La majoria de webs que heu vist en la pràctica anterior són de l’anomenada web 1.0. Són la majoria de webs actuals en les que un mitjà acostuma a crear els continguts i els publica per a què tothom els pugui visionar. No hi ha una participació directa. Es produeix l’esquema clàssic dels mitjans: hi ha un emissor i molts receptors. Des de fa alguns anys diverses webs han trencat aquest paradigma, fent que l’usuari passi a ser el protagonista. Així, l’anomenat “web 2.0” és un conjunt de portals on els usuaris són els que creen els continguts i els que marquen les pautes de programació amb els més visitats o els més valorats.
Youtube va ser dels primers entorns web que va trencar aquest paradigma. No existeix un únic emissor. Són els propis receptors o clients els que publiquen els vídeos i els continguts associats. Aquest és el nou paradigma del “web 2.0” o les anomenades també Webs socials. Per a poder treballar bé en una web social és important estar registrat, així podreu a banda de pujar continguts, recordar l’historial que heu visitat, deixar anotats els vostres favorits, llistes de reproducció, correus, etc.
Google va comprar Youtube, per la qual cosa si ja teniu un compte a Google podeu accedir directament des del vostre compte. Avui en dia, Google és el principal subministrador de serveis web de la xarxa, per la qual cosa és recomanable obrir un compte per fer servir totes les seves opcions. Si ho preferiu, podeu fer el vostre propi compte de Youtube.
Feu diferents proves per veure quin és el funcionament d’un cercador avançat.
Feu unes llistes de reproducció amb temes que us puguin ser d’interès pel treball de centre i afegiu-les al vostre perfil.
Cada usuari té el seu propi Canal de Youtube. El Canal és l’entrada pública a les vostres dades, els vostres vídeos, favorits, contactes, etc. D’entrada, el canal ve predeterminat, però el podeu configurar al vostre gust. A la part superior podreu trobar les informacions més importants relacionades amb cada canal: favorits, llistes, amics, subscriptors, etc.
Podeu fer una cerca de canals de centres educatius. Trobareu diversos IES i CEIPs amb els seus canals configurats.
Un grup és una bona manera de poder publicar en comunitat i de crear fòrums de debat sobre temes concrets. Per crear un grup només cal anar a “mi cuenta” i activar la paraula “grupos” i la opció “crear grupos”.
Degut a l’èxit de Youtube, han sorgit un munt de portals especialitzats en la publicació de vídeo. La majoria de les empreses d’Internet i els seus portals han incorporat la publicació de vídeo en les seves eines o n’han creat d’específiques. Google va optar directament per comprar Youtube tot i que disposava del seu propi publicador.
Els principals webs socials i portals de continguts tenen els seus propis publicadors de vídeo: Yahoo video, Msn Video de Microsoft, MySpaceTV , facebook, etc.
A la web hi podeu trobar també diferents espais de publicació de vídeo especialitzats en l’educació.
Degut al gran nombre de continguts en vídeo que hi ha a la xarxa, a banda dels publicadors, han sorgit diversos cercadors específics per a vídeo.
Els darrers cercadors de vídeo incorporen també entorns visuals.