Navegació per Internet cercant temes matemàtics

Si obriu el Google i escriviu la paraula “matemàtiques” (en català) a la finestra de cerca, us trobareu amb unes quantes desenes de milers de referències. Si la paraula escrita és “matemáticas” (en castellà), els resultats passen a ser centenars de milers, i si escriviu “mathematics” (en anglès), aleshores trobeu relacionades més de 15 milions de pàgines (amb dates d’agost de 2004).

A la pràctica 2 del mòdul 4 del curs D109 sobre WebQuest podeu trobar una selecció de llocs on trobar recursos i material específic, així com algunes estratègies de cerca. Si ho creieu necessari, mireu-vos aquest mòdul abans de fer aquesta pràctica.

L’objectiu d’aquesta pràctica és fer un primer cop d’ull a les pàgines de matemàtiques que podeu trobar al Word Wide Web, i aplicar tècniques de cerca per trobar temes concrets de matemàtiques aplicables a la docència d’aquesta matèria a secundària.

Haureu de restringir el camp d’interès a les webs en català, ja que se suposa que es fan les classes en aquest idioma. Però cal tenir present que hi ha webs en anglès (i també en castellà) que són autèntiques mines de recursos originals i interessants, a les quals podeu aplicar tècniques de traducció en línia i utilitzar-les com a font d’inspiració per preparar classes ben interessants; o bé podeu utilitzar, també directament a classe, alguna de les utilitats gràfiques que incorporen. Per això, començareu buscant cercadors de matemàtiques en anglès i castellà.

Desenvolupament de la pràctica

A la primera part de la pràctica buscareu directoris sobre matemàtiques i observareu si hi ha webs que es repeteixen en molts d’aquests directoris.

A la segona part de la pràctica, aplicareu tècniques de cerca per buscar recursos sobre un tema concret de matemàtiques per a secundària.

1. Cerca de webs genèriques sobre matemàtiques. Què hi ha a la xarxa?

Obriu el navegador i entreu en un cercador de cercadors per trobar els principals cercadors i directoris de matemàtiques:buscopio.

Escolliu l’idioma anglès i introduïu la paraula “mathematics”, obtindreu un resultat similar a aquest:

Buscopio

Feu clic al resultat Math Forum. Esborreu, si cal, part de l’adreça per entrar a la pàgina principal del domini: mathforum.org (sense les www). Per poc anglès que sapigueu, us adonareu que hi podeu trobar enllaços a webs ben significatives, majoritàriament dels Estats Units, però també hi ha un apartat dedicat a les webs de matemàtiques en castellà. No us entretingueu gaire en els resultats i, si voleu, guardeu les pàgines que creieu més interessants a Preferits, dins una carpeta que es digui matemàtiques, per avaluar-les més endavant.

Torneu a la pàgina principal del buscopio i escriviu ara la paraula “matemáticas”. Obtindreu referències en castellà i en anglès. De les que són en castellà, una que ofereix confiança és “El paraíso de las Matemàticas” que us porta a http://www.matematicas.net/. Aquesta és una bona font de recursos en castellà. Guardeu-la als vostres preferits.

1.1. Cercadors

Entreu la paraula “matemàtiques” en els cercadors següents i observeu el nombre de resultats i quins són els 10 primers:

Sovint veureu coincidències en els resultats dels cercadors. Això és així perquè molts dels cercadors usen un mateix directori per a les seves cerques: l’Open Directory Project, creat i mantingut per voluntaris d’arreu del món.

1.2. Metacercadors

Entreu la paraula “matemàtiques” en els dos metacercadors següents i observeu el nombre de resultats i quins són els 10 primers:

  • IXquick: http://ixquick.com/ presenta els resultats classificats amb estrelles.
  • WebBrain: http://www.webbrain.com presenta una interfície gràfica de cerca en Java que a vegades pot no funcionar en el vostre navegador, però, en realitat la cerca la fa el Google amb la qual cosa, s’obtenen els mateixos resultats extrets del Open Directory Project.
1.3. Directoris

Tant Google com Altavista contenen enllaços anomenats directori, que us porten al mateix Open Directori Project construït per voluntaris d’arreu del món. Entreu a Google, cliqueu directori i aneu fent clic als subapartats següents: world | català | Ensenyament | Recursos docents | Matemàtiques. Arribareu a l’ adreça següent http://www.dmoz.org/World/Català/Ensenyament/Recursos_docents/Matemàtiques/

Aquí hi trobeu les activitats clic de matemàtiques i diverses pàgines personals de professors de matemàtiques de la XTEC, entre altres adreces ben interessants i en català.

