Amagar Taula de Continguts

El vídeo com a eina de comunicació a l’aula. Usos i tractament didàctic

Mòdul 2. Vídeo digital i Internet

Televisió Educativa del Broadcast al WebTV Educatiu

En aquesta part de la pràctica us expliquem el que ha estat la Televisió Educativa al llarg dels darrers anys. Per això farem servir un conjunt d’espais web que us poden servir de referència. Tanmateix hi ha molts més, per la qual cosa us recomanem que feu servir un cercador com Google o el mateix Delicious i proposeu al grup classe alguns enllaços més sobre aquest tema.

El model de la BBC

Informar, entretenir i formar varen ser els tres preceptes principals que John Reith, fundador de la BBC, va proposar en promoure aquest nou mitjà. D’aquests tres preceptes, els d’informar i entretenir han estat els principals, mentre que el formatiu ha quedat relegat a espais i franges de segon grau.

Algunes televisions, amb el temps, varen crear departaments específics educatius. com és el cas de moltes de les televisions públiques Europees. La BBC va ser de les primeres en promoure aquests departaments. Actualment disposa de nombrosos programes i seccions educatives i ha promocionat l’ús d’Internet com a recurs educatiu i de promoció. Altres televisions públiques europees han desenvolupat també les seves seccions educatives i la majoria d’elles actualment les podem trobar a la web amb els accessos a continguts i recursos sobre els seus programes.

Enllaços a BBC Educational http://www.bbc.co.uk/schools/ http://www.bbc.co.uk/scotland/learning/

Història http://www.bbc.co.uk/history/walk/

Departaments educatius de diferents TV Europees

Itàlia http://www.educational.rai.it/ Holanda http://www.schooltv.nl/

El model americà: les TV privades i la PBS.

La televisió americana té un model diferent a l’europea. La base de les televisions són les grans cadenes privades (NBC, CBS i ABC) lligades als principals holdings de comunicació i a una xarxa pròpia de cadenes locals. Als anys 60 i com a conseqüència de la preponderància dels programes comercials i la dependència de la publicitat de les cadenes privades va sorgir la PBS. Aquesta cadena, d’àmbit estatal i sufragada per entitats i institucions benèfiques i públiques, ofereix un contingut divulgatiu, cultural i formatiu. Un dels programes de referència d’aquest canal ha estat Sesam Street. Aquest programa creà un metodologia i format educatius propis, sobre tot en l’àmbit del recolzament a l’aprenentatge de la lectoescriptura i les matemàtiques a l’Educació Infantil.

La TV educativa als EEUU

http://www.pbs.org/

http://www.pbs.org/teachers/

http://www.sesameworkshop.org/

http://www.ostn.tv/OSTNWebsite/index.html

La TV educativa iberoamericana

Els països llatinoamericans tenen una gran tradició en els canals de ràdio i tv educativa. Durant molt de temps s’ha plantejat aquest recurs d’educació a distància per lluitar contra els grans índexs d’analfabetisme de la zona.

L’ATEI Associació de Telelevisió Iberoamericana és un organisme que es va crear l’any 1992 amb l’objectiu de promoure la TV educativa entre els països de parla hispana. Està financiada pel Ministerio de Educación y Ciencia del Govern d’Espanya i diferents països sudamericans. En aquests moments i fruit de la VII Conferència Iberoamericana de Educación a Valparaiso, s’està en un procés de refundació d’aquesta televisió, amb la intenció d’obrir el camp de l’educació formal cap a àmbits culturals més generals. Així ha creat un espai de notícies culturals iberoamericanes (ncib), així com la Televisión Educativa Iberoamericana (TEIB).

El govern Mexicà va crear mitjançant la Dirección General de Televisión Educativa (DGTVE) la Red Edusat, formada per més de 12 canals de tv educativa que es poden visualitzar mitjançant la xarxa.

Brasil ha estat un dels altres pioners en la promoció de la TV educativa. A Colòmbia, després de la desaparició de la TV pública (Inravision), el propi Ministeri d’educació ha creat una televisió educativa per Internet, amb un conveni amb els diferents canals privats. Al Brasil el govern de Lula ha creat la TV Brasil, un canal d’abast nacional que és la fusió de la TV Educativa de Rio de Janeiro, la TV educativa de Marañon i la TV Nacional.

