Guia
Mapa
Mòdul 1
Mòdul 2
Mòdul 3
Mòdul 4
Mòdul 5
Pràctica 1
Pràctica 2
Pràctica 4
Pràctica 5
Pràctica 6
Exercici
XTEC Internet i les ciències socials a primària
   
  El govern municipal
   

Amb aquesta pràctica es pretén que l'alumnat conegui el funcionament del seu ajuntament, com s'organitza el poder municipal i quines són les funcions del màxim responsable del govern municipal.

Per realitzar-la, es proposa preparar una entrevista per fer-la a l'alcalde de la població.

   
Desenvolupament de la pràctica
Pràctica

Aquesta pràctica se centra en la realització d'una entrevista a l'alcalde. Caldrà un treball previ de documentació per elaborar-ne els ítems. Aquesta tasca ha de permetre a l'alumnat de conèixer el funcionament de l'ajuntament del municipi. Durant el treball previ és important tenir en compte els mitjans tècnics que s'utilitzaran per enregistrar-la (gravadora, ordinador portàtil, micròfons i càmera fotogràfica)

I caldrà un treball posterior de tractament i edició de l'entrevista utilitzant els mitjans tècnics més adequats i que permetin fer arribar el resultat de la mateixa al màxim de gent possible.

   
  L'organització municipal
   
 

El treball previ a la visita a l'ajuntament i a l'entrevista amb l'alcalde ha d'anar encaminat a conèixer l'organització del govern municipal.

Per accedir una informació general de cadascun dels ajuntaments de Catalunya usarem aquesta adreça del municat.net, un portal dedicat a les informacions del món comarcal i local de Catalunya.

http://www.gencat.net:8000/osial/owa/p12.lli_ens

Es tracta del formulari a través del qual es pot accedir a tots els ens locals de Catalunya.

Al desplegable Tipus d’ens escolliu l’opció Ajuntament i al quadre de diàleg Població de l’adreça escriviu el nom del municipi. Finalment premeu el botó Cercar.

Apareix una pantalla amb les dades més generals de l'Ajuntament i un menú al lateral esquerre, des del qual podreu accedir a dades més específiques:

  • Dades generals (denominació, adreça, CIF...)
  • Els pressupostos que gestionen (els ingressos i les despeses)
  • Les entitats de població que en depènen
  • En quins organismes supramunicipals, comarcals, provincials..., participen.
  • El nom i cognoms dels regidors que formen el ple, partits als quals pertanyen, càrrec que ocupen...
  • Els resultats de les diferents eleccions muncipals, des de l'any 1979 ençà (partits i agrupacions d'electors que hi ha participat, vots, regidors...
  • Informació sobre els diners que reb el municipi del Fons de Cooperació Local de Catalunya
  • Si l'ajuntament disposa de web.

L'anàlisi d'alguns dels apartats permet conèixer alguns elements de l'estructura i del funcionament del govern municipal. Entre els que podem usar per a preparar la visita a l'ajuntament i per a realitzar l'entrevista a l'alcalde són.

  • De l'apartat Dades generals el nom oficial del municipi, l'escut oficial i el nom de l'alcalde.
  • De Pressupostos i liquidacions es pot saber si la diferència entre els ingressos i les despeses és positiva o negativa, quins són els impostos que cobra l'ajuntament i en què es gasta l'ajuntament els diners.
  • D' Entitats que el formen sabem quines entitats locals menors o pedanies el formen: agregat, parròquia, llogaret, caseria o poblat.
  • Des de Participació en altres ens es pot deduir quins serveis es gestionen de manera conjunta amb altres municipis, per tal de poder mancomunar esforços i reduir despeses.
  • La Composió del ple ressenya el nom dels regidors que formen el consistori i el càrrec que ocupen (l'alcaldia, les tinences d'alcalde i les regidories), també permet deduir qui ostenta el poder municipal i qui està a l'oposició.
  • A l'apartat Eleccions municipals hom pot saber els partits polítics que es van presentar a les eleccions municipals, els vots que van treure i com s'aconseguí la majoria per a governar.

