Aventura’t amb l’ortografia

Continuem amb l’ortografia. Tot seguit vegeu un material interactiu elaborat amb JClic amb exercicis graduats per dificultat que permeten atendre els diferents ritmes d’aprenentatge de cada nen i nena de primària.
Com hem indicat, Aventura’t amb l’ortografia cobreix la programació dels continguts d’ortografia de primària. Ara bé podríem convenir que trobem un nombre important d’alumnes del primer cicle d’ESO que necessiten practicar i fixar continguts del cicle superior de primària perquè no els tenen prou ben interioritzats.
Aquest material pot ser molt adient per aquest col·lectiu d’alumnes per realitzar un treball autònom i adaptat al seu ritme i necessitats d’aprenentatge a la vegada que permet al professorat supervisar els resultats i exercicis realitzats d’una manera automatitzada.

Desenvolupament de la pràctica

  1. Aneu a edu365.cat | primària | Aventura’t amb l’ortografia. Observeu que per a cada grau de dificultat hi ha un personatge que presenta i condueix les activitats. A sota de cadascun d’aquests personatges podeu llegir la llista de 10 paquets d’activitats JClic amb el títol que ja dóna pistes sobre els continguts que s’hi treballen.
    http://www.edu365.cat/primaria/muds/catala/ortografia/index.htm
    Aventura’t amb l’ortografia
  2. Comenceu per visitar l’apartat Orientacions on hi trobareu:
    • Les característiques del material
    • Els objectius del material
    • La programació dels continguts per a cada grau de dificultat (nivell 1, nivell 2, nivell 3) que es corresponen, aproximadament, amb els cicles de primària.
    • Full de seguiment per imprimir i anotar resultats i activitats realitzades
    • Les característiques tècniques, molt importants perquè el JClic necessita de la instal·lació de complements i aquí trobareu l’enllaç cap a la pàgina on es donen les instruccions per instal·lar-los correctament. Si no teniu aquesta actualització feta, ara és el moment de fer-la, perquè durant aquest curs, haureu de visitar materials elaborats en JClic i així ja ho tindreu preparat per veure’ls.
  3. Visiteu algunes unitats per observar que no tots els paquets d’activitats són idèntics en la presentació o la tipologia d’activitats, però en totes les unitats sempre hi trobareu:
    • Lectures i audició de contes o fragments de relats
    • Exercicis de diferent tipologia: associar, relacionar, llegir, escriure, escoltar, identificar, memoritzar, mots encreuats, etc.
    • Deducció de normes gramaticals
    • Dictats de paraules o frases
  4. Tots els paquets d’activitats permeten fer un seguiment dels exercicis que l’alumne/a ha realitzat i obtenir informacions sobre la marxa de la sessió.
    Feu clic sobre la icona marcada Accés als resultats dels exercicis i us apareixerà una pantalla similar a la que teniu aquí sota, des d’aquí podeu observar quins exercicis s’han realitzat i prendre nota del resultat que ha obtingut l’alumne/a:

Resultats dels exercicis

Programació de l’activitat

  • Metodologia: La competència comunica lingüística, en la seva concreció en els continguts de l’àrea de llengua, ja preveu que aprendre a escriure suposa l’adquisició d’habilitats complexes com la de saber aplicar normes; l’aprenentatge de les quals esdevé una tasca feixuga i en general poc estimulant per a l’alumnat.

L’ortografia no convé aprendre-la com a un recull de normes per resoldre exercicis, convé que esdevingui una necessitat per tal que els nostres escrits siguin entesos i expressin fidelment tot allò que nosaltres volem comunicar als lectors.
Els alumnes han d’accedir a les normes ortogràfiques per conductes diversos de tal manera que arribin a l’adquisició de la norma d’una manera deductiva i a partir de l’interès que se’ls desperti per veure una producció pròpia escrita amb correcció.
Aquest material ens sembla que respon, poc o molt, a aquesta visió didàctica i intenció educativa, però serà l’aplicació que cada mestre/a en faci que permetrà que esdevingui quelcom útil i profitós per a la correcta escriptura. No pensem que tot l’alumnat ha de realitzar simultàniament tots i els mateixos els exercicis.
A tall d’exemple, proposem una activitat per parelles i individual. Seria òptim que l’aula classe disposés d’ordinadors i els alumnes fessin l’activitat quan es cregués oportú, no cal que tota la classe treballi en els mateixos continguts de manera simultània.

  • Temporització: El treball previ a l’activitat pot ocupar una sessió de llengua a l’aula, i la tasca d’ordinador pot durar una o dues sessions. L’activitat a l’ordinador no ha de suposar més de trenta minuts, després, és convenient intercalar una altra tipologia d’activitat.
  • Material adjunt: La fitxa de treball per a l’alumne/a que se us proposa pot servir de pauta per elaborar-ne d’altres amb instruccions similars.

Informació complementària

Castellà
  • Entreu a la Zona alumn@s secundaria de la Junta de Castilla i León, i tot seguit aneu a Lengua | Ñ Lengua Castellana on després de la presentació -que, felizment, permet saltar-se-la- hi trobareu la possibilitat d’accedir a: Acento y tilde, Determinantes, Gentilicios, Sujeto y predicado, etc. Podreu entrar a l’apartat teòric o a l’apartat dels exercicis.
    http://www.educa.jcyl.es/educacyl/cm/zonasecundaria

Tornar al principi del document