WebQuest i Caceres del tresor

Les WebQuest (WQ) són propostes didàctiques guiades que utilitza principalment recursos d’Internet. Tenen una major complexitat didàctica que les caceres del tresor; malgrat tot els alumnes també: treballen per grups, cerquen la informació a Internet, tenen un treball guiat, etc. però la preparació prèvia del professorat i les tasques de l’alumnat són més grans, es necessita més temps i demana una organització d’aula acurada.

Una Cacera del tresor és, segons ens diuen a la pàgina de http://www.webquestcat.cat//, un tipus d’activitat didàctica molt senzilla. Consisteix en un seguit de preguntes i una llista de direccions de pàgines web, de les quals es pot extreure o inferir les respostes. Algunes inclouen una “Gran pregunta” al final requereix que els alumnes integrin tots els coneixements adquirits durant el procés en una tasca feta per parelles o en petit grup. Han nascut posteriorment a les propostes didàctiques WebQuest i pressuposen una activitat més curta en el temps que necessita una menor organització per a la realització del treball d’equip.

Desenvolupament de la pràctica

Pràctica A: Una WebQuest d’exemple
  1. Des de la XTEC, accediu a Escola Oberta, que trobeu al menú de l’esquerra; trieu l’opció WebQuest. Des d’aquesta pàgina tindreu informació sobre què són les WebQuest i plantilles per poder crear les vostres pròpies WebQuest, visiteu algun dels enllaços que hi ha a la pàgina. Tot seguit feu clic al botó de la secció de Secundària que hi ha a la part inferior.
    http://www.xtec.cat/recursos/webquests/
    Secció de WebQuest de Secundària
  2. Vegeu la llista de WQ de secundària de Llengua i Literatura. En aquesta pràctica fareu servir: Entra en escena!. Cal destacar-ne la característica interdisciplinar de l’activitat, atès que es treballa el català, el castellà i l’anglès.
    Entra en escena!
  3. Feu una ullada a les diferents seccions:
    A la Introducció hi teniu l’explicació del punt de partida de la WQ: un treball interactiu i interdisciplinar en equip que, a més, pot generar altres activitats d’aprenentatge.
    http://www.xtec.cat/~apujol/wq/introduccio.htm
    A Tasca hi trobeu la proposta de treball d’aquest treball, és l’apartat de l’organització dels alumnes.
    http://www.xtec.cat/~apujol/wq/tasca.htm
    L’explicació sobre la manera de realitzar el treball, com concretar el projecte les trobeu a la secció Procés. És el que dóna sentit a tota WQ, és a dir, la recerca a la xarxa.
    http://www.xtec.cat/~apujol/wq/proces.htm
    Feu clic a algun dels fragments de text teatral; observeu que, per facilitar la feina dels alumnes, disposeu a la pantalla d’una opció ràpida d’impressió, prement la icona . Al text anglès trobareu l’opció de traducció a la part inferior de la pàgina, juntament amb els enllaços de navegació.
    Feu una ullada a l’apartat 2 del Procés. Comprovareu que és aquí on més presència hi tenen les TIC.
  4. Finalment, llegiu la Guia per al professorat; s’hi accedeix pel menú de l’esquerra de qualsevol de les finestres principals, fent clic al botó Accés a la secció per al professorat. Com veieu, disposeu de les línies pedagògiques i les eines didàctiques necessàries per fer l’activitat amb el vostre alumnat. Especialment important és l’apartat dedicat a Accés a la secció d’avaluació, on es proporcionen fitxes d’autoavaluació individual i de grup per a l’alumnat que participa en l’activitat i una completa fitxa d’avaluació per al professorat.

http://www.xtec.cat/~apujol/wq/professorat.htm

Pràctica B: Les caceres del tresor
  1. Entreu a WebQuest - xtec.cat, al menú de l’esquerra trobareu un enllaç cap a Caceres del Tresor. Cliqueu-hi i us portarà a:
    http://webquest.xtec.cat/WebCaceres/index.htm
    Recull de caceres del Tresor
  2. Observeu amb atenció aquesta pàgina, en primer lloc visiteu Què és una cacera del tresor? i Descobreix-les on hi trobareu una bona descripció de les finalitats i aplicacions didàctiques possibles. Tot seguit torneu a la pàgina que hem visitat inicialment i ara visiteu la Classificació de caceres per àrees i nivells, vegeu si n’hi ha alguna que sigui del vostre interès.
    http://www.xtec.cat/%7Emlluelle/caceres/caceres.htm
    Recull de caceres del Tresor
  3. Si entreu a Plantilla trobareu l’estructura d’una cacera amb les seves quatre parts: Introducció, Preguntes, La Gran Pregunta i Recursos d’Internet
  4. El Generador: 1,2,3 la teva Cacera a la Xarxa és l’eina per elaborar la vostra proposta didàctica seguint els passos indicats. Observeu que, per crear una cacera ho teniu molt fàcil, és qüestió, primer de triar idioma, lletra i colors. Després cal omplir els quadres de les diferents parts.
    Quan la tingueu preparada, la podeu imprimir o la podeu guardar en la mateixa carpeta on tingueu les imatges que hageu afegit per poder enviar-la per a la seva publicació. Ho podeu fer des de la pàgina principal cliqueu l’enllaç: Envia’ns la teva cacera

Programació de l’activitat

  • Metodologia. Tal com s’especifica a les orientacions didàctiques de la WQ, és precís programar amb temps l’activitat, que s’ha de desenvolupar al llarg d’unes quantes setmanes. Us facilitem un model de fitxa de treball que pot servir de guia introductòria per a l’alumnat. Abans de començar a treballar amb l’alumnat, és precís explicar-li en què consisteix una webquest i distribuir els grups que hi treballaran. L’alumnat ha de disposar de l’aula d’informàtica en les sessions que el professor/a determini i fer la resta de la feina pels seus propis mitjans (a casa, biblioteca del centre, biblioteques públiques i altres locals amb connexió a la xarxa).

Aprofiteu les eines i les idees d’aquesta activitat, per treballar amb un text teatral senzill que tingui com a objectiu final una representació. Fins i tot els mateixos alumnes podrien escriure un text dramàtic tot utilitzant dels coneixements adquirits durant la realització d’aquesta WQ.

Informació complementària

Català i castellà
  • Al web CIATRE podeu apropar-vos al món teatral català, saber le sobres que estan en cartellera o en preparació i conèixer els professionals que s’hi dediquen.

http://www.ciatre.com/

  • El Teatre Nacional de Catalunya proporciona interessants recursos didàctics, visiteu Guies didàctiques on hi trobareu d’algunes de les obres que s’hi representen, un crèdit de síntesi i la possibilitat de dialogar amb els creadors d’alguns muntatges teatrals via Internet.
    http://www.tnc.es/ca/index.html

Tornar al principi del document