Iniciació a la poesia: Poesi@.com
A través d’una senzilla i dinàmica pràctica basada en una activitat del portal edu365.cat anomenada Poemes bestials treballareu el llenguatge literari i introduireu els alumnes nouvinguts de primer cicle en el món de la creació poètica. L’activitat permet l’aproximació a l’expressió poètica i l’exercici de l’expressió i la comprensió orals.
http://www.edu365.cat/infantil/poesia/menu_ani.htm
Desenvolupament de la pràctica
- També, podeu accedir-hi des de l’edu365.cat | ESO (Cliqueu la imatge corresponent a Enllaços) | Accollida | Recursos | Poesia . Dins de l’apartat de Materials trobareu una sèrie d’enllaços a diferents activitats. Seleccioneu la que us durà a l’activitat de poesia Els poemes bestials:
Acollida: http://www.edu365.cat/eso/acollida/index.htm
- Quan entreu a la presentació us proposen saltar-vos-la per passar directament a l’activitat. Ara escolliu la icona corresponent a Poemes bestials, des de la imatge de la foca:
http://www.edu365.cat/infantil/poesia/portada.htm

- A la finestra següent es presenten les activitats relacionades amb animals; trieu, a tall d’exemple l’aranya:

- Els elements principals de l’activitat es mostren a la pantalla en una animació. És interessant explotar les possibilitats dels àudios, especialment si teniu en compte l’alumnat a qui s’adreça aquesta activitat. Un cop acaba l’animació, ja teniu tots els elements necessaris per al treball de l’alumne/a:

- A l’esquerra veieu el poema. Per escoltar-lo, feu clic al botó
. L’audició acaba si torneu a clicar-hi. Si feu clic al botó
, veureu el text del poema escrit en lletra lligada. Quan passeu amb el cursor per sobre del botó
us apareixen en pantalla algunes paraules que poden tenir una certa dificultat lèxica. El quart botó torna a arrencar l’animació, la qual es pot aturar pitjant sobre la lletra A que es mostra a l’àrea del text.
- Les opcions de la barra vertical de la dreta us permeten tornar a la finestra que mostra els diferents animals per triar i anar a l’animal anterior o al següent
- Si feu clic al botó
obtindreu una versió imprimible en format PDF (Adobe Acrobat).
- Ara feu una ullada a la resta de poemes per veure quins us poden servir per a l’aula d’acollida.
Programació de l’activitat
- Metodologia. Atès que per a aquest alumnat és interessant treballar amb un grup reduït, l’ordinador a la mateixa aula és més pràctic que utilitzar l’aula d’informàtica. També es pot plantejar com a treball individual de reforç. No cal fer cap preparació prèvia. Cal pautar sempre l’alumnat perquè no es perdi en navegacions o no sàpiga què ha de fer per la qual cosa és convenient que disposi d’una fitxa de treball on s’indiqui clarament el treball per fer.
- Temporització. N’hi ha prou amb 20-30 minuts per fer una activitat TIC amb aquest material. Es pot animar a l’alumnat a veure altres poemes. L’activitat hauria de generar una feina individual posterior complementària.
Recordeu que aquestes activitats poden adaptar-se a diferents nivells.
Aquesta pràctica s’adreça a l’alumnat nouvingut. Cal recordar que podeu trobar molts materials inicialment dissenyats per a d’altres etapes (infantil o primària) que poden ser de gran utilitat per a aquests alumnes.
Informació complementària
Català
Castellà
- Els poemes de Gloria Fuertes han estat sempre molt pròxims a la sensibilitat de nens i joves, i el seu peculiar estil senzill, juganer i en certa manera innocent és molt assequible per als nois i les noies de 1r cicle i els alumnes d’incorporació tardana.
http://www.cervantesvirtual.com/bib_autor/Fuertes/
Tornar al principi del document