Aquesta pràctica dels curs ens servirà per debatre i plantejar-nos què podem fer amb el vídeo als centres educatius. Primer, reflexionarem sobre el concepte de vídeo i els seus usos en el sistema educatiu. Posteriorment, ho relacionarem amb els nous currículums, les competències i com aquestes tracten l’Educació en Comunicació Audiovisual. Per això farem servir part dels materials del Taller sobre “La competència audiovisual comunicativa a l’educació”, del curs DV00. Us mostrarem diferents recursos i propostes de treball que podeu trobar a la xarxa i finalment us oferirem un conjunt de reflexions sobre el que podria ser la comunicació audiovisual en un centre educatiu.
Llegeix el que posa a la viquipèdia sobre el concepte de vídeo i reflexiona obre els punts següents.
Per començar a desenvolupar el concepte de Comunicació i Competència Comunicativa Audiovisual en el nostre currículum cal fer una mica d’història.
Què és la Comunicació Audiovisual? Podríem dir que seria una branca del robust arbre de la Comunicació, com diria en Víctor Amela. En quin moment va aparèixer, a quina alçada està la branca d’aquest arbre? Comunicació no és sinònim de Comunicació Audiovisual.
L’home Neandertal no era capaç de fer símbols, però en canvi es podia comunicar. Segons alguns comunicòlegs, quan es va formar la vida fou perquè els bacteris es van comunicar amb el seu entorn. La mateixa reproducció sexual és una acte comunicatiu. El Cromanyó s’identificava amb símbols, usava plomes, es guarnia, pintava dibuixos a les roques… La seva ment veia més enllà del que veia l’ull.
On el Neandertal veia un animal, el Cromanyó veia un atribut (valor, ferocitat…). Aquesta capacitat simbòlica el va fer sobreviure davant el fred glacial de fa trenta mil anys. La capacitat simbòlica els permetia comunicar-se entre ells.
És doncs a partir d’aquí quan es comença a desenvolupar la Comunicació Audiovisual. Mica en mica i gràcies a l’evolució de la tecnologia han anat apareixent els diferents mitjans facilitadors de Comunicació Audiovisual que impregnen la vida dels nostres temps: ràdio, cinema, TV, Internet… Podríem dir que la Comunicació Audiovisual és tot aquell intercanvi de missatges entre persones a través d’un sistema tecnològic sonor i/o visual. Actualment, però, saber comunicar ja implica entendre i expressar fets, conceptes, emocions, sentiments i idees amb diferents llenguatges i diferents tecnologies de la informació.
Què vol dir ser competent? Segons Jaume Serramona, sempre s’ha entès una persona “competent” com aquella capaç de resoldre els problemes propis del seu àmbit d’actuació. Aquest mateix concepte implica la idea que la competència suposa un domini complet de l’activitat en qüestió. Per tant, s’inclouen habilitats al costat d’actituds i d’elements cognitius. Les competències no són només habilitats, però aquestes hi són sempre presents.
Aquest concepte apareix en el món laboral per primer cop a la dècada dels 70. La transferència d’aquest terme al sistema educatiu s’ha fet d’una forma lenta i passant primer per la Formació Professional. Com va dir Waho Hutmacher, president de la FREREF (Foundation des Régions Euroéeense pour la Recherche en Édication et en Formation): ”…l’augment del nivell d’exigències a la nostra societat, l’increment del nivell general de formació, la crisi persistent de continguts, la tendència a orientar les polítiques educatives cada cop més cap a la vida després i fora de l’escola, els canvis en els mètodes avaluatius, els criteris de pilotatge que afavoreixen els resultats del procés educatius i el canvi del paradigma que implica un canvi de perspectiva en l’educació, han fet que nombrosos països europeus s’hagin plantejat el concepte de competència en els sistemes educatius”.
A partir d’aquí, la Comunitat Europea es va proposar iniciar un procés per trobar les competències clau en l’educació.
Després de nombrosos estudis i trobades europees i estatals, s’acorden com a claus, vuit competències. En quart lloc es va definir la competència digital que implica l’ús confiat i crític dels mitjans electrònics per al treball, l’oci i la comunicació. Aquestes competències estan relacionades amb el pensament lògic i crític, amb les destreses per a la utilització de la informació a un alt nivell i amb el desenvolupament eficaç de les destreses comunicatives.
