Muds de mots: Sóc com sóc

Muds de Mots aplega tot un conjunt d’activitats graduades per a l’ampliació del lèxic destinades a l’alumnat nouvingut, d’ESO i de batxillerat. Aquesta pràctica presenta unitats per a l’alumnat nouvingut i analitza les possibles aplicacions didàctiques que se’n poden derivar amb la intenció que el professorat vegi la viabilitat d’una concreció per a aquests o altres alumnes del seu centre.

Desenvolupament de la pràctica

1. Aneu a edu365.cat | ESO | acollida | Muds de Mots i entreu a la Guia d’ús per veure els apartats de què consta cada grup d’exercicis i les funcions dels botons de navegació.
http://www.edu365.cat/eso/acollida/mud_mots/index.htm

Acollida d’alumnes nouvingutsMuds de MotsGuia d’ús

2. Cliqueu a El nom de cada cosa 1 | Sóc com sóc. Hi ha dues possibilitats: fer els exercicis o veure i escoltar les paraules bàsiques de la unitat.

Muds de Mots. Activitats: Sóc com sóc

3. Aquí triareu: Escolta i aprèn les paraules d’aquesta unitat i s’obrirà en una finestreta un diccionari amb les paraules bàsiques de la unitat. Cliqueu a sobre de cada paraula per escoltar-la. Si n’escriviu alguna a la capseta, accediu directament al diccionari DIDAC.
Accés al diccionari DIDAC i a l’audició de les paraules de la unitat

4. Tanqueu la finestreta i feu els exercicis d’aquesta unitat. Observeu que per a cada apartat hi ha exercicis que suposen diversos graus de dificultat.
5. Després d’haver fet alguns dels exercicis, torneu a la pàgina de portada. Visiteu les unitats 1, 2 i 3. Observeu quines poden ser útils per als alumnes nouvinguts o donen repostes adients a ritmes d’aprenentatge diversos.

El nom de cada cosa 1, 2 i 3

Recordeu que per escoltar fitxers d’àudio cal tenir instal·lat prèviament algun reproductor de so (Real Player, QuickTime, etc.).

Programació de l’activitat

  • Aquesta activitat podria formar part d’una programació en la qual prèviament tot el grup classe identifiqués en veu alta les diferents parts del cos i posteriorment per parelles es duguessin a terme les activitats a l’ordinador. La situació òptima seria aquella en la qual els alumnes poguessin seguir de forma autònoma els exercicis redactats en una fitxa de treball. Se suggereix un agrupament per parelles, ja que la presa de decisions sobre les opcions que proposen els exercicis suposa un intercanvi necessari que estimula i enriqueix la comunicació. Les activitats es poden fer a l’aula mentre es disposi d’algun ordinador.
  • Material: Cal oferir a l’alumnat una fitxa de treball amb les instruccions que ha de seguir. Ara bé, es pot donar el cas que encara no la puguin entendre, i aleshores una bona solució pot ser tenir a l’escriptori unes icones que enllacin directament les pàgines on s’ha de practicar. Una part de la fitxa de treball que aquí es proposa també pot servir de pauta per a l’avaluació.
  • Temps: L’activitat prèvia de tot el grup pot suposar uns quinze minuts segons la dinàmica que se segueixi; l’activitat a l’ordinador és d’uns quinze minuts més, i l’intercanvi amb el professor a partir de la imatge de la fitxa de treball demana un mínim de cinc minuts per alumne/a. Ara bé, aquesta temporització és molt relativa i depèn de l’acció docent que el professorat decideixi portar a terme.

Informació complementària

Vegeu materials des dels quals també es poden preparar continguts sobre lèxic referit a les parts del cos o d’altres camps semàntics.

Català

Pel que fa a material per a l’estudi o ampliació del camp lèxic relacionat amb el cos humà consulteu el GALÍ.
Per accedir-hi, vegeu edu365.cat | ESO | Llengua catalana | GALÍ | Aprenentatge lliure o guiat | Qui sóc. Com sóc. Iniciació | El cos.
Per saber més sobre Galí en línia, vegeu el Mòdul 6 pràctica 2.

Castellà

En alguns moments, pot ser d’utilitat el material elaborat específicament per a l’aprenentatge de la llengua castellana per a alumnes estrangers.
A Español para extranjeros (Menú | Sección 2 |/ Mi cuerpo) s’hi presenten tot un seguit d’exercicis amb suport àudio al voltant del camp semàntic que ens ocupa en aquesta pràctica. Si exploreu el material d’aquest portal, també hi trobareu activitats centrades en altres camps semàntics o que desenvolupen continguts gramaticals.
http://www.aurora.patrick-nieto.fr/

Tornar al principi del document