La Prestatgeria
És un servei de la XTEC, destinat als centres docents, que permet escriure llibres de manera col·laborativa a través d’Internet. Es proporciona un compte a cada centre, des d’on es poden crear llibres virtuals i assignar-ne l’administració a diferents usuaris (normalment professorat del centre).
Ara, per a aquesta pràctica i per als exercicis, treballareu en un espai de proves, però no oblideu que si en el projecte final trieu fer un llibre a La Prestatgeria heu de seguir el procediment previ i donar d’alta el vostre centre, i vosaltres sereu un dels administradors/es.
Desenvolupament de la pràctica
- Entreu a La Prestatgeria Abans de començar la pràctica escolteu una entrevista que Catalunya Ràdio va fer al responsable de la Prestatgeria i visioneu el vídeotutorial que trobareu a edu3.cat. El vídeo serà un element molt important per a vosaltres perquè mostra les parts de la Prestatgeria, com donar-se d’alta com a centre i com es fa un llibre.
http://phobos.xtec.cat/llibres/index.php

- Després de veure el vídeo comencem la pràctica: Cliqueu al menú Catàleg digital, a la dreta us sortirà el catàleg de llibres de la Biblioteca Digital editats fins aquest moment.
- Si entreu a Col·leccions, veureu l’índex de les col•leccions existents. A les obertes s’hi poden associar llibres, a les tancades no. Les col·leccions permanents sempre estan obertes, les no permanents tenen la data prevista del tancament.
- Feu un clic a Com funcionen els llibres?, http://phobos.xtec.cat/llibres/llibre/
Tingueu aquesta adreça a mà perquè aquí trobareu resolts molts dels dubtes que se us puguin presentar en el moment de fer el vostre llibre. A la pàgina de l’esquerra, La Prestatgeria us dona la benvinguda. A la dreta teniu l’índex d’aquest llibre.
Entreu a La Prestatgeria digital de la XTEC, us explica què és i com començar a treballar-hi.
A Descripció de l’entorn trobareu tota la informació referent a la interfície d’usuari dels llibres virtuals.

A introducció de continguts nous veureu com donar continguts als llibres.

A subscripció a continguts s’explica què significa subscriure’s o sindicar-se a un llibre i com fer-lo.
Administració de llibres mostra com administrar els usuaris que tenen accés a un llibre.
- Ara torneu a l’inici de La Prestatgeria.Per crear un llibre nou (per al projecte final del curs), primer heu d’anar a Entra i fer la inscripció amb el codi del centre i contrasenya del correu xtec, després ja podeu clicar a Crea un llibre nou.
- Per fer proves de com funciona La Prestatgeria (en els exercicis d’aquest mòdul) ho fareu a l’espai de proves i cursos.
http://hipolit.xtec.cat/llibres
A Entra,us identifiqueu amb l’usuari i contrasenya personal xtec, veureu

- Entreu a Crea un llibre nou, heu d’omplir els diferents camps, accepteu la finalitat del Servei d’edició de llibres en línia de la XTEC, i feu clic a entra llibre. Surt aquest missatge

- Ara entreu al menú gestiona els llibres, podreu autoritzar la creació de llibres nous a altres persones i entrar al llibre clicant el títol a estat dels llibres.
Per poder editar-lo, aneu a entra i us torneu a identificar. Ja podeu començar el vostre llibre de proves. Podeu editar la pàgina d’entrada, crear capítols nous, inserir imatges,…
Programació de l’activitat
- Aquesta activitat pot servir per a qualsevol cicle d’ESO o batxillerat. La finalitat és elaborar un llibre que pot ser de contes, poemes, sortides, etc. en col·laboració de tot el grup-classe, o bé per equips o parelles, segons els objectius que s’hagi marcat el professor/a. És el professorat qui valorarà els temps, les pautes ha de donar les pautes als alumnes, com s’agruparan, etc. Crear un llibre a la Prestatgeria pot ser per ell mateix un projecte de gran interès didàctic.
La prestatgeria dóna la possibilitat de triar l’idioma en el que vols treballar: català, castellà i anglès. Per tant ens pot servir per tasques de qualsevol de les llengües que s’estudien a l’escola.
Prèviament a la realització de l’activitat és interessant veure uns quants llibres d’altres centres, són molt variats i alguns inclouen dibuixos dels alumnes, fotografies, fitxers d’àudio propis o d’altri i vídeos.
També podeu observar en els llibres de La Prestatgeria que els temes no es limiten a relats, contes o poemes, hi ha activitats de diferents àrees.
Tornar al principi del document