Tenint com a punt de partida els coneixements i aprenentatges sobre la tecnologia audiovisual i videogràfica assolits en els mòduls anteriors, ara es tracta de posar-los en pràctica, concretant-los en el camp de la producció, sense oblidar-nos de la competència comunicativa i dels recursos expressius inclosos en el llenguatge audiovisual i el procés d’edició. Ens trobem en l’univers del vídeo com a eina d’expressió, de creació i de comunicació. L’objectiu és que l’alumnat esdevingui protagonista dels seus propis productes, generadors de missatges i estètiques, de forma col·laborativa.
Com que els funcionaments col·laboratius no tenen perquè estar renyits amb les responsabilitats, el procés de producció d’un videograma comporta un cert repartiment flexible de funcions dins de l’equip de realització, que va des dels que escriuen els continguts fins que els que acaben assolint el muntatge musical o donen la cara com a elements interpretatius en una ficció.
Una producció audiovisual és com qualsevol altre projecte que es desenvolupa en grup. Cal primer una definició concreta del que és vol fer, el que coneixem com guió. Així mateix cal una metodologia de treball i uns terminis pel seu desenvolupament, en el nostre cas serà el pla de producció.
En la preparació d’una filmació, el pla de producció és vital per preveure i dissenyar totes les fases i actuacions que tindran lloc al llarg de l’enregistrament. Però aquest pla contempla variacions que estan en funció del format: reportatge, ficció, documental, publicitat… La ficció, per exemple, exigeix més esforços de planificació i desenvolupament que no el reportatge testimonial.
La producció videogràfica als centres educatius suposa l’aplicació de tots els coneixements adquirits respecte al món audiovisual. Els procés de producció d’un audiovisual és un treball en equip, on hi ha diferents rols a complir. Aquest caràcter de la producció ens pot ajudar a treballar l’organització i el treball en grup amb l’alumnat. Així, alumnes que no tenen una bona capacitat de treball intel.lectual, poden desenvolupar tasques de tipus comunicatiu. Moltes vegades aquests rols diferenciats poden ajudar a millorar l’autoestima i el treball en equip. Les produccions audiovisuals són un bon exemple de projecte de treball en grup que afavoreix l’autoestima personal i la motivació pel treball ben fet, ja que el resultat final no serà valorat per un professors si no que tindrà una funcionalitat comunicativa per a la comunitat educativa que el valorarà en el seu conjunt.
Durant aquest mòdul treballarem el procés de producció d’un audiovisual i les característiques dels diferents generes audiovisuals clàssics. Al final, tractarem els nous formats d’Internet i com s’estan creant nous gèneres audiovisuals.