Amagar Taula de Continguts

El vídeo com a eina de comunicació a l’aula. Usos i tractament didàctic

Mòdul 4: El llenguatge audiovisual II

Textos, gràfics i fotografies

L’objectiu d’aquesta pràctica és conèixer la capacitat expressiva dels textos, gràfics i fotografies dins una producció audiovisual, bé sigui en els títols, bé en els crèdits, o bé en qualsevol de les escenes, ja que formen part de la pel.lícula i per tant cal tenir-los en compte com un recurs expressiu més.

Títols

L’aplicació de gràfics i texts en els títols, en els crèdits o bé per entremig d’una pel.lícula, s’han d’entendre com quelcom més que una simple formalitat, ja que poden emprar-se també com un element expressiu més, complementari o no, en una qualsevol producció cinematogràfica.

Habitualment no se sol pensar gaire en el disseny i confecció del títol fins que arriba el moment clau, que no és altre que el de l’edició, doncs és el primer que s’ha de posar. És recomanable pensar-hi i deixar constància, si més no una mica per sobre, quan s’elabora el guió temàtic i tècnic. Sigui com sigui, s’ha de procurar cercar presentacions que vagin més enllà de posar un simple títol exposat sols amb paraules i presentant a més de manera estàtica, tot cercant fórmules més o menys diferents i originals, on juntament amb el so contribueixin a cridar l’atenció de l’espectador ja de bon principi.

Els recursos per elaborar títols els proporcionen els mateixos programes d’edició. Però en ocasions es pot recórrer també a altres programes que permeten treballar la imatge fixa, per elaborar textos, manipular fotografies, introduir logotips, gràfics, etc.

Seguidament s’exposa una mostra de models confeccionats per alumnes:

  • Títols estàtics, jugant amb formes geomètriques i text.

  • Combinació de textos, fotografies i dibuixos estàtics i en altres amb moviment.
    • En alguns casos es requereix disposar d’un programa d’edició que disposi de més d’una pista de vídeo.
  • Els títols i també els crèdits no tenen perquè ser sempre escrits o dibuixats a mà, amb una màquina d’escriure o amb un ordinador. Es pot recórrer també a l’enregistrament directe, fent servir branques i flors, per exemple, o bé a l’estil “Bonanza”, on a mesura que es va cremant apareix el paisatge, etc.

Dintre les escenes

Entre el títol i els crèdits sovint és convenient afegir també text i dibuixos, bé sigui per aconseguir efectes especials, en combinació amb altres pantalles, per posar el nom de qui parla, per subtitular la pel.lícula en un idioma diferent al que se sent, etc.

Crèdits

En el cas dels crèdits exactament igual que amb els títols. Tant si són estàtics com en moviment, a més de presentar-los amb un fons negre o de qualsevol altre color, sempre hi ha l’opció de superposar-los en les darreres imatges o en l’últim fotograma congelat de la pel.lícula.

Proposta de treball

Confeccionar tres títols amb diferent disseny:

  • El primer, sols amb text i dibuixos emprant formes geomètriques.
  • El segon, combinant text i fotografies.
  • El tercer, combinant text i dibuixos amb formes geomètriques animades.

Tornar al principi del document