L’ensenyament i l’aprenentatge de la llengua oral és un repte per a tot professor/a. És sabut que s’aprèn si es practica, si l’alumnat descobreix que l’aprenentatge li serà útil; però preparar activitats de llengua oral per als nostres alumnes no és una tasca fàcil.
Actualment les TIC posen al nostre abast una gran quantitat de recursos que permeten a l’alumnat practicar l’expressió oral doncs ofereixen a l’alumnat un entorn significatiu tant pel que fa a l’expressió oral, especialment en català, com per a la comprensió de la llengua.
La ràdio té la llengua oral com a “eina de treball” per la qual cosa és un dels mitjans més valuosos que permet a l’alumnat transmetre d’una forma dinàmica idees, sentiments, fets, etc. D’aquesta manera l’alumnat veu con les pràctiques que suposen coneixement i precisió en la llengua oral tenen un valor per si mateixes i el seu coneixement esdevé una necessitat.
Aquesta pràctica presenta el portal XTEC Ràdio des del qual podreu ampliar els coneixements del mitjà per fer-ne un ús didàctic, també des d’aquí podreu entrar en contacte amb centres que porten a terme activitats de ràdio a l’escola que us n’informaran.
El woki és una eina de grans possibilitats didàctiques que permet escriure i gravar missatges en línia tot adjuntant-hi una figura animada i personalitzada. Si es desitja els missatges escrits els transforma en missatges orals (fins i tot en un català força acceptable). Els missatges personals (orals i escrits) i amb les imatges animades que s’han escollit es poden incorporar en un bloc o en una pàgina web. Prèviament cal donar-se d’alta al servei que és gratuït. Tot i que la interfície és en anglès és una web molt intuïtiva.
http://www.voki.com/create.php
- El curs DV33: El so a l’aula, en el mòdul 1, pràctica 2 i pràctica 5, hi trobareu la proposta de practicar enregistrament de fitxers mp3 amb el programa Audacity. Aquells que no estigueu familiaritzats en l’edició de fitxers d’àudio convindria que seguíssiu les pràctiques que us hi proposen. Aquells de vosaltres que ja feu servir un altre editor d’àudio podríeu fer-hi alguna pràctica i així el coneixereu.