Contes SPC

L’objectiu d’aquesta pràctica és donar a conèixer els Contes SPC. Són un recull de contes pensats per a educació infantil i per a cicle inicial. Cada un dels contes treballa un centre d’interès diferent. La imatge va acompanyada d’àudio.

Desenvolupament de la pràctica

  1. Aneu a edu365.cat | primària | català | + recursos | Contes SPC: se us obrirà la pàgina principal. Cada un dels dibuixos amaga el títol d’un conte. Només que poseu el ratolí a sobre, els podeu veure.
    http://www.edu365.cat/primaria/contes/contes_spc/
    contes SPC
  2. A la pàgina que teniu en pantalla hi ha una petita icona d’informació: informació. Si la cliqueu, se us obrirà una pàgina on hi ha una síntesi de cada conte, els continguts que treballa i el nombre de diapositives de què consta.
  3. Torneu al menú principal. Poseu el ratolí sobre el dibuix de La Bruixa Coloraina i cliqueu-hi. Veureu això:
    http://www.edu365.cat/primaria/contes/contes_spc/bruixa/index.htm
    La Bruixa Coloraina
    Per començar a llegir la història, heu de clicar a la fletxa de la dreta, i cada cop per passar la pàgina.
    Si voleu escoltar l’àudio, heu de clicar a l’altaveu.
    Si voleu tornar a la primera pàgina, cliqueu sobre la caseta.
    Si cliqueu a Activitats, veureu quines activitats han pensat per fer l’explotació de cada conte.
  4. Un element clau d’aquests contes és que, a sota de cada pàgina, hi ha tres o quatre paraules amb un dibuix molt esquemàtic que pot ser la clau perquè els nens i les nenes puguin tornar a explicar el conte sense haver-lo de llegir. Qualsevol dels contes que us ofereixen els Contes SPC són una activitat interessant per a la pràctica de l’expressió oral al cicle inicial.

Programació de l’activitat

  • Metodologia. Aquesta activitat es pot fer a educació infantil, si és el mestre/a qui llegeix el conte, però és a cicle inicial on podeu treure-li més profit.
    Una possibilitat és la de distribuir els nens i les nenes per parelles a cada ordinador i que facin l’audició individualment amb els auriculars; o bé, podeu fer una visualització amb tot el grup a la pantalla i amb el canó de projecció.
    És important, si estan individualment a l’ordinador, que puguin sentir el conte diferents vegades i ells mateixos tornin a escoltar aquell fragment que no han entès prou bé o els fa gràcia tornar a sentir.
  • Temporització. La lectura i el desenvolupament de les activitats es pot fer en una sola sessió, malgrat tot, el nombre de sessions dependrà de les activitats complementàries que es vulguin desenvolupar al voltant de l’audició del conte.
  • Material adjunt. Aquesta fitxa de treball està dirigida a alumnes de cicle inicial, per la qual cosa el més probable és que les instruccions es donin oralment a l’aula, malgrat tot tenir recollida la seqüència didàctica és convenient.

Informació complementària

És recomanable, com a activitat d’expressió oral, el Canviem el final. Són una sèrie de vinyetes desordenades que s’han de posar en ordre i per a les quals es pot pensar un final diferent:
http://www.edu365.cat/nobadis/index.htm

Tornar al principi del document