Amagar Taula de Continguts

El vídeo com a eina de comunicació a l’aula. Usos i tractament didàctic

Mòdul 5: L’edició: Editors de vídeo i equips informàtics

Exercicis

La finalitat d’aquest mòdul és conèixer més profundament l’edició digital tant, en l’aspecte purament mecànic (conèixer el programa) com l’aspecte de llenguatge audiovisual.

En el segon mòdul heu realitzat una petita edició via web 2.0 amb el programa Photobucket, on heu conegut els mecanismes del programa d’una forma senzilla. En el quart mòdul heu enregistrat unes seqüències i amb els continguts de llenguatge audiovisual heu après a escollir els millors clips que formaran part del teu vídeo. En aquest cinquè mòdul fareu una edició de vídeo més completa observant el ritme, la continuïtat, les transicions, la titulació i l’àudio.

Serà molt més enriquidor si compteu amb la implicació del vostre alumnat en el procés d’edició, bé sigui de manera total o parcial. És quelcom que haureu de valorar en funció de les possibilitats del context en què treballeu.

1. OBJECTIU

L’objectiu de l’exercici és l’elaboració d’una producció audiovisual, on heu d’aplicar els coneixements adquirits en aquest mòdul.

2. CONTINGUT

Per tal de deixar l’exercici més obert i que s’adapti millor a les vostres necessitats, us oferim tres propostes de treball, però també podeu presentar unes altres sempre i quan s’adaptin a l’objectiu de l’exercici d’aquest mòdul.

Proposta A

  • Una edició on la creativitat, originalitat i animació tingui un major pes.

Us proposem fer un vídeo de 15-20 segons que sigui la careta (presentació) del treball final del curs. En aquestes alçades del telemàtic segur que ja veieu més clar quin treball final podeu presentar per assolir els continguts del curs. Així doncs podeu aprofitar aquest exercici per començar a realitzar o agafar idees per la darrera edició d’aquest curs.

Podeu començar amb el títol de la vostra escola i algunes imatges, seguidament unes imatges del grup de treball o imatges que poden suggerir el tractament del vídeo i per últim el títol del vídeo. En aquesta careta cerqueu una bona música que acompanyi el vostre treball, un parell o tres transicions…

En aquest treball podeu fer entrar els títols i les imatges d’una forma estàtica o en moviment, en funció del programa que utilitzeu per editar. Hi ha programes on aquesta opció és fàcil de fer i en canvi hi ha altres programes que no permeten aquesta animació. Sigui com sigui, heu de desenvolupar la vostra vena creativa i cercar diferents recursos per fer una bona presentació.

Proposta B

  • Una edició on el ritme de la música estigui sincronitzat amb el ritme de les imatges.


Us proposem fer un petit vídeoclip. A ritme d’una bona música. Us podeu presentar vosaltres, el centre o alguna activitat escolar divertida. Agafeu uns 30 segons de música i amb 15-20 clips d’1-2 segons de durada, feu un petit muntatge, a l’estil d’un vídeoclip o un anunci, mostrant on està el vostre centre, quins espais hi ha, quines activitats diferenciades o pròpies desenvolupeu… Cuideu sobre tot el ritme i la continuïtat.

Proposta C


Us proposem pensar una frase molt curta, 5 ó 6 paraules, amb una acció molt clara, i desenvolupar aquesta idea contemplant el llenguatge audiovisual.
Un passeig pel bocs o ciutat. Estic esperant al meu amic/ga. Explicar com es fa alguna cosa (activitat escolar, cuinar un plat…).

En aquest tipus de treball heu de fer una selecció acurada de les imatges amb una gran diversitat de plànols diferents i cuidant l’àudio i totes aquelles parts que formen part essencial del missatge.

3. DURADA

La seva durada ha de ser d’uns 30-45 segons, aproximadament.

4. ELEMENTS DE L’EDICIÓ.

En els treball presentat ha d’haver com a mínim:

  • Al voltant de 15-20 plans.
  • Un o dos títols.
  • Dues transicions.
  • Un efecte d’imatge.
  • Una peça musical o efecte sonor.