Enllaços de TV educativa a Iberoamèrica.

atei http://www.atei.es/atei/pages/inicio.asp

teib http://www.atei.es/teib/pages/inicio.asp

ncib http://www.atei.es/nci/pages/inicio.asp

Mexic http://dgtve.sep.gob.mx/tve/red_edusat/TVeducativa/en_linea.htm

Colòmbia http://www.colombiaaprende.edu.co/html/TVeducativa/1600/channel.html

Bràsil http://www.tvebrasil.com.br/default_br.asp

TV Educativa a Espanya

La Televisió educativa i cultural a Espanya s’ha desenvolupat des de la televisions públiques. El Ministerio de Educación y Ciencia mitjançant el Centro Nacional de Información y Comunicacion Educativa (CNICE) subvenciona la franja de TVE, la Aventura del saber. Aquest programa omple la franja matinal de Televisió amb propostes divulgatives i documentals. Té una durada diària de 60 minuts amb programes divulgatius i culturals.

Enllaços de TV Educativa a Espanya.

CNICE La aventura del saber http://w3.cnice.mec.es/tv_mav/n/f1_tvedu_las.html

RTVE http://www.rtve.es/programas/aventuradelsaber

TV Educativa a Catalunya

A Catalunya, cap a l’any 2.000 la TVC va arribar a un acord amb el Departament d’Educació per a dotar a tots els centres públics d’una antena parabòlica i l’alta a Via Digital per a disposar d’una franja d’una hora diària de TV educativa anomenada Horitzonts que s’emetia des de la TVC Internacional. Aquesta actuació va durar fins l’any 2004 i la franja d’Horitzons va passar a emetre’s pel canal K3 en la franja matinal. També des d’aquest any, TVC va crear un departament específic per a la producció de programes educatius. A partir d’un conveni amb el Departament d’Educació el contingut i la temàtica d’aquests programes es coordinen des de una comissió mixta. La majoria de programes educatius s’estan integrant dins la programació general. Per tal d’arribar específicament als centres educatius, al 2005 es va signar un acord per a la creació d’un portal educatiu amb els continguts audiovisuals educatius de la CCMA (Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals) i el Departament d’Educació.

Edu3.cat

L’any 2007 va néixer “edu3.cat”, un portal audiovisual amb programes educatius de TV3, Catalunya ràdio i produccions pròpies del Departament d’Educació. Tanmateix, TV3 ha creat un departament educatiu que col.labora amb el Departament d’Educació en la producció de programes que puguin ser d’ús per als centres educatius.

La transmissió de les produccions audiovisuals per Internet és la tendència que es va assolint a la majoria de televisions. Així podem trobar portals com Lesite, fruit d’un conveni amb France5 i el Ministeri d’Educació Francès o la mateixa BBC que ha posat a disposició dels centres educatius bona part de la seva producció, alliberant en part els drets per a què es puguin fer servir els seus materials per a l’edició als centres educatius.

Aquest és un vídeotutorial sobre les funcionalitats i estructura del portal:

Edu3.cat

L’estructura “edu3.cat” no és tant la d’un portal com la d’un repositori de vídeos amb un gran cercador. Us recomanem de fer servir el cercador avançat per trobar aquelles produccions audiovisuals que us podrien ser d’ús per treballar a l’aula. Recordeu de marcar-los al vostre Delicious


  • Si voleu saber quines són les darreres actualitzacions de programes a “edu3.cat”, quins programes podeu trobar, o d’altres novetats, podeu anar a visitar elbloc de l’edu3.cat, on trobareu tots aquestes informacions.



Proposta de treball

  • Feu una cerca dels diferents programes i sèries que hi ha a “edu3.cat” i seleccioneu aquelles que creieu us podrien ser d’ús al vostre centre.
  • Anoteu en el vostre Delicious aquelles pàgines que considereu més interessants.

Tornar al principi del document