Caceres del tresor

Una Cacera del tresor és, segons ens diuen a la pàgina de WebQuest.cat, un tipus d’activitat didàctica molt senzilla. Consisteix en un seguit de preguntes i una llista de direccions de pàgines web, de les quals es pot extreure o inferir les respostes. Algunes inclouen una “Gran pregunta” al final requereix que els alumnes integrin tots els coneixements adquirits durant el procés en una tasca feta per parelles o en petit grup. Han nascut posteriorment a les propostes didàctiques WebQuest i pressuposen una activitat més curta en el temps que necessita una menor organització per a la realització del treball d’equip.

Desenvolupament de la pràctica

  1. Entreu a Webquest.xtec.cat, al menú de l’esquerra trobareu un enllaç cap a Caceres del Tresor. Cliqueu-hi i us portarà a:
    http://webquest.xtec.cat/WebCaceres/index.htm Recull de caceres del Tresor
  2. Observeu amb atenció aquesta pàgina, en primer lloc visiteu Què és una cacera del tresor? i Descobreix-les on hi trobareu una bona descripció de les finalitats i aplicacions didàctiques possibles http://www.xtec.cat/%7Emlluelle/caceres/caceres.htm. Tot seguit torneu a la pàgina que hem visitat inicialment i ara visiteu la Classificació de caceres per àrees i nivells, vegeu si n’hi ha alguna que sigui del vostre interès.Recull de caceres del Tresor
  3. Tornem a Recull de Caceres del tresor | Classificació | Caceres del tresor catalanes | Treballem amb els contes. Podeu aprofitar aquesta cacera per fomentar la lecto-escriptura entre els/les vostres alumnes. Mireu d’altres exemples us poden donar idees per construir-ne una de pròpia per als vostres alumnes. No oblideu visitar les caceres del tresor en castellà i anglès.
    Treballem els contesl Tresor
  4. Si entreu a Plantilla trobareu l’estructura d’una cacera amb les seves quatre parts: Introducció, Preguntes, La Gran Pregunta i Recursos d’Internet
  5. El Generador: 1,2,3 la teva Cacera a la Xarxa és l’eina per elaborar la vostra proposta didàctica seguint els passos indicats. Observeu que, per crear una cacera ho teniu molt fàcil, és qüestió, primer de triar idioma, lletra i colors. Després omplir els requadres de les diferents parts.
    Quan la tingueu preparada la podeu imprimir o la podeu guardar en la mateixa carpeta on tingueu les possibles imatges que hageu afegit per poder enviar-la per la seva publicació. Vegeu que a la pàgina principal hi ha un enllaç que diu: Envia’ns la teva cacera

Informació complementària

Les WebQuests són activitats col·laboratives que presenten un tema, sovint controvertit, misteriós, curiós, engrescador o atractiu, i una proposta de treball on la font d’informació és Internet i on el procés és tan important o més que el resultat final.

Les WebQuests estan dissenyades per ser fetes en grups de tres a cinc persones. Cada membre del grup de treball assumeix un rol, fa una recerca individual a Internet lligada al seu paper, per a trobar, seleccionar i processar la informació que després compartirà amb el grup. L’estructura de la WebQuest està prefixada pels apartats següents: introducció, tasca, procés, avaluació i conclusió.

Les WebQuests són fórmules idònies per integrar les TIC dins el currículum perquè impliquen l’ús de tots els recursos que les noves tecnologies poden oferir.

Al portal XTEC podeu trobar un apartat destinat a les WebQuest de Primària.

http://www.xtec.cat/recursos/webquests/htm/indexepri.htm

Català

Vegeu algunes WebQuest en català i castellà:

Les activitats de WebQuest i de Caceres del tresor estan pensades per dur-se a terme -en principi- amb alumnes de cicle superior. Cada WebQuest o cacera del tresor disposa de l’apartat destinat a la metodologia i avaluació pròpies per la qual cosa convé llegir-ho atentament abans de posar una activitat d’aquest tipus amb l’alumnat.

Tornar al principi del document