Yahoo en català: http://ct.dir.search.yahoo.com/dir . Si entreu la paraula “matemàtiques” en el formulari de cerca, obteniu una llista dels millors resultats d’Internet per a aquesta categoria, segons Yahoo.

La cerca de Google dintre de la XTEC: què podem trobar de matemàtiques a la XTEC? Entreu a la pàgina principal de la Xarxa Telemàtica Educativa Catalana i escriviu la paraula “matemàtiques” a la finestreta de cerca. Obteniu molts resultats, el motor de les cerques és el mateix Google, però amb la cerca restringida dintre el domini XTEC.

De la mateixa manera, a la pàgina de l’edu365 també trobareu una finestra de cerca de Google que fa cerques dintre el domini edu365.com. Proveu què hi podeu trobar en escriure la paraula “matemàtiques”.

1.4. Algunes troballes interessants

A vegades, fent cerques de material a la xarxa, es troben bones webs, però, després de fer tantes voltes, ja no sabem ni com s’ha arribat. Llavors, és el moment de fer una pausa en la navegació i guardar la troballa als preferits. Aquí en teniu uns quants exemples:

  • Títol: Rincón Matemático
  • Autors: Mario Bunge, Ricardo Miró, Álvaro Corvalán
  • Idioma: castellà
  • Adreça: http://www.rinconmatematico.com/
  • Comentaris: hi ha una secció molt bona d’enllaços.
  • Títol: Applets Java de Matemáticas
  • Autors: Walter Fendt; Traducció: Nicolás Rosillo
  • Idioma: castellà
  • Adreça: http://www.walter-fendt.de/m11s/
  • Comentaris: applets bons per entendre conceptes per a l’ESO i el batxillerat.
  • Títol: National Library of virtual manipulativs for interactive mathematics
  • Autors: Uta State University
  • Idioma: anglès
  • Adreça: http://matti.usu.edu/nlvm/nav/grade_g_4.html
  • Comentaris: encara que la web indica que és per a alumnes de fins a 12 anys, hi ha material interactiu molt bo per fer treballar els alumnes d’ESO amb l’objectiu d’entendre conceptes.
2. Cerca de recursos curriculars relatius a un tema concret de matemàtiques a secundària

Suposeu que voleu veure quins recursos es poden trobar a la xarxa en català, que us puguin servir de suport per explicar els vectors a 4t d’ESO. Concretament, interessa trobar alguna pàgina on els alumnes puguin manipular i fer exercicis interactivament.

Abans de començar, podeu consultar els operadors de cerca explicats a la pràctica 2 del mòdul 4 del curs D109 sobre WebQuest. També podeu basar la cerca en el Google i el Yahoo i consultar les seves pàgines de cerca avançada i consells: Google: cerca avançada - consells per a la cerca. Yahoo: cerca avançada - ajudes de cerca

Si heu fet una lectura ràpida de la informació complementaria anterior, podeu resumir que, per anar afinant la cerca, només cal afegir paraules noves la finestra de cerca separades per un espai en blanc. Si voleu trobar webs on aparegui una frase sencera, cal escriure-la entre comentes, i, si voleu que una paraula aparegui forçosament li, poseu el signe + al davant; en canvi, si voleu que una paraula quedi exclosa, hi podeu posar el signe - al davant. Això és vàlid tant a Google com a Yahoo. Podeu afinar les cerques només utilitzant aquests pocs conceptes.

Obriu el Google en català amb el vostre navegador i comenceu buscant la paraula “vectors”, marcant l’opció pàgines en català abans de clicar el botó de cerca. Segons els resultats obtinguts, anireu introduint paraules noves a la finestra de cerca. Paral·lelament, obriu una segona finestra del navegador i feu les mateixes cerques amb el Yahoo. Compareu els resultats obtinguts.

Comproveu que s’obtenen moltes més pàgines amb Yahoo que amb el Google segons podem llegir a la finestra de resultats.

Resultats Google

Per refinar la cerca a pàgines de matemàtiques i de secundària, escriviu, a més de la paraula “vectors”, les paraules “matemàtiques” i “ESO”. Amb el Google ara teniu menys resultats, però no estem gens segurs que siguin millors que les primeres que heu trobat anteriorment. Amb Yahoo encara s’obtenen molts resultas, però tampoc no semblen portar directament a activitats curriculars concretes. Introduïu a la cerca la cadena entre cometes “activitat interactiva”. Què és el que obteniu ara?

Resultats Google

Entre d’altres, obteniu l’activitat sobre vectors de Jaume Bartrolí. A la pràctica 3 del mòdul 4 d’aquest curs tindreu ocasió d’estudiar amb més detall aquesta activitat.

Tornar al principi del document