tècnics, fa un pla de rodatge. El pla de rodatge està fet a partir del desglosament del guió tècnic i organitza els diferents enregistraments en jornades i equips de treball. Així doncs, les principals fases d’una preproducció poden ser:
Elaboració del projecte: es tracta d’un escrit on es contemplen els objectius, el tipus de destinataris, el gènere i format del vídeograma, el tractament de realització, el pressupost, etc. Un model possible en forma de fitxa podria ser:http://docs.google.com/Doc?id=dgn5w94p_2djdrnhdh
Crear l’equip de producció: val a dir el realitzador o realitzadora, el/la càmera, el/la tècnic/a de so, l’editor/a, etc.
Elaboració d’un pressupost: desglossament amb el personal, lloguers, transports, atrezzo, material divers, etc. Elaboració del possible material i recursos a emprar (maquetes, estris, infografia…).
Pla de producció: Indicar les localitzacions segons data i hora, qui hi participa, si cal atretzo o vestuari…
Localitzacions: triar escenaris (exteriors i interiors) on s’enregistraran els plans.
Pla de gravació: S’hi indica lloc i data, tipus de pla, so, durada, etc.
En un centre educatiu aquesta ha de una fase bàsica pel seu treball creatiu, de narració, de decisions a prendre, de planificació, etc. És un bon moment per desenvolupar el treball en grups. És quan cal que prenguin decisions i preparin estratègies, quan s’han de definir els rols, les tasques i l’estructura de producció que es vol desenvolupar.
Fase en la que es desenvolupen els enregistraments. És el moment en què cal tenir-ho tot preparat. Durant els enregistraments acostumen a sortir imprevistos que cal corregir. El desenvolupament d’un rodatge s’estructura pla a pla. De cada pla s’hauran de prendre les preses necessàries fins que surti aquella que es considera correcte.
Es un treball de coordinació d’equip on tothom té una tasca a fer en els seu moment. El primer que cal tenir és l’ambientació, els decorats, el vestuari, etc., tot a punt. Posterioment cal situar la càmera i preparar el tipus de pla que es vol enregistrar. El director o directora de fotografia i tot el seu equip preparen el que serà la presa. Posteriorment l’equip de so ha d’ajustar els nivells correctament i verificar la seva qualitat.
En un centre educatiu aquest és un moment clau de la producció. Cada component del grup ha de tenir clara quin és la seva funció. La tasca de coordinació de tot l’equip és clau. Encara que algun component del grup no tinguin tasques directament relacionades, estaran concentrats en l’acció que s’està duent a terme.
La postproducció
Cada cop més les fases de postproducció estan tenint un paper molt important en la fase de producció. Totes les edicions d’avui en dia es fan en entorns digitals. Això
permet la inserció i tractament de diverses fonts fàcilment. El tractament digital de la imatge permet retocar i crear escenaris, personatges, ambients, etc. Els efectes especials s’han convertit avui en dia en un element clau de les produccions de cinema i fins i tot de TV. L’edició és un moment clau per acabar de donar sentit a la història que es vol donar. El so digital també ofereix noves possibilitats amb l’edició d’efectes i tractament del so.
En un centre educatiu aquesta fase pot tenir certes dificultats pels condicionaments i coneixements tècnics necessaris. De tota manera, tal com hem vist en els mòduls anteriors, cada cop més estan sortint eines d’edició de vídeo que permeten que nois i noies es facin responsables d’aquestes tasques.
En aquest vídeo fet per un centre podeu veure quin ha estat el procés de producció, als crèdits del final hi veureu alguns dels rols esmentats:
D’altra banda, cal recordar que els vídeos es realitzen amb la intenció de compartir-los.
És important, doncs, cercar temps i maneres per projectar-los, tant a nivell intern com extern. En el primer cas, per a què altres grups d’alumnes del mateix centre hi puguin tenir accés, bé sigui en tutories o aprofitant els dies que se celebra alguna festa escolar. En el segon cas, facilitant a l’alumnat la possibilitat de poder traspassar via Internet la feina feta o bé enduent-se una còpia a casa.
També hi ha la possibilitat d’enviar les produccions a concursos nacionals o internacionals. En aquest darrer cas podeu consultar la següent pàgina web on hi consten tots els Festivals de cinema infantil i juvenil que es fan en el món, on s’indiquen les entitats organitzadores, les dates, els llocs, etc.:
http://www.cifej.com.
Proposta de treball
Aneu pensant en el que podria ser l’estructura de treball i de producció del vostre projecte.
Busqueu altres exemples de treballs de centres on el repartiment de la feina sigui una tasca important, marqueu-los en el vostre Delicious i compartiu-los dins l’espai del fòrum.