Cal tenir cura:

  • Pel que fa als talls dels clips per conservar el ritme, el ràccord i la continuïtat. Vigilar amb els salts d’imatge. S’ha de visualitzar en tot moment una coherència visual i de contingut, sense salts forçats i sense sentit que pugui distorsionar la seva comprensió.
  • L’elecció del cos, color i tipus de lletra. Els títols s’han de llegir amb claredat. Tingueu present que aquest treball s’ha de penjar a Internet.
  • Que l’àudio, en especial la música, acompanyi a les imatges. Que les entrades i sortides d’àudio siguin suaus i equilibrades.
  • Que les transicions siguin curtes i ben col.locades, en funció de l’estructura del vídeo. No posar-ne moltes.


5. EINES A UTILITZAR

Qualsevol dels programes d’edició esmentats.

Opcional: Programes d’edició de so que puguin millorar la qualitat d’aquest. Programes de presentació multimèdia per animar les imatges, títols o presentacions.


6. CONDICIONS DEL LLIURAMENT

Una vegada teniu el projecte exportat, un clip amb la màxima qualitat que permet el programa d’edició que heu fet servir, l’heu de guardar com a original. Aquest original, com ja sabeu, no es pot penjar a Internet per motius de pes. Conseqüentment, cal reduir-lo, canviant els paràmetres de configuració.
Ho podeu fer aprofitant el mateix projecte o bé iniciant un de nou, afegint a la línea del temps del programa d’edició el màster o clip original. Per a què pesi menys i el pugueu penjar a Internet sense problemes de pes, ni de temps, és aconsellable que apliqueu els següents paràmetres de configuració en el procés d’exportació, escollint el format Windows Media, que genera un arxiu amb l’extensió ”.wmv”, o l’exportació H 264 que ofereix una bona qualitat de compressió:

  • Mida del vídeo: 320 x 240.
  • Fotogrames per segon (fps): 25 fps.
  • Per a públic amb (en funció del programa que tingueu el més segur és que ho digui amb altres paraules): 256/ADSL.
  • Qualitat de vídeo (en funció del programa que tingueu el més segur és que ho digui amb altres paraules): vídeo de pel.lícula normal.
  • Qualitat d’àudio: la més alta.

Acabat el procés d’exportació, aneu a la carpeta del disc dur del vostre ordinador on heu desat l’arxiu del clip amb extensió corresponent, i comproveu que s’obre sense problemes i es visiona i se sent bé.

  • Si el doneu per bo, pengeu el clip en el vostre compte de Youtube o Photobucket.
  • Escriviu un missatge al vostre formador o formadora adjuntant l’adreça on es troba la vostra producció.
  • Si no teniu cap problema en què la resta de participants del curs el puguin també veure i comentar, escriviu un missatge en el fòrum de l’aula anotant l’adreça on es troba el vostre treball.

És important que respecteu el calendari de lliuraments que marca el curs. Si sorgís algun problema, poseu-vos en contacte amb el vostre formador o formadora.

7. CRITERIS D’AVALUACIÓ

Els criteris d’avaluació que es tindran en compte són els següents:

  • ASPECTES FORMALS: adequació a l’encàrrec i respecte dels seus paràmetres i característiques de lliurament.
  • TEMA I COMUNICACIÓ: la coherència del contingut temàtic, la relació de l’imatge amb l’àudio.
  • RECURSOS EXPRESSIUS: la durada i combinació de plans que ajudin a mantenir un ritme adequat en la producció, i el respecte al principi de continuïtat o ràccord. La col.locació i duració de les transicions o efectes.
  • GLOBAL: el grau de creativitat i originalitat visual del conjunt.


8. FEEDBACK

Davant de qualsevol imprevist, dubte, problema, etc., que pugui anar sorgint durant el procés de treball, és molt aconsellable que ho aneu comentant amb el formador o la formadora que tingueu.

Tornar al principi del document