És evident, doncs, que per al desenvolupament eficaç d’aquestes destreses comunicatives, cal en l’individu una imprescindible competència en Comunicació Audiovisual, que s’entén com la capacitat d’un individu per interpretar i analitzar des de la reflexió crítica les imatges i els missatges audiovisuals i per expressar-se amb una mínima correcció en l’àmbit comunicatiu. Aquesta competència està relacionada amb el coneixement dels mitjans de comunicació i amb l’ús bàsic de les tecnologies multimèdia necessàries per produir-la.
Un grup d’experts de tot l’Estat definí el concepte de Competència en Comunicació Audiovisual.
http://www.cac.cat/pfw_files/cma/recerca/quaderns_cac/Q25ferres2.pdf
Es parla de Comunicació Audiovisual per referir-se a totes aquelles produccions que s’expressen mitjançant la imatge i/o el so en qualsevol tipus de suport i de mitjà, des dels ja més tradicionals (fotografia, cinema, ràdio, televisió, vídeo) fins els més recents (videojocs, multimèdia, Internet…).
El Consell Audiovisual de Catalunya (CAC) ha fet una aportació pionera per definir amb rigor disciplinar els marcs referencials que delimiten el concepte de persona competent en Comunicació Audiovisual:
“Al llarg del segle XX, les formes de comunicació audiovisual anaren guanyant terreny, no només pel que fa al lleure, sinó també com a vehicle de cultura, per sobre de les estrictament verbals, fins arribar a convertir-se ja en el marc de la Societat de la Informació, en hegemòniques. En contrapartida, en el món acadèmic la comunicació audiovisual era primer negligida i oblidada, en benefici de la cultura verbal imperant i, finalment, amb l’adveniment de les noves tecnologies, el concepte de comunicació audiovisual quedava diluït (i, en conseqüència, també marginat i oblidat) deglutit en el concepte confús de TIC (Tecnologies de la Informació i la Comunicació. Sembla deduir-se que l’alfabetització audiovisual queda resolta en l’actualitat per l’alfabetització digital. Actualment, una persona no es pot considerar alfabetitzada ni verbalment ni audiovisual sense una certa alfabetització digital, però la sola alfabetització digital no confereix cap mena de competència ni en la comunicació verbal ni en l’audiovisual”.
El grup d’experts, en el seu treball, defineix que per a què una persona pugui ser considerada competent en Comunicació Audiovisual, ha de ser capaç de convertir l’emoció en reflexió i la reflexió en emoció. Ha de ser capaç alhora d’interpretar adequadament missatges audiovisuals i d’expressar-se amb una mínima correcció en aquest àmbit comunicatiu.
En aquesta part de la pràctica reflexionarem i analitzarem quines son les competències bàsiques i els continguts de les àrees dels nous currículums relacionades amb la comunicació audiovisual i l’ús del vídeo als centres.
L’aportació més destacable dels nous currículums és la implementació del concepte de competències. Tal com es diu en el decret de desplegament del currículum de Primària, tenim les següents aportacions com a aspectes bàsics de la proposta curricular competencial.
La nova mirada que suposa un currículum orientat a l’adquisició de competències estableix que la finalitat de l’educació obligatòria és aconseguir que els nois i les noies adquireixin les eines necessàries per entendre el món i esdevinguin persones capaces d’intervenir activa i críticament en la societat plural, diversa i en canvi continu que els ha tocat viure. En aquest sentit, un currículum per competències significa ensenyar per aprendre i seguir aprenent al llarg de tota la vida. Esdevenir “competent” implica fer-se conscient que el procés d’ensenyament i d’aprenentatge té un recorregut que va més enllà de l’escolaritat obligatòria. Aquesta proposta es vincula amb la concepció constructivista de l’aprenentatge, on aprendre consisteix a integrar i relacionar noves informacions amb els coneixements preexistents, per tal que el coneixement sigui significatiu i aplicable. Atès que no es tracta d’emmagatzemar informació, esdevé fonamental que l’alumnat aprengui a cercar-la i a interpretar-la a la llum de les raons del coneixement per tal de construir interpretacions pròpies. Algunes de les claus per entendre què ens aporta la idea d’aprenentatge per al desenvolupament de competències són: la integració de coneixements, la funcionalitat dels aprenentatges i l’autonomia personal de l’alumnat, que permet prendre consciència del propi procés d’aprenentatge.
