El llenguatge periodístic

La premsa escrita ha estat sempre un material excel·lent per treballar la comprensió lectora. La varietat de tipologies textuals i la diversitat de tractaments i enfocaments de les informacions, els temes d’actualitat, les qüestions culturals i científiques, l’actualitat esportiva, etc., proporcionen un bon grapat de recursos i permeten generar moltes activitats.

Aquestes possibilitats es veuen multiplicades si aprofitem per introduir nocions d’interpretació de missatges mixtos textuals-sonors-visuals. Els anomenats mitjans de comunicació de masses o mass media inclouen la televisió, la ràdio, el cinema…, i considerant la importància i la influència que tenen tots en el món actual, val la pena tenir-los presents a les classes de llengua.

El recurs que treballareu se centra en la premsa, però veureu que també podeu treballar d’altres mitjans, si escau.

Desenvolupament de la pràctica

Els media: la premsa

A la barra superior premsa3.jpg, trobeu l’accés a alguns recursos de l’activitat, així com el retorn a la pàgina inicial. Són especialment útils la galeria d’imatges i vídeos i l’índex, que permet carregar ràpidament qualsevol secció del recurs.

  • La barra de sota premsa2.jpg permet canviar el mitjà de comunicació objecte d’estudi. Observeu que teniu seleccionat el botó que obre la pàgina dedicada a la premsa. Podeu donar un cop d’ull a la resta del material un cop finalitzada la pràctica; el format és molt similar, i només canvien les pràctiques i altres activitats, atès que incorporen materials audiovisuals.
  • Ara estudiareu un dels apartats del menú de l’esquerra. Si feu clic al botó premsa4.jpg obriu una nova finestra. La seva estructura és molt similar a la de la resta. Trobeu, primer de tot, una introducció força completa del tema que es tracta; després s’ofereix un esquema de continguts, els punts del qual estan enllaçats a noves finestres que amplien la informació.
    http://recursos.cnice.mec.es/media/prensa/index.html
  • Un cop estudiada la teoria, l’alumnat pot fer les pràctiques, que figuren a la part inferior de cadascuna de les pàgines dedicades als diferents apartats del menú. A vegades es mostren directament en obrir la pàgina, i només cal seguir les instruccions (el mecanisme és molt similar al que heu vist ja a les MUD de l’edu365); també donen l’opció d’obrir-les en finestres diferents. En el cas de la pràctica actual, anomenada Actividad interactiva, es presenta en una nova finestra:

Activitat interactiva

Com ja s’ha comentat, altres seccions del recurs presenten exercicis interactius que s’activen quan se situa el cursor a sobre, com, per exemple, a la pràctica Historia de la prensa
http://recursos.cnice.mec.es/media/prensa/bloque1/index.html

Activitat interactiva

  • Un cop acabada la pràctica, disposeu d’un exercici d’autoavaluació, al qual accediu des de la tercera de les barres de menú de la part superior de la pàgina:

premsa6.jpg

Es tracta d’un exercici de resposta múltiple autocorregible.

  • Encara disposeu d’un altre exercici, aquesta vegada amb la finalitat de comprovar els coneixements assolits d’una manera global. També hi accediu des de la barra que acabeu d’utilitzar:

premsa7.jpg

Es tracta d’un exercici interactiu en què l’alumne/a posa en pràctica allò que ha après al llarg de les diferents pràctiques treballades. Fent clic a l’activitat de la secció dedicada a la premsa, premsa8.jpg, es planteja un supòsit en què l’alumne/a ha d’exercir de periodista. Pot ser un exercici molt motivador, si bé s’ha de fer un cop s’han vist els continguts de tot el bloc de premsa.
http://recursos.cnice.mec.es/media/prensa/simulador/simbloq3/index.html

Programació de l’activitat

  • L’activitat es presenta com una unitat didàctica completa i força exhaustiva sobre el món de la premsa, i es fa extensiva a la resta dels mitjans de comunicació de masses. Això implica, és clar, que per optimitzar-la cal fer una tria prèvia dels materials que fareu servir a l’aula. Una forma d’avançar feina i possibilitar la realització de les activitats TIC posteriorment és imprimir els textos explicatius i treballar-los a l’aula o individualment a casa. Un cop fet això, es treballaria amb el grup en l’entorn de l’aula d’informàtica o d’una aula equipada amb projector digital.
    Per guiar l’alumnat es pot facilitar una fitxa de treball amb les instruccions per a cada sessió.
  • Cada un dels punts pot representar ben bé una setmana de feina, segons si l’activitat es destina al segon cicle de l’ESO o al batxillerat. Si es fa una tria de materials, una sessió es destina a la lectura i comentari dels textos explicatius, i una altra als textos complementaris i la pràctica o pràctiques alternatives que es considerin pertinents.
  • La projecció dels materials amb un canó d’imatges és sempre un suport molt agraït. Tot i això, el recurs es pot treballar satisfactòriament amb l’alumnat de batxillerat (i també de 4t d’ESO) d’una forma més individual. Considereu també la possibilitat de triar elements del recurs perquè l’alumnat treballi de forma autònoma a casa i així tingui l’oportunitat de completar tota la unitat.

Recordeu que el recurs proporciona materials per treballar altres mitjans. Sovint tenim la tendència a deixar de banda l’anàlisi de les imatges i els mitjans sonors, la qual cosa contrasta amb els àmbits comunicatius més presents en la societat actual; per això és interessant conèixer i utilitzar eines com aquesta, que possibilita l’aproximació a aquests mitjans.

Informació complementària

Català

Una informació adreçada a l’alumnat de Catalunya la podeu trobar al portal edu365, dins de la secció Quiosc, amb les edicions escolars de El Periódico, i de Vilaweb. També des de l’edu365 accedireu a l’edició escolar de La Vanguardia.
http://escola.elperiodico.cat/
http://www.edu365.cat/diariescola/
http://lavanguardia.edu365.cat/

Un dels diaris amb més tradició en llengua catalana és, sens dubte L’Avui. Proporcionarà bon material per treballar els continguts desenvolupats a la pràctica.
http://www.avui.es/avui/diari/docs/index4.htm

Destaquem l’aportació que Vilaweb ha fet a la premsa digital en llengua catalana. Possiblement és una de les publicacions més carismàtiques en aquesta modalitat. A més, s’hi troba l’edició digital d’El Punt, un altre dels referents de la premsa en català.
http://www.vilaweb.cat/
http://www.vilaweb.cat/elpunt/

Pot ser molt interessant utilitzar les edicions catalana i castellana d’un diari com El Periódico.
http://www.elperiodico.com/default.asp

Disposeu d’un excel·lent directori de publicacions en català (i també d’accessos a premsa espanyola i internacional) a La Premsa, que permet enllaçar amb un bon nombre de publicacions, la majoria en català.
http://www.nitium.com/porta/premsa.htm

Castellà

Cal citar els diaris de gran distribució com El País, La Vanguardia, El Periódico o l’ABC. Un exercici interessant amb alumnat de batxillerat pot ser comparar determinades notícies en diferents diaris, per estudiar el concepte de la línia editorial d’una publicació.
http://www.lavanguardia.es/
http://www.elpais.es
http://www.elperiodico.com/Default.asp
http://www.abc.es/

A la secció dedicada al diaris digitals de BuenosEnlaces hi ha un directori de premsa molt complet, tant espanyola com estrangera.
http://www.buenosenlaces.com/prensa.htm

Tornar al principi del document