Guia
Mapa
Mòdul 1
Mòdul 2
Mòdul 3
Mòdul 4
Mòdul 5
Mòdul 6
Pràctica 1
Pràctica 2
Pràctica 3
Pràctica 4
Pràctica 5
Pràctica 6
Exercici
   
  Comprem a la botiga
   

L'objectiu d'aquesta pràctica és conèixer les monedes, les seves equivalències i el retorn del canvi en la compra d'un producte quan no paguem de manera exacta.

L'alumne/a haurà de saber, en tot moment, les operacions que fa i tenir present si ha de sumar, multiplicar o restar.

   
Desenvolupament de la pràctica
Pràctica

Abans de començar l'activitat, caldria proposar als alumnes que portessin tot tipus de productes per muntar realment una botiga a la classe. Després, fer simulacions reals de compra i venda amb monedes i bitllets que podeu baixar-vos de l'adreça http://www.fi.uu.nl/rekenweb/en/welcome.xml , podreu veure les monedes per un costat i per l'altre i imprimir-les. Un cop els nens entenguin la mecànica i s'hagin treballat les equivalències entre les monedes, podreu començar la vostra proposta.

Teniu més informació sobre l'euro a la pàgina http://www.xtec.net/euro/aportacions/ on trobareu materials variats i adreçats tant als mestres i les mestres com als alumnes.

Un cop hagueu fet aquest treball previ, comenceu la vostra activitat. Aneu a l'adreça http://www.edu365.com/euro/botigues9.htm i llegiu atentament les dues opcions de treball. Per un costat, la botiga del pagament exacte i, per l'altre, la que torna canvi.

Com que treballareu el cicle superior, s'entén que el pagament exacte ja el dominen, i aprofundireu en el pagament que us haurà de tornar canvi. Per aquesta raó, entrareu a la botiga de tornar canvi.

Botiga que torna canvi

Si no teniu instal·lat el plug-in del Shockwave, us demanarà de fer-ho de manera automàtica, ho feu.

A continuació, sortirà una pantalla prèvia d'informació i entrareu a la botiga.

Pantalla de compra de la botiga

Si us fixeu bé, veureu a la part dreta, a l'esquerra i a sota, tres icones: la primera dóna informació sobre la quantitat que voleu d'un mateix producte, la segona obre el tauler de les monedes per pagar, i la tercera informa del preu de la vostra compra.

Clicant sobre les icones s'obren o es tanquen. Això és important ja que, quan s'obren de manera automàtica, per continuar fent la compra cal tancar-les.

   
  Primer punt per desenvolupar
   
 

Feu la vostra pràctica tot comprant a la botiga. Com a exercici, es fa una proposta de compra concreta per resoldre una comanda... els productes han estat escollits expressament per provocar la discusió del menjar saludable i tot el tema de la dieta.

El vostre objectiu serà comprar:

  • 3 caramels de pal Xups
  • 2 bosses de patates Bonxip
  • 5 pastissets de forma rodona Plat
  • 1 ampolla de llet La Vaca Rossa
  • 2 cucurutxos de gelat Glaçat

Disposeu de 1000, 00 euros per fer la vostra compra.

 

   
 

Anem a desenvolupar la proposta

 
  • Comencem. Passant el ratolí per damunt la botiga veureu els productes que podeu comprar, cerqueu el primer que s'ha proposat (els caramels de pal) i feu-hi clic. S'obrirà la pantalla d'escollir la quantitat que en voleu: amb les fletxes + i - escolliu-ne 3.

Veureu que s'obre la pantalla d'informació de la compra que aneu fent i del preu que haureu de pagar a caixa: el compte.

En aquesta pantalla controlareu la comanda que us hem proposat fer.
  • Feu el mateix a cada un dels altres productes. Quan tingueu tota la comada feta, cal que aneu a pagar. Feu clic a la icona i, en aquest moment, s'obrirà la pantalla de pagament amb la proposta d'una moneda/bitllet superior al total de la compra que heu fet. Haureu de triar quants bitllets del que surten necessiteu per pagar. Ho fareu amb el signe + o -. Us haureu de fixar bé en el preu de la vostra compra.

  • Un cop hagueu triat les monedes que necessiteu, fareu clic a la icona de pagament. Després, s'obrirà una pantalla nova on haureu de tornar el canvi vosaltres mateixos.

Arrossegueu les monedes a la finestra i torneu el canvi. Fixeu-vos bé en el TOTAL i el pagament que heu fet (LLIURAT). Un cop arrossegades les monedes, fareu clic a la icona i us fixareu si ho heu fet bé. La pantalla us mostrarà massa o massa poc, depenent de si heu tornat massa canvi o en falta.

Ja podeu portar la compra cap a casa. Que us aprofiti!

 
  Segon punt per desenvolupar
 

A la pàgina d'educalia podeu treballar amb una altra botiga virtual un cop s'hagi treballat la que us hem proposat. En aquesta botiga nova es treballa les equivalències amb temps tancat, per la qual cosa crea un esforç mental que ajuda a concentrar l'alumne/a i a resoldre la compra segons diferents estratègies. Aneu a la pàgina: http://www.educalia.org/externs/euroclik/c/compra_joc.html, només quan entreu trobareu un resum de l'activitat i els diferents apartats del seu funcionament.

 
   
   
  Programació de l'activitat
   
Programació
  • Metodologia: sistematitzar el reconeixement de les monedes i el retorn del canvi. Els alumnes han d'haver-les treballat prèviament a la classe i han hagut de treballar amb