La revolució tecnològica està canviant la societat i la forma de treballar, està modificant les estructures de la comunicació. Es pot parlar d’un abans i un després des de l’aparició dels ordinadors en l’edició.
Fa molts anys que es treballa la producció audiovisual amb alumnes, però no sempre hi havia la possibilitat de fer-ho d’una forma completa, ja que, per la dificultat que oferia l’edició, aquesta quedava en mans del professor/a o CRP. Avui en dia, es pot dir que el nostre alumnat, dels més petits fins als més grans, poden realitzar una producció audiovisual completa des de la idea fins la postproducció.
De la mateixa forma, que des de fa uns anys, amb un editor de textos, els autors poden corregir i provar diferents estructures sense haver de reescriure tot el text i d’aquesta forma augmentar les seves possibilitats d’expressar els seus pensaments, amb la incorporació dels editors de vídeo, s’han incorporat les mateixes possibilitats al món de l’edició on line.
En comparació amb l’edició analògica, l’edició digital estalvia temps i cada cop més facilitat d’ús. Temps que ara dediquem a experimentar, provar noves estructures, ritmes, efectes… L’edició digital ofereix un ventall creatiu sense límits i la possibilitat d’integrar la nostra producció en diferents mitjans.
De la mateixa manera que els editors de textos són una eina assequible a tot el públic, el mateix està passant amb els editors de vídeo, que comencen a popularitzar-se. Per això, entre altres raons, cada cop és més important ensenyar en els centres educatius el llenguatge audiovisual, per fer un ús responsable i crític d’aquest mitjà que cada cop té més força en la nostra societat.
Imagineu que en el vostre centre de treball enregistreu les activitats de la Diada de Sant Jordi. Un cop acabada l’activitat us trobeu amb 30 minuts de vídeo, amb seqüències de tota mena (bones, dolentes, mogudes, desordenades, imatges o comentaris que no haurien de sortir…). Mireu el treball i segur que podeu fer un muntatge de 2 ó 3 minuts, de bona qualitat i amb ritme, per penjar-lo a la web del centre i comunicar a la comunitat escolar com heu celebrat aquesta festa.
Doncs aquesta és la finalitat de l’edició, convertir els 30 minuts, que ens poden servir com material d’arxiu, en un documental de 2 minuts on comuniquem una activitat escolar.
L’edició de vídeo és l’ordenació i organització de les diferents seqüències de vídeo, àudio i imatges fixes, seguint algunes normes pròpies del llenguatge audiovisual, amb la finalitat comunicativa i expressiva.
El vídeo és una finestra oberta. Els 30 minuts enregistrats no els mirarà ningú, un reportatge de 2 ó 3 minuts pot donar la volta al món i mostrar com és el vostre centre.
L’edició té dos aspectes ben diferenciats, un físic (programari i maquinari) i un altre expressiu (llenguatge audiovisual).
Tornem al nostre reportatge de Sant Jordi, segur que no sou els únics que heu tingut aquesta idea d’enregistrar la festa i una o dues setmanes després a la xarxa ens podem trobar amb molts reportatges d’altres centres. Tots no són iguals. L’edició ha jugat un paper transcendental en l’estil del vostre reportatge, la combinació i ordenació de les 20 ó 30 seqüències (clips), el ritme i la creativitat, causarà un efecte sobre l’espectador, que condicionarà la comunicació i el valor educatiu.
Així doncs, podem afirmar que l’edició estableix l’estructura, el contingut, el ritme i la intensitat d’una producció audiovisual.
És per això que en aquest mòdul us donarem algunes pistes sobre quins aspectes, dins del llenguatge audiovisual, heu de tenir presents a l’hora de fer una edició.
Editar un vídeo comporta tot un seguit de passos que cal portar a terme de forma ordenada. Parlem bàsicament de:
El treball en vídeo és un dels millor exemples de treball en equip, ja que l’èxit o fracàs de la producció depenen de molts factors que una sola persona no pot controlar.
L’edició de vídeo comporta un bon coneixement de les possibilitats del programa informàtic i una bona entesa entre l’equip.
És recomanable que l’edició es faci amb dues persones, mentre els altres poden dedicar-se a buscar el so, enregistrar més plànols o cercar imatges fixes per Internet. Treballar amb moltes persones l’edició és una font de conflictes, retarda molt la feina i permet que hi hagi persones que no tinguin una tasca específica i es dediquin a molestar a la resta del grup.
Aquí teniu diferents produccions sobre una mateixa temàtica: Sant Jordi.
Visioneu dues o tres produccions i feu un petit comentari (3 línies) al vostre formador o formadora d’un dels vídeos escollits, des del punt de vista de l’edició. Comenteu la durada, ritme, talls, transicions, música, la creativitat…