Aquesta WebQuest també ha estat seleccionada pel Departament d’Educació en el concurs de 2002 i està disponible a l’adreça http://www.xtec.cat/aulanet/ud/mates/divertiments/index.htm
El seu autor és Sebastià Capella i Priu, professor a l’escola Estel Vallseca de Barcelona. L’autor fa la descripció següent d’una WebQuest:
“Una WebQuest és una estratègia de recerca guiada amb recursos Internet, que té en compte el temps de l’alumne. És un treball col·laboratiu del qual cada persona es fa responsable d’una part. Obliga a la utilització d’habilitats cognitives d’alt nivell i dóna prioritat a la transformació de la informació.”
Divertiments matemàtics està pensada per l’alumnat de primària o de primer cicle de l’ESO, i la formen un conjunt d’activitats i exercicis que permetran a l’alumne/a assolir molts objectius TIC i a entendre les matemàtiques més divertides, engrescadores i entretingudes. Convé destacar que a l’enllaç http://www.xtec.cat/aulanet/ud/mates/divertiments/web/curr.htm hi trobareu els conceptes que apareixen en el currículum de primària (cicle superior) i de secundària (primer cicle). A més a més també es treballen els objectius següents relacionats amb les TIC:
1) Accés a la WebQuest dins els portals web XTEC i edu365
Convé que afegiu l’adreça de la WebQuest als favorits del vostre explorador. També hi podeu accedir-hi dins el portal web XTEC o dins el portal web edu365.
Per accedir-hi dins el portal XTEC, cal fer el recorregut següent: XTEC | Escola oberta | WebQuest | Exemples secundària | Divertiments matemàtics
Per accedir-hi dins el portal edu365, cal fer el recorregut següent: edu365 | Alumnes-ESO | Matemàtiques | Divertiments
La primera activitat d’aquesta pràctica és que proveu d’accedir a la WebQuest utilitzant els dos recorreguts anteriors. Partir del portal edu365 és el recorregut que normalment seguiran els alumnes, i ho haureu d’explicar a l’aula si en feu ús.
2) Primer contacte amb la WebQuest. Descripció i mapa de la web
Un cop entrat a la WebQuest, trobareu la portada següent:
Els enllaços del menú de l’esquerra us permetran poder navegar pels apartats d’aquesta WebQuest.
Una bona manera de comprendre tota l’estructura de la web és veient-ne el mapa. Visiteu aquest enllaç i comenceu a familiaritzar-vos-hi.
Si visiteu la introducció coneixereu el mag Lluís, que us presentarà a vosaltres, o millor als vostres alumnes, com cal procedir dins la WebQuest.
3) Activitats d’aprenentatge
Si entreu al menú del Procés trobareu els enllaços a les 10 activitats. A cadascuna d’elles es barregen jocs, divertiments i anàlisis de situacions. En qualsevol situació s’exigeix una reflexió als alumnes i sempre hi ha material que han d’elaborar per afegir al dossier de treball, que serà amb el que s’avaluaran.
4) L’avaluació
Al menú de la pàgina principal hi ha un enllaç que mostra com els alumnes seran avaluats:
Si la metodologia WebQuest us ha agradat i en voleu saber més, teniu els següents recursos:
No hi ha massa WebQuest sobre les matemàtiques. Fins i tot, algunes d’elles han tingut poca durada a la xarxa i, malauradament, sovint trobareu alguns enllaços trencats. Podeu estar convençuts que apareixeran noves activitats de matemàtiques basades en el format WebQuest.