Per poder aprofundir més en el concepte de competències bàsiques, recomanem llegir la introducció que hi ha sobre les mateixes en els currículums de Primària i Secundària:
http://www.xtec.cat/estudis/primaria/06_curriculum_2007/competencies_pri.pdf
http://www.xtec.cat/estudis/eso/curriculum_2007/competencies_eso.pdf
De la mateixa manera, per conèixer el desplegament curricular en cada una de les etapes educatives podem consultar les adreces següents:
http://www.xtec.cat/estudis/primaria/06_curriculum_2007/desplegament_pri.pdf
http://www.xtec.cat/estudis/eso/curriculum_2007/desplegament_c_eso.pdf
Per entrar ja en matèria sobre la Competència Audiovisual en el currículum, ens pot ser d’utilitat el document de treball que amb el títol Contiguts audiovisuals que incideixen en el currículum es va utilitzar en un grup de treball a la jornada final dels projectes d’Innovació ECA, convocatòria 2005. Ens podem plantejar les mateixes qüestions:
http://www.xtec.cat/innovacio/comunicacio/pdf/pgm_innovacio/AV_%20i_%20competencies.pdf
Les conclusions que en aquesta jornada es van elaborar, les podeu contrastar amb les vostres i les trobareu a:
http://www.xtec.cat/innovacio/comunicacio/pdf/pgm_innovacio/resumgrupsala1_%20lleida-28-maig.pdf
A continuació us presentem el desplegament de la competència Comunicativa Audiovisual en les diverses àrees curriculars de Primària.
Recull dels continguts d’Educació en Comunicació Audiovisual en els nous currículums de Primària i per àrees educatives.
http://www.xtec.cat/formaciotic/dvdformacio/materials/tdv34/m5/dv345p2.htm
Us proposem un conjunt d’adreces com a punt de partida. La majoria són de recursos de formació i propostes de treball que han estat desenvolupades al llarg dels darrers anys. Són dues adreces genèriques, en elles podreu trobar tots els recursos que des del Departament s’han fet els darrers anys. Us proposem que feu una navegació de les pàgines que des d’aquí us recomanem i que les aneu anotant en el vostre Delicious del curs.
http://www.xtec.cat/audiovisuals/
Possibles etiquetes per Delicious: xtec, audiovisual, recursos, eca, etc.
Podem destacar en relació amb el vídeo els recursos següents:
Dins l’espai de publicacions.
|[[http://www.xtec.cat/audiovisuals/pagines/av_aula/index.html}}
Recomanem els tres llibres més relacionats amb el vídeo:
El llibre:La màgia de les imatges en moviment. Trucs i animació
El vídeo estratègies i recursos
També podeu trobar “a edu3.cat” els corresponents vídeos de la col·lecció els audiovisuals a l’aula
La segona, és la pàgina del Programa d’Innovació d’Educació en Comunicació Audiovisual. En el seu apartat de recursos hi trobareu els recursos més destacats i relacionats amb qualsevol dels àmbits audiovisuals que es recullen en el currículum:
http://www.xtec.cat/innovacio/comunicacio/recursos.htm
Possibles etiquetes per Delicious: xtec, audiovisual, innovació, recursos, eca, etc.
En l’entorn de formació podeu trobar un conjunt de materials elaborats per als seminaris d’audiovisuals i per a les jornades tècniques, on trobareu continguts relacionats amb l’ús del vídeo als centres educatius:
Entrada al darrer espai comú sobre seminaris d’audiovisuals. En el menú dret podreu anar al rebost de totes les sessions i al de les jornades tècniques.
Accés al repositori de jornades tècniques d’audiovisuals
Accés al repositori de sessions de seminaris d’audiovisuals
Possibles etiquetes per delicious: xtec, audiovisuals, seminaris, recursos, saip, jornades técniques.
En un intent de fer un recull i classificació de tots aquests recursos i d’altres es va desenvolupar una pàgina recull de fitxes dels diferents recursos anomenada Propostes de Treball a l’Aula.
Des d’aquest espai podreu trobar centenars de propostes de treball classificades per Competències bàsiques, per nivells o per àrees educatives. Totes aquestes propostes són de les etapes d’Educació Infantil i Primària i se centren en els diferents àmbits del treball audiovisual.