Estudi de les funcions lineal i afí

Unitat didàctica Estudi de les funcions lineal i afí (concurs 2002)

Aquesta és una altra de les unitats didàctiques premiades pel Departament d’Educació en el concurs de 2002, i està disponible a l’adreça: http://www.xtec.cat/aulanet/ud/mates/lineal/index.htm

El seu autor és Jorge Sánchez Pedraza, i a la descripció de la seva unitat diu:

“La unitat didàctica Estudi de les funcions lineal i afí està adreçada a l’alumnat de 3r d’ESO. Aquest material consta d’un conjunt d’activitats guiades perquè l’alumnat pugui treballar les funcions lineal i afí fent servir algunes eines que ens ofereix Internet. Aquesta unitat didàctica s’ha d’entendre com un complement dels continguts treballats a la classe dintre de l’apartat de les funcions lineals i afins. Es pretén que l’alumnat treballi amb els gràfics d’aquestes funcions i arribi a reconèixer els diferents components de les equacions d’aquestes funcions i la relació amb la seva representació gràfica. Cada activitat consta d’un material imprimible en què hi ha les pautes guiades per fer els exercicis. Es tracta que l’alumnat treballi amb aquesta fitxa impresa en la qual haurà d’anar omplint els diferents exercicis proposats amb l’ajut de l’aplicació que tindrà a la pantalla de l’ordinador. En aquestes activitats s’han incorporat dues aplicacions diferents: per una banda, l’aplicació Descartes, que permet treballar amb gràfics d’una forma relativament senzilla; i per l’altra, la calculadora Wiris, que amb un llenguatge més complex té les funcions d’una calculadora gràfica convencional, la qual cosa permet reforçar l’ús del llenguatge algebraic a la vegada que s’estudien el gràfics de les rectes afins. S’inclou una activitat d’autoavaluació per a cada activitat, amb la qual l’alumnat podrà comprovar de forma autònoma el que ha après. Per últim, hi ha una activitat d’avaluació per facilitar la tasca del professorat amb aquesta unitat didàctica.”

Desenvolupament de la pràctica

Des del mapa del web podreu accedir a qualsevol de les pàgines que formen aquesta unitat:

  • descripció de la unitat
  • guia del professorat
  • dues activitats d’aprenentatge i la seva autoavaluació
  • activitats d’avaluació

Mapa del web

1. Descripció de la unitat i guia per al professorat

Com ja heu vist anteriorment, des de la descripció del web, l’autor d’aquesta unitat us exposa que l’ha pensada per a l’alumnat de 3r d’ESO. També us explica que cada activitat consta:

  • d’un material imprimible (en format PDF) amb pautes guiades per fer els exercicis
  • d’una activitat d’autoavaluació (en format HTML)
  • d’una activitat d’avaluació (en format PDF)

Cal remarcar que les dues activitats que trobareu estan elaborades amb recursos diferents. A l’activitat 1, estudi de la funció lineal, es treballen els gràfics de la funció lineal amb l’aplicació Descartes. Aquesta aplicació permet representar gràfiques de funcions lineals d’una forma molt intuïtiva, però es necessita disposar de connexió a Internet. En canvi, a l’activitat 2, estudi de la funció afí, es treballen els gràfics de les funcions afins amb la calculadora Wiris. Aquesta activitat presenta un nivell més complex pel que fa a l’ús de l’aplicació, ja que requereix un coneixement bàsic del funcionament de la calculadora i es podria treballar en local, com ja heu vist al llarg del curs.

A la guia pel professorat trobareu una descripció dels objectius i continguts de la unitat didàctica.

2. Desenvolupament de l’activitat Estudi de la funció lineal

Tot seguit, desenvolupareu la primera activitat, estudi de la funció lineal. Quan entreu a l’activitat veureu la pàgina web amb un applet Descartes a l’esquerra, i a la dreta dos enllaços.

La utilització de l’applet és molt intuïtiva, consta d’unes caselles on podeu canviar els valors de l’escala amb la qual està feta el gràfic i els eixos. La casella que més interessa per a aquesta activitat és la que permet modificar el pendent de les rectes que es dibuixen, a la imatge remarcat en color vermell i marcat amb una lletra m.

Applet Descartes

A la dreta de l’applet hi ha els dos enllaços següents:

Menú activitat 1

El primer dels enllaços, material de l’activitat 1, és el document de tres pàgines en format PDF que ja tindran els alumnes per treballar. Al document imprès els alumnes hi podran escriure el seu nom, omplir taules de valors de funcions lineals, relacionar gràfiques i equacions de funcions lineals, i esbrinar quines equacions tenen unes gràfiques concretes.

Material en format PDF per a l’activitat 1

El segon enllaç, autoavaluació, us condueix a una pàgina web amb un qüestionari interactiu on l’alumnat podrà veure el resultat de les seves respostes.

Autoavaluació

Programació de l’activitat
  • Requeriments de maquinari, programari i altre material per a l’alumnat: Per dur a terme l’activitat necessiteu un ordinador connectat a Internet per a cada dos o tres alumnes, un navegador d’Internet i les còpies impreses de l’activitat que tracteu. Si treballeu l’activitat 1, no podreu treballar en local, en canvi, si treballeu l’activitat 2, necessitareu activar el Java2 del vostre navegador i si fes falta podríeu treballar en local amb la Wiris local.
  • Metodologia: Les explicacions de la part teòrica que hi ha darrera de cadascuna de les dues activitats s’haurien de fer primer a classe. Tot seguit a l’aula d’informàtica, heu de repartir a cada alumne/a o grup de treball les còpies impreses de l’activitat.
  • Temporització: Les activitats d’aprenentatge d’aquesta unitat didàctica es poden fer per separat. Si realitzeu la primera de les dues proposades i l’alumnat disposa de les còpies impreses de l’activitat, podeu comptar amb un parell d’hores incloent el temps dedicat a l’avaluació.
  • Avaluació: L’activitat que esteu estudiant conté un enllaç d’autoavalaució i, a més a més, també conté material avaluatiu pensat per ser imprès, el podeu repartir a l’alumnat i recollir-lo.

Un dels exercicis d’aquest mòdul consisteix a fer un anàlisi de la unitat didàctica estudi gràfic de les funcions elementals (concurs 2002). En ella s’estudien les funcions afí, lineal, quadràtica, polinòmiques de grau superior i de proporcionalitat inversa.

Altres enllaços per treballar les funcions a l’ESO
  • El racó de la Wiris és una bona font de material en català redactat per professors amb idees molt bones.
    És ben fàcil trobar una mostra de treballs del curs telemàtic D112 - La calculadora Wiris com a recurs didàctic. Ara us podeu fixar en els treballs sobre anàlisi i funcions.

Molts d’ells veureu que incideixen en temes més propis del Batxillerat, ara us podeu fixar en el treball següent:

Tornar al principi del document