La premsa escrita ha estat sempre un material excel·lent per treballar la comprensió lectora. La varietat de tipologies textuals i la diversitat de tractaments i enfocaments de les informacions, els temes d’actualitat, les qüestions culturals i científiques, l’actualitat esportiva, etc., proporcionen un bon grapat de recursos i permeten generar moltes activitats.
Aquestes possibilitats es veuen multiplicades si aprofitem per introduir nocions d’interpretació de missatges mixtos textuals-sonors-visuals. Els anomenats mitjans de comunicació de masses o mass media inclouen la televisió, la ràdio, el cinema…, i considerant la importància i la influència que tenen tots en el món actual, val la pena tenir-los presents a les classes de llengua.
El recurs que treballareu se centra en la premsa, però veureu que també podeu treballar d’altres mitjans, si escau.
A la barra superior , trobeu l’accés a alguns recursos de l’activitat, així com el retorn a la pàgina inicial. Són especialment útils la galeria d’imatges i vídeos i l’índex, que permet carregar ràpidament qualsevol secció del recurs.
Com ja s’ha comentat, altres seccions del recurs presenten exercicis interactius que s’activen quan se situa el cursor a sobre, com, per exemple, a la pràctica Historia de la prensa
http://recursos.cnice.mec.es/media/prensa/bloque1/index.html
Es tracta d’un exercici de resposta múltiple autocorregible.
Es tracta d’un exercici interactiu en què l’alumne/a posa en pràctica allò que ha après al llarg de les diferents pràctiques treballades. Fent clic a l’activitat de la secció dedicada a la premsa, , es planteja un supòsit en què l’alumne/a ha d’exercir de periodista. Pot ser un exercici molt motivador, si bé s’ha de fer un cop s’han vist els continguts de tot el bloc de premsa.
http://recursos.cnice.mec.es/media/prensa/simulador/simbloq3/index.html
Una informació adreçada a l’alumnat de Catalunya la podeu trobar al portal edu365, dins de la secció Quiosc, amb les edicions escolars de El Periódico, i de Vilaweb. També des de l’edu365 accedireu a l’edició escolar de La Vanguardia.
http://escola.elperiodico.cat/
http://www.edu365.cat/diariescola/
http://lavanguardia.edu365.cat/
Un dels diaris amb més tradició en llengua catalana és, sens dubte L’Avui. Proporcionarà bon material per treballar els continguts desenvolupats a la pràctica.
http://www.avui.es/avui/diari/docs/index4.htm
Destaquem l’aportació que Vilaweb ha fet a la premsa digital en llengua catalana. Possiblement és una de les publicacions més carismàtiques en aquesta modalitat. A més, s’hi troba l’edició digital d’El Punt, un altre dels referents de la premsa en català.
http://www.vilaweb.cat/
http://www.vilaweb.cat/elpunt/
Pot ser molt interessant utilitzar les edicions catalana i castellana d’un diari com El Periódico.
http://www.elperiodico.com/default.asp
Disposeu d’un excel·lent directori de publicacions en català (i també d’accessos a premsa espanyola i internacional) a La Premsa, que permet enllaçar amb un bon nombre de publicacions, la majoria en català.
http://www.nitium.com/porta/premsa.htm
Cal citar els diaris de gran distribució com El País, La Vanguardia, El Periódico o l’ABC. Un exercici interessant amb alumnat de batxillerat pot ser comparar determinades notícies en diferents diaris, per estudiar el concepte de la línia editorial d’una publicació.
http://www.lavanguardia.es/
http://www.elpais.es
http://www.elperiodico.com/Default.asp
http://www.abc.es/
A la secció dedicada al diaris digitals de BuenosEnlaces hi ha un directori de premsa molt complet, tant espanyola com estrangera.
http://www.buenosenlaces.com/prensa.htm