Amagar Taula de Continguts

El vídeo com a eina de comunicació a l’aula. Usos i tractament didàctic

Mòdul 2. Vídeo digital i Internet

Eines de comunicació amb vídeo a la web


La xarxa i els nous entorns, i les tecnologies estan permetent el naixement de formats i tecnologies de distribució pròpies de la xarxa. Ja hem vist els anomenats WebTV, on un canal emet a tota la comunitat les seves produccions. El vídeo2.0 amb Youtube i les xarxes socials de publicació de vídeo. Els blocs són una altra de les novetats del 2.0.

En aquest sentit, el vídeo s’ha integrat en aquest tipus de publicació i ha creat els seus propis entorns de distribució de vídeoblocs. El podcast, que en un principi se centrà en temes d’àudio, s’està adaptant ara als entorns de vídeo.

Hi ha entorns que estan integrant diferents medis en el propi vídeo. Així podem trobar vídeos interactius amb enllaços, enquestes, àudio independent integrat, etc.

També l’emissió de Vídeo sincrònica, mitjançant les webcams, estan obrint nous espais i possibilitats de comunicació a la web.

Embed: incrustar vídeo


El primer sistema per donar a conèixer els nostres vídeos és insertar-los dins dels espais propis de comunicació del centre o de l’aula. La majoria de publicadors donen la possibilitat d’incrustar el vostre vídeo. Només cal buscar la referència EMBED i copiar el codi al que fa referència. Posteriorment, haureu de copiar aquest codi en el Bloc o pàgina html que vulgueu. Molts publicadors ofereixen serveis d’incrustació directe als principals espais de blocs o webs socials com Blogger, Myspace, Wordpress, Facebook,etc.

La majoria de vídeos estan en format flash i per aquest format hi ha diversos reproductors que van integrats en el propi codi. Molts espais tenen els seus propis reproductors, però alguns es poden configurar. El codi embed a diferents publicadors:

  • Youtube



  • Photobucket



  • Blip.tv


Els videoblocs


Videobloc

Un vlog, o videoblog, és una variant de Weblog, que també es pot anomenar “vloc” o “videobloc”, consisteix en una galeria de vídeos, ordenada cronològicament, publicats per un o més autors. L’autor pot autoritzar a altres usuaris a afegir comentaris o altres vídeos dintre de la mateixa galeria.

Com funciona:



* Com fer un videobloc.

Blogger (el servei de gestió de blogs de Google) permet pujar vídeos per a incloure’ls en els nostres posts. Per a això, simplement hem de prémer el botó amb el símbol d’un film . Després d’això ens apareixerà un menú en el qual podrem triar el vídeo del nostre Disc Dur que volem pujar (s’accepten formats AVI, MPEG, QuickTime, Real i Windows Media, i una grandària màxima de 100 Mb).


  • Tot seguit, i mentre es puja el vídeo, apareixerà un missatge que està carregant el fitxer i, posteriorment, que aquest està sent processat, però podrem seguir editant i escrivint el nostre post. Amb aquest sistema de pujada de vídeos també podem copiar i enganxar el codi HTML generat per Blogger para incloure’l en els nostres posts.


Alguns publicadors de vídeo també ens permeten estructurar un espai de vídeobloc. Blip.tv és una bona eina per a fer vídeoblocs.
Des de Xtecblocs o qualsevol altre publicador de blocs també podeu desenvolupar el vostre videobloc. Simplement heu de incrustar els vídeos en els diferents posts o fer servir les eines específiques de blogs dels publicadors de vídeo. Seguiu les passes indicades al tutorial de Xtecblocs, o les que trobareu a cada publicador de vídeo o blocs

El Podcasting




Què ès el podcast?
Permet l’enregistrament de ràdio per Internet o programes d’àudio d’Internet similars. Aquests enregistraments es poden descarregar a un reproductor portàtil (com per exemple un iPod) per poder escoltar l’enregistrament a qualsevol lloc, en un mòbil o bé directament des de l’ordinador. Sovint aquesta tecnologia s’utilitza conjuntament amb la tecnologia RSS que permet comprovar si hi ha nous arxius, les informacions bàsiques d’aquests i descarregar-los de manera automàtica. El podcasting generalment s’utilitza amb arxius d’àudio si bé aquesta tecnologia es pot utilitzar per a qualsevol classe d’arxiu, incloent actualitzacions de programari, imatges i vídeos. Concretament, el vídeo-podcast (de vegades abreujat a vidcast, vodcast vcast,etc ) és un terme usat per al lliurament en línia del vídeo via Atom o RSS. El terme és una evolució especialitzada per al vídeo, que ve de podcast generalment basat en l’àudio i es refereix a la distribució de vídeo on el RSS és usat com un canal de TV no lineal al qual els usuaris poden subscriure’s per mitjà d’un ordinador, TV, caixa de joc, centre de mitjans o dispositiu multimèdia mòbil.

Presentació del podcasting:



  • Per desenvolupar un podcast necessiteu primer crear les fonts de vídeo en un format que inclogui la infomració dins del mateix fitxer. En el cas d’àudio serà el mp3, en el de vídeo pot ser el mp4 o el mateix flash. Cal que hi hagi un entorn que publiqui els fitxers en una pàgina amb RSS la qual es podrà sindicar en les diferents eines de lectura de podcast.



Lectors de podcast de vídeo


La majoria de lectors de podcast ho son d’àudio. Han sorgit alguns podcast que integren vídeo i alguns que son específics per TV.

iTunes

Itunes
Es l’entorn que ha creat Apple per que conjuntament amb Quicktime sigui el reproductor dels fitxers d’àudio i vídeo de l’ordinador. Així mateix incorpora Itunes Store que a banda de vendre música serveix per sindicar i llegir Podcast. Per instal·lar Itunes cal seguir les pases indicades.

  • L’entorn d’Itunes esta estructurat de la següent manera.



  • Per cercar podcast cal a anar a l’opció de Itunes Store i navegant per les pestanyes interiors Podcasts/podcastvideo/educación podeu trobar els diferents continguts. Per donar d’alta un podcast cal que sigueu usuaris de iTunes Store la qual cosa vol dir que heu d’introduir un compte bancari.



  • També podeu localitzar podcast directament des del cercador. Poseu les Inicials de Institució Montserrat Televisió IMTV i suscribiu-vos al seu podcast de vídeos escolars.




Miró el lector de videopodcast d’open source


Descarrega de Miro TV

  • Miro és un entorn semblant a Itunes però solament per a vídeo i de codi obert on tots els programes de Tv son de lliure accés i qualseol pot pujar els seu podcast un cop registrat.


  • A la Columna esquerra estan els diferents canals que tens suscrits.


  • Miro Guide: És la guia general dels canals. Podeu seleccionar els canals per idioma, temàtica, etc. Podeu fer serir un cercador específic pel seus canals.
  • Búsqueda de vídeo: És un cercador pels principals publicadors de vídeo de la xarxa.
  • Biblioteca: conjunt de tots els vídeos baixats per Miro. També se li poden afegir carpetes del propi ordinador.
  • Nuevo: aquells vídeos baixats automaticament i no llegits
  • Descargando: nombre de vídeos que s’estan descarregant.




Com crear un podcast o videobloc des de Blip.tv

Blip tv és una eina especialitzada en la publicació de vídeo episodis que s’agrupen en els anomenats shows que seria un canal a d’altres publicadors. Té la opció de publicació en RSS per la qual cosa podem crear el nostre Show que publicarem posteriorment a eines de podcast com Itunes o Miro.

  • El primer que heu de fer és crear un compte tal com us varem ensenyar en la pràctica_3. Posteriorment pugeu els vostres fitxers de vídeo. En aquest tutorial de Pepa Garcia, una Vlogger xilena us explica com pujar vídeo a Blip TV després d’haver-los editat amb Windows Movie Maker.





Un cop teniu els vídeos pujats a la web ja podeu configurar el vostre canal. Blip funciona com la majoria de publicadors:


  1. Videos: espai on es poden veure i buscar tots els vídeos de la comunitat de blip.tv.
  2. Dashboard: taules de configuració del teu compte.
  3. Upload: espai per a pujar els vídeos
  4. Usuari: pàgina pública del canal de l’usuari
  5. Log: espai per logginar-se o sortir de blip.tv
  6. Episode Archive: espai amb tots els arxius de l’usuari
  7. Syndicate Show: espai per incrustar el canal a un bloc, o pàgina web.
  8. Itunes o Miro: espai per sindicar-nos als canals de Itunes o Miro. En activar-los us porta a la pàgina de descarrega sino teniu els lectors. Us haureu de donar d’alta dels seus serveis i afegir el vostre canal amb la vostra adresa RSS de Blip.tv
  9. RSS: Adresa RSS del nostre canal que podrem copiar i enganxar en qualsevol lector de RSS i Miro


  • El més important per publicar un podcast és tenir l’adresa RSS, anomenada feed. Amb aquest feed podem publicar els nostres episodis al publicador de podcast. O simplement podem fer un enllaç del nostre feed amb la icona de referencia de un rss perque els nostres visitants es puguin sindicar on vulguin.

Per exemple: Feed per subscriure’s al canal D37 de Blip

Youtube i els rss

El vostre canal de youtube també es podria sindicar o afegir en un podcast. Només cal saber quina és l’adreça rss del vostre canal. Des d’aquesta pàgina us informaran de com fer-ho

Proposta de treball

  • Si disposeu d’un bloc, feu un inserit d’algun vídeo que considereu interessant.
  • Descarregueu-vos i instal.leu el lector de Poscast Miro. Busqueu els possibles canals d’ús al vostre centre i quines finalitats podria tenir.
  • Obriu un compte a blip.tv i proveu de fer penjar uns vídeos per fer un videobloc.

Tornar al principi del document