Una de les grans revolucions de la tecnologia del vídeo ha estat el seu pas d’analògic a digital. La senyal de vídeo analògica era una senyal de llum que es convertia en un senyal elèctric i posteriorment en un gràfic electromagnètic que es gravava sobre un suport de cinta. Amb una tecnologia semblant a la de l’àudio amb els radiocassets.
Amb l’aparició del vídeo digital han canviat molt els processos i tècniques d’edició i transmissió de vídeo. En l’entorn professional varen sorgir formats de gravació en cintes de tipus digital i sistemes d’edició no lineal.
Fent una analogia. es va passar d’editar amb màquina d’escriure a fer-ho amb un tractament de textos. Va introduir metodologies com l’insert, el copiar i enganxar, etc.
En l’entorn no professional varen néixer els primers entorns de vídeo per a sistemes operatius. Apple va ser la primera empresa en crear un entorn de vídeo per al seu sistema operatiu: el Quicktime i el seu fitxer de vídeo digital el Enllaç extern.mov. Així mateix va inventar conjuntament amb Sony el protocol IEE1394 i els connectors Firewire que permetien el control i la transmissió de vídeo en format DV a l’ordinador. Windows també va crear el seu propi entorn de vídeo i els seu fitxer de vídeo digital el.avi.
A partir d’aquests entorns varen néixer els primers programes d’edició com el Premiere d’Adobe, Studio de Pynaccle, Imovie d’Apple i posteriorment Windows Movie Maker. Apareixen les capturadores que converteixen el vídeo analògic en digital. El format de cinta VHS va donar pas al DVD com a suport de visionat de vídeo i al mini DV com a format estàndar per a les càmeres domèstiques. Actualment, el vídeo digital s’ha integrat en diferents plataformes i suport com els telèfons mòbils, les consoles de jocs, les PDA, etc.
Icona i connetors Firewire, principal protocol de vídeo digital
Per tal de no crear diversitat d’entorns i fitxers de vídeo digital, les diferents empreses del sector varen crear un grup d’experts que desenvoluparien els estàndars de vídeo digital per als aparells de consum.MPEG són les inicals de Moving Picture Experts Group (grup d’experts d’imatge en moviment). Els principals estàndars desenvolupats per aquest grup són:
Els Mp4 són un exemple d’aparells de consum basats amb un estàndar de Mpeg.
La majoria de formats i códecs de vídeo han estat desenvolupats per empreses que són propietàries de les patents, per la qual cosa cal comprar algun programari per codificar el vídeo. Ja hem dit que Quicktime i .mov pertanyien a Apple i .avi a Microsoft. Els fitxers Mpeg també tenen unes patents de diferents empreses. Divx és un estàndar també propietari i cal comprar el codificador de l’empresa. Xvid és un códec molt semblant a Divx que si que està sota una llicència GNU. Així mateix la casa Vorbis ha desenvolupat un format lliure d’àudio l’ogg que té una versió de vídeo amb el còdecTheora .
Divx és un exemple de códec creat al marge de les grans empreses i que s’ha convertit en un estàndar de vídeo per la seva qualitat. A més La pròpia casa Divx ha desenvolupat un lector específic per a vídeos d’alta qualitat que podreu baixar i instal.lar des de la pròpia web de Divx
La majoria de les propietats del vídeo digital són una adaptació de les pròpies del vídeo
Panell de windows amb les propietats d’un fitxer de vídeo digital podreu accedir amb ell prement el botó secundari i cercant el menú de les propietats.
El principal problema dels fitxers de vídeo digital és el seu gran pes i la seva transmissió per Internet. La solució a aquest problema es va trobar en la tècnica del Streaming o flux de dades. Bàsicament, el fucionament recau en que aquest tipus de fitxers es poden veure mentre s’estan descarregant.
Per visionar bé un fitxer en streaming el que importa és la relació entre la velocitat de descàrrega i la velocitat de visionat. Si la velocitat de visionat és major a la de descàrrega, molts reproductors es queden aturats uns moments indicant la paraula “bufering” i una icona que indica el tant per cent necessari per tornar a reproduir. En pocs segons es torna a visionar.
Si hi ha problemes amb l’ordinador o saturació de la xarxa, és recomanable aturar el visionat amb una pausa durant uns segons, per a què el fitxer pugui actualitzar dades posteriors al moment del visionat.
Per poder llegir el vídeo en directe cal un client o reproductor de vídeo que accepti els fitxers i protocols del servidor. Tres varen ser les primeres empreses en adaptar els seus entorns de vídeo a la tecnologia Streaming.
Reproductor de l’empresa Real Networks
Reproductor Quicktime de l’empresa Apple
Flash és una tecnologia de presentacions i interactius multimèdia que s’ha convertit en un estàndar de les pàgines amb animacions i interactivitat. Així mateix des de fa uns anys, Flash ha incorporat el vídeo amb el seu format ”.flv”. La majoria de publicadors que han sorgit a partir de Youtube fan servir aquesta tecnologia per publicar vídeo a la xarxa.
No cal tenir un reproductor específic per treballar amb flash. El més important és que tingueu actualitzades les darreres versions del seu pluguin per poder veure vídeo. El vídeo un cop convertit a flash permet ser tractat com un objecte multimèdia, amb la qual cosa estan sorgint noves funcionalitats a la web com els editors de vídeo on line, les inclusions d’altres objectes com text, àudio, url, etc., dins del mateix entorn.
El reproductor de Flash pertany ara a l’empresa Adobe, des d’on es pot actualitzar.
Quan es fa la instal.lació dels reproductors també s’instal.len els pluguins o connectors necessaris per visualitzar vídeo amb els navegadors d’Internet. Si treballeu amb el navegador Firefox, aquest us reconeixerà els connectors necessaris i us farà una instal.lació automàtica o us portarà a l’enllaç per fer la instal.lació. També podeu accedir a través del menú d’Eines i complements per veure quins són els connectors instal.lats o actualitzar-los.
Tots els reproductors treballats fins ara pertanyen a diferents empreses. En els entorns de Linux i del Programari lliure han sorgit una sèrie de reproductors que en alguns casos poden integrar i millorar les funcionalitats.