Introducció
La il·luminació i el color forma també part del llenguatge audiovisual, ja que és un element expressiu que contribueix a enriquir el contingut d’una producció fílmica.
Tot i que la foscor per sí sola pot arribar a expressar quelcom en moments determinats d’un film, per norma general la llum és un element expressiu indispensable, ja que si no hi ha il·luminació no hi ha imatge, i si no hi ha res per ensenyar no es pot veure per exemple si un personatge està trist o alegre, si és de dia o nit, si un context és dramàtic o còmic, etc. La llum permet captar referents i contextos per a la seva exposició posterior i evidentment amb una intencionalitat comunicativa. Conseqüentment, és d’entrada un requisit tècnic imprescindible. L’operador o tècnic d’il·luminació és el responsable de la il·luminació i a ell recorre el director d’una producció per tal d’aconseguir l’objectiu proposat en cadascuna de les seqüències, escenes o plans.
La llum
En primer lloc, deixar constància de què per aconseguir imatges és imprescindible disposar de llum, sense ella sols hi ha foscor. La llum ens permet fer visibles els espais i referents que surten dins l’enquadrament.
Expressada aquesta obvietat, afegir que tant la seva presència com la seva absència pot ser emprada com a recurs expressiu en les produccions audiovisuals, en quant què és un element més de la composició, que contribueix a centrar l’atenció en els referents, caracteritzar objectes i espais, destacant o difuminant formes i creant un ambient o atmosfera determinada, suggerint tot tipus de sensacions i efectes especials.
Està clar, doncs, que una il·luminació escassa dificulta la visibilitat del contingut de la imatge, a no ser que s’enregistri així intencionadament. Una equilibrada il·luminació permet apreciar les formes i les siluetes dels referents i fins i tot jugar amb les ombres i la profunditat si convé. En canvi, una excessiva il·luminació, si no és per necessitat del guió, causa la pèrdua de color, produint-se excés de brillantor i manca de percepció de les formes i siluetes dels referents.
Tot i que en un context escolar les limitacions per disposar d’un material lumínic adequat són evidents, conèixer els fonaments bàsics en què se sustenten els seus codis lingüístics pot ser de molta utilitat per aconseguir un determinat clima escènic, dintre del possible, tot tenint en compte que ha de ser sempre en combinació amb altres elements expressius.
Fonts d’il·luminació
Quan es planifica un enregistrament és menester contemplar les fonts d’il·luminació en cadascun dels plans. En principi es disposa de dues opcions bàsiques, totes dues vàlides i/o complementàries en funció de les exigències del guió.
Usos de la llum
Tant si la llum és d’origen natural com artificial es pot emprar de dues maneres:
Observeu i reflexioneu sobre la informació que aporta cadascun dels grups d’imatges en funció de l’ús que es fa de la llum, tot contemplant els següents criteris, entre d’altres que vosaltres mateixos hi pugueu afegir:
L’ús de la llum, com a element escènic que contribueix a enriquir un pla no té unes regles fixes i tancades que limiten la seva aplicació. Ans al contrari, el marge de llibertat per a la seva aplicació està sempre en funció de la imaginació del creador en relació al missatge que pretén narrar i/o descriure.
Una altra cosa és que l’espectador coincideixi o no amb el resultat del producte final obtingut. És per aquesta raó que molt possiblement tothom coincidiria en descriure des d’una perspectiva objectiva els recursos expressius lumínics de cadascun dels vint-i-dos fotogrames, però de segur que hi hauria varietat d’opinions en les valoracions subjectivables, quan a sensacions que ens puguin suggerir.
De totes maneres és important contemplar, sobretot pels que s’inicien en aquest món audiovisual, algunes pautes bàsiques:
La il·luminació directa o indirecta d’un escenari, natural o artificial, situada més amunt o més avall, perpendicularment, en picat o contrapicat, a un costat, davant o darrera del referent, és també un art i es regeix per uns codis lingüístics determinats que estan en funció del clima escènic que es pretengui aconseguir i de l’adequada disposició de les fonts lumíniques.
En el següent quadre es relacionen els diferents tipus de llum que en alguns casos s’utilitzaran individualment i en altres de manera combinada. Es triï l’opció que es triï, és una responsabilitat que recau en l’operador, sempre és aconsellable, abans de procedir a un enregistrament, comprovar si els efectes que causa coincideixen o no amb el valor expressiu que es pretén transmetre.
El color i la seva temperatura
El color és una conseqüència de la llum, sense aquesta no existiria. Tot tipus de llum, forta o suau, reflectida en un objecte o referent qualsevol es caracteritza per disposar d’una determinada temperatura de color, que en cas de ser alta es caracteritzarà per una tonalitat blavosa i si són baixes prenent un to vermellós, donant-se entre ambdós extrems un ampli ventall de possibilitats cromàtiques.
Sovint cal recórrer a filtres elaborats amb làmines d’acetat, que es coneixen amb el nom de gelatines, per aconseguir canvis de color artificialment, i que es col·loquen davant l’objectiu de la càmera. Resultats que poden també aconseguir-se a l’hora d’editar utilitzant els filtres de llum i color incorporats en els programes d’edició.
La llum natural no deixa de ser també un filtre i en funció de l’hora del dia, de si està ennuvolat o no, de la tipologia dels núvols i del lloc en què s’enregistri permet aconseguir uns efectes lumínics i uns colors determinats.
L’objectiu darrer de l’ús de la llum no és altre que el de crear un ambient que transmeti i provoqui en l’espectador, ni que sigui inconscientment, sensacions, sentiments i emocions carregades de significat, cosa que s’aconsegueix amb un equilibri lumínic o bé amb la combinació de contrastos exagerats entre llums i ombres, però també amb la barreja de llums càlids i freds, en funció de la combinació que es faci de les propietats bàsiques del color:
Per tal de poder visionar el resultat d’una producció audiovisual en condicions és menester assegurar-se de que la quantitat de llum és sempre l’adequada. Si hi ha la possibilitat es pot recórrer a un fotòmetre o exposímetre, aparell que calcula amb exactitud la lluminositat en cadascun dels racons de l’escena que s’enregistra.
Abans d’enregistrar
Procurar preveure sempre el material lumínic que es necessitarà abans de procedir a l’enregistrament, tant si aquest s’ha de dur a terme en interiors com en exteriors.
Quan s’enregistra
Quan s’edita
En un mateix espai interior on hi hagi l’oportunitat d’activar la llum artificial i un finestral més o menys ampli que permeti l’entrada de llum natural, fer sis enregistraments d’uns deu segons cadascun, aproximadament, en dos moments diferents del dia, tres al migdia i tres al capvespre o de bon matí quan comença a sortir el sol.
En acabar observeu i compareu els resultats d’ambdós clips indicant la tonalitat que té en cada cas l’espai enregistrat.