Alguns ajuntaments tenen al seu web una informació més completa de l'organigrama municipal, és el cas de Valls o Granollers.

A partir de les informacions recollides caldria elaborar un dossier amb aquets continguts:

  • Nom del municipi i comarca
  • Escut i altres símbols.
  • Nom de l'alcalde i partit o agrupació d'electors al qual pertany.
  • Nom dels regidors, partits o agrupacions d'electors als quals pertanyen i càrrec que ocupen.
  • Serveis municipals que es gestionen (policia municipal, neteja, aigua, escombraries, bombers, manteniment de carrers i places i altres equipaments.
  • El finançament: els impostos que gestiona.
  • ...
   
 

L'entrevista amb l'alcalde

   
 

L'objectiu de la realització del dossier anterior és confeccionar de manera conjunta una entrevista amb l'alcalde o alcaldessa del municipi.

A continuació es mostren tres entrevistes realitzades als alcaldes de Baga, Salt i el Vendrell:.

Caldria que les preguntes de l'entrevista fossin de resposta curta i entenedora per a l'alumnat i que n'hi hagués el nombre suficient perquè cadascun dels alumnes del grup-classe pogués fer -ne una.

Aprofitarem l'avinetesa de l'entrevista per fer unes fotografies que ens serveixein per a il·lustrar la posterior publicació de la mateixa (alcaldessa, edifici de l'ajuntament, sala de plens...). Per a l'ús de les càmeres fotogràfiques digitals veure la pràctica 1 del mòdul 5.

 
  Recursos tècnics per a gravar i editar l'entrevista
 

 

 

Si bé les possibilitats tècniques d'enregistrament de l'entrevista són nombroses, en aquesta pràctica es proposa l'enregistrament digital del so. Es pot fer a través:

  • D'una gravadora digital com la Sony IC Recorder ICD-P320 que està disponible en servei de préstec als Centres de Recursos Pedagògics del Departament d'Educació (és la proposta que es desenvolupa) .
  • Usant directament un ordinador portàtil present a la major part dels centres educatius de Catalunya. Es connecta un micròfon i es gestiona la gravació mitjançant el programa Audacity.

Si utilitzem la gravadora digital per a la realització de l'entrevista, caldrà traspassar l'arxiu o arxius de so de la mateixa a l'ordinador. Per a fer-ho hem d'instal·lar un programari que ve amb la mateixa.

Un cop instal·lat, i abans d'obrir-lo, cal connectar la gravadora a l'ordinador mitjançant un port USB.

A continuació ja es pot obrir el programa.

Si s'utilitza per primera vegada surt un missatge que ens demana a quina sèrie pertany la gravadora. Cal escollir ICD-P Series com mostra la imatge.

Si la gravadora no està connectada a l'ordinador, en acceptar l'opció vàlida, ens surt un missatge dient que no es pot continuar: s'ha de connectar.

A continuació, apareix una altra pantalla preguntant si es vol activar l'opció Autosave (Autodesat). Canceleu aquesta pantalla.

La pantalla de treball és aquesta.

La part esquerra de la pantalla ens mostra el contingut de la gravadora. A la part superior, hi ha les carpetes de la mateixa on s'han desat els arxius gravats durant l'entrevista. A la part inferior es visualitzen els arxius de so de cada carpeta.

La part dreta de la pantalla mostra el nostre Ordinador. Caldrà seleccionar la carpeta on vulguem desar els arxius de so. Aquesta selecció de carpeta es fa des de la part superior dreta. A la part inferior dreta, visualitzarem els arxius que importarem des de la gravadora.

Per passar els arxius de so de la gravadora a l'ordinador, s'utilitza l'opció Save.

Es dóna un nom a l'arxiu, per exemple entrevista i es desa en format *.wav a la carpeta escollida de l'ordinador.

Els arxius de so de l'entrevista, ja els tenim preparats per a tractar-los amb el programa Audacity.

Es poden fer dues coses:

  • Publicar els arxius de la manera com han quedat. En aquest cas seria convenient passar-los a format *.mp3. L'Audacity, des del menú Fitxer permet escollir l'opció Exporta com a MP3....
  • Tractar-los perquè la qualitat de so suigui més bona. Al Mòdul 2 dels materials telemàtics "El so a l'aula", s'explica el funcionament de l'Audacity.
  El resultat de l'entrevista
   
 

Es pot publicar l'entrevista al web de l'escola. Prèviament, però, s'hauran transcrit les respostes de l'alcalde o l'alcaldessa.

En un apartat del web, es poden reproduir les preguntes i les pertinents respostes. A més s'hi adjuntaran les fotografies que s'han realitzat durant la vista a l'ajuntament i l'entrevista i l'arxiu o arxius de so.

Si s'han tractat els arxius de so es disposa d'un arxiu per a cada pregunta i resposta, l'entrevista es pot posar en una taula de tantes files com preguntes tingui l'entrevista i de dues columnes. A la columna de l'esquerra més estreta, hi haurà l'arxiu de so i, a la de la dreta, la pregunta i la resposta escrites.

   
  Programació de l'activitat
   
Programació
  • Metodologia
 

Es tracta d'una activitat que combina el treball en gran grup (posada en comú de les dades i realització de l'entrevista), per parelles (cerca de la informació i transcripció de l'entrevista) i individual (elaboració d'un dossier amb les informacions bàsiques sobre el funcionament de l'ajuntament i la valoració de l'entrevista).

Caldrà explicar correctament el funcionament de la gravadora i de la càmera de fotografiar, en cas que es decideixi que alguns alumnes enregistrin l'entrevista i facin les fotografies per al reportatge.

Una part significativa de les orientacions metodològiques bàsiques per desenvolupar aquesta activitat fan referència a actuacions que haurà de dur a terme directament l'ensenyant:

  • Caldrà que programeu la visita a l'ajuntament i l'entrevista amb l'alcalde amb antelació.
  • La preparació dels elements tècnics per a enregistrar l'entrevista.
  • La preparació dels arxius de so per a ser publicats al web del centre i perquè els alumnes puguin fer una correcta transcripció.
  • La publicació al web del centre d'acord amb el responsable del mateix.

 

 
  • Requeriments de maquinari i programari
 
Ordinador amb connexió a internet i que tingui els següents programes: processador de textos, programa de tractament d'imatges digitals (Gimp), l'Audacity i un programa per a la gestió de llocs web (Filezilla o Dreamweaver). Pel que fa a la gravadora digital Sony IC Recorder ICD-P320 és necessita d'un programari específic per a poder traspassar la gravació a l'ordinador per a poder-la editar amb l'Audacity. Una càmera fotogràfica digital.
 
  • Objectius curriculars:
    • L'ajuntament i el govern municipal
    • Les funcions de l'ajuntament
    • Els serveis municipals
    • Els símbols del muncipi
 
  • Objectius TIC
    • Gravar i editar so mitjançant procediments digitals.
    • Usar el processador de textos per a transcriure l'entrevista.
    • Publicar el resultat de l'entrevista al web de l'escola.
    • Obtenir informació de pàgines web municipals.
 
  • Temporització
 
Les sessions destinades a la realització d'aquesta activitat són quatre. La primera es dedicarà a la cerca, la recollida i la sistematització de la informació sobre l'ajuntament del municipi. A la segona, s'acabarà de perfilar i organitzar la informació recollida i s'elaborarà l'entrevista; també es distribuiran les preguntes entre els alumnes. La tercera, de durada variable, serà la visita a l'ajuntament i l'entrevista amb l'alcalde o l'alcaldessa. A la quarta, es farà la transcripció per part dels alumnes de l'entrevista i es fara una valoració de la mateixa.
 
  • Avaluació
 

L'avaluació es farà a partir del dossier sobre l'organització municipal realitzat abans de l'entrevista i el comentari efectuat per cadascun dels alumnes sobre el resultat de l'entrevista.

També s'avaluarà la tasca realitzada durant el procés de transcripció de l'entrevista.

   
 
Amunt