Llengua i societat: El Proyecto Cíceros

L’objectiu d’aquesta pràctica és explorar i conèixer materials de llengua castellana que formen part del Proyecto Cíceros destinats a alumnes d’ESO i de batxillerat. Aquí n’explorareu una part de batxillerat que pot ser d’utilitat per als alumnes com a font d’informació i per poder comprovar, per mitjà d’exercicis interactius, els coneixements adquirits de forma autònoma. La pràctica que s’ha escollit com a exemple presenta continguts sobre la formació del lèxic castellà des de les perspectives diacròniques i sincròniques.

Desenvolupament de la pràctica

1. Accediu al portal del MEC, al Proyecto Cíceros de l’àrea de llengua i literatura; una vegada hi entreu, és convenient que prèviament a la revisió dels materials, conegueu la guia d’ús, la descripció del projecte i les normes d’accessibilitat.
http://recursos.cnice.mec.es/lengua/index.html

Àrea de lengua y literatura. Proyecto Cíceros

2. Quan visiteu els apartats citats anteriorment, cliqueu a Alumnos | Cursos | Bachillerato | Primero | Lengua y sociedad.

Àrea de lengua y literaturaProyecto CícerosAlumnosCursosLengua y Sociedad

3. El bloc Lengua y sociedad ofereix dos grans temes:

  • Las variedades espaciales de la lengua
  • Las variedades sociales de la lengua

Cliqueu a la segona opció i accediu a una pàgina a la qual més endavant retornareu per explorar-ne les diferents possibilitats que hi ha, però ara cliqueu a la pestanya Actividades.

Las variedades sociales de la lenguaActividades

4. A la pàgina d’Actividades s’hi desenvolupen els continguts teòrics i les activitats programades per constatar els aprenentatges.

Observeu que hi ha tres tipus de botons: dos relacionats amb l’avaluació (inicial i autoavaluació) i uns que indiquen el número de l’activitat; són de color vermell i quan s’activen són de color verd.

Evaluación inicialActividad 2Autoevaluación

5. Entreu a qualsevol de les activitats, incloses les d’avaluació, i veureu que s’hi presenten:

  • Enllaços a finestres emergents i a pàgines web on s’exposa el contingut teòric de la unitat o els elements necessaris per respondre alguna pregunta.
  • Exercicis autocorrectius que per respondre’ls és imprescindible haver llegit el contingut teòric de la unitat. Cada vegada que s’hi accedeix, els exercicis es presenten amb l’ordre canviat. Mireu, per exemple, el contingut de la unitat 3.

La puntuació s’obté de forma acumulativa mentre es duen a terme els exercicis de la unitat.

Exercicis de l’activitat 3Exercicis de l’activitat 3

6. Reviseu el contingut de les finestres emergents i veureu que des d’una finestra podeu passar a una altra; d’aquesta manera es va ampliant el contingut teòric de la unitat. Visiteu també les pàgines web que es recomanen.

7. Retorneu a la pàgina de Bachillerato des d’on podeu escollir Primero o Segundo i analitzeu el material segons les vostres necessitats a l’aula.

Programació de l’activitat

  • Convindreu en la consideració que a batxillerat les pràctiques per constatar els aprenentatges adquirits sobre llengua o literatura ja no se sustenten fonamentalment en la resolució d’exercicis més o menys sistemàtics, sinó que és essencial per als alumnes de batxillerat que aprenguin a investigar i a recollir informació per diferents camins.
    L’objectiu fonamental del material presentat és la reflexió sobre un fenomen lingüístic, per la qual cosa convé iniciar el seu estudi des de la perspectiva diacrònica.

Actualment, Internet ofereix una gran multiplicitat d’informació que cal aprendre a recollir, seleccionar, classificar, contrastar, emmagatzemar, etc., segons les necessitats de cada moment. No cal oblidar l’ús de la documentació que es troba a les biblioteques, ja que una forma d’investigar no exclou l’altra, sinó que ambdues són complementàries.

  • La realització del treball s’inicia a classe de llengua, però evidentment a batxillerat s’ha d’acabar fora de l’aula; és convenient donar als alumnes temps suficient, però fixat, per dur a terme la recerca d’informació, validar-la i contrastar-ne la idoneïtat.

Informació complementària

Català
  • Bústia neològica escolar és una iniciativa de la Universitat Pompeu Fabra que demana col·laboració per ampliar una base de dades sobre usos lingüístics. Pot ser de gran interès per a l’alumnat de batxillerat participar en una activitat d’investigació lingüística.

http://obneo.iula.upf.edu/bustiaInfantil/

Tornar al principi del document