Una guia interactiva per aprofundir en una novel·la

Analitzareu una de les Propostes de lectura per a l’ESO El violí d’Auschwitz, de Maria Àngels Anglada, i El misterio de la cripta embrujada, de Eduardo Mendoza.
L’ús d’aquestes guies de lectura pressuposen una activitat prèvia a l’aula i a casa. A la llista de guies de lectures en trobareu per a primer i per a segon cicle d’ESO, n’hi més de quaranta en català, algunes també podeu disposen del dossier corresponent al Gust per la lectura. En llengua castellana en trobareu unes trenta.
http://www.edu365.cat/eso/muds/catala/lectures/index.htm
http://www.edu365.cat/eso/muds/castella/lectures/index.htm

Les formes com arriba la lectura als joves és cada vegada més diversa, el llibre i d’altres suports paper conviuen amb lectures de tota mena de pantalles (ordinadors, mòbils, televisor, mp4…)
Així doncs, és a l’ESO quan descobreixen la lectura aliena al món escolar i familiar, com un instrument necessari per a l’intercanvi d’idees entre iguals. Seria bo l’ús de l’oferta cultural i d’oci servís de recurs didàctic estimulant que portés els alumnes d’ESO a una major implicació en activitats escolars relacionades amb la lectura.

Desenvolupament de la pràctica

  1. Aneu al portal edu365, dins la secció de Llengua catalana o de Llengua castellana. A la part superior de la pàgina es mostra un menú d’icones, entre les quals hi ha la que enllaça amb les Lectures. Vegeu que s’obre una finestra amb la llista de les guies:
    LecturesLecturas
  2. Trieu -a tall d’exemple- El violí d’Auschwitz o El misterio de la cripta embrujada. Arribeu així a la pàgina principal de la guia de lectura de la novel·la. Vegeu que a la dreta apareix el menú de navegació que porta a diferents apartats.
    http://www.edu365.cat/eso/muds/catala/lectures/violi/index.htm
    http://www.edu365.cat/eso/muds/castella/lectures/cripta/index.htm

  3. Doneu un cop d’ull als dos primers apartats:
    En totes les propostes, Qui l’ha escrit? i ¿Quién lo ha escrito?, s’ofereix una aproximació a l’autor o autora, acompanyada d’enllaços que permeten ampliar la informació.
    A Abans de llegir i Antes de leer, hi ha una sèrie d’idees que aproximen l’alumnat a la lectura que estan a punt de començar. De fet, es proposa un horitzó d’expectatives suggerit perquè el puguin contrastar amb el que els nois i les noies havien configurat, i alhora els introdueixi en la línia d’interpretació adient. Hi trobareu algunes propostes didàctiques que van des d’ubicacions de l’espai de la novel·la amb el Google Map, a fragments d’àudio, o lèxic i explicacions que ajuden a la comprensió de la novel·la.
    http://www.edu365.cat/eso/muds/catala/lectures/violi/escrit.htm
    http://www.edu365.cat/eso/muds/castella/lectures/cripta/escrito.htm
    http://www.edu365.cat/eso/muds/catala/lectures/violi/abans.htm
    http://www.edu365.cat/eso/muds/castella/lectures/cripta/antes.htm
  4. Comprensió i Comprensión és l’activitat central de la guia, i de fet és un senzill exercici de resposta múltiple, que es pot fer durant la lectura de l’obra, o bé un cop aquesta ha finalitzat per comprovar si s’ha entès l’argument del llibre. Proveu de contestar les preguntes i sota la pàgina on apareix el botómendoza4.jpg. Vegeu que, si contesteu correctament totes les preguntes, apareix una petita finestra que dóna per acabada l’activitat o si les heu encertat us recomana que ho torneu intentar.
    http://www.edu365.cat/eso/muds/catala/lectures/violi/mentre.htm
    http://www.edu365.cat/eso/muds/castella/lectures/cripta/mientras.htm
  5. Després de llegir i Después de leer recull activitats interactives, algunes també relacionades amb la comprensió lectora, però bàsicament són exercicis sobre la llengua o l’estructura de la novel·la. És l’apartat amb activitats més diferents d’un llibre a un altre fruit de les aportacions de diversos professors i professores.
    http://www.edu365.cat/eso/muds/catala/lectures/violi/despres.htm
    http://www.edu365.cat/eso/muds/castella/lectures/cripta/despres.htm

Programació de l’activitat

  • Metodologia. La realització de les activitats de la guia de lectura s’ha de programar junt amb la lectura de la novel·la i com a complement. Prèviament a la lectura es buscar informació i dur a terme les activitats proposades a Qui l’ha escrit? i Abans de llegir.
    Vegeu a tall d’exemple una fitxa de treball sobre una altra lectura El mecanoscrit del segon origen

Tingueu en compte que aquests aplicatius cal incloure’ls -en principi- en una programació del curs prou àmplia per tal que prevegi:
a) La lectura d’un llibre en suport paper
b) Activitats orals a l’aula
c) Activitats interactives prèvies i posteriors a la lectura
d) Activitats d’escriptura en suport paper tot fent ús del tractament de textos a l’ordinador.
L’obra El violí d’Auschwitz permet introduir un debat sobre la segona guerra mundial, els camps de concentració, el poder de la música, etc. Una activitat interessant pot ser la creació d’un grup de discussió o un fòrum que permeti a l’alumnat intercanviar impressions sobre l’obra i altres lectures, documents, pel·lícules, etc. que hagin vist sobre el mateix tema, diferències i similituds, o d’altres temes que es proposin a classe.

Informació complementària

Català i Castellà

Participar en un Fòrum permet als nostres alumnes intercanviar opinions, interessos i conèixer d’altres nois i noies de la seva edat que viuen en d’altres poblacions que difícilment podrien entrar-hi en contacte i que comparteixen lectures i interessos.
Què llegeixes? és un fòrum destinat a la lectura pensat per a diferents franges d’edat, participar-hi a partir d’activitats programades d’aula pot ser un incentiu per a la lectura. Aquest fòrum permet que cada professor/a prepari una proposta didàctica que respongui als interessos del seu alumnat. La subscripció és gratuïta.
http://www.quellegeixes.cat
Què llegeixes?

Tornar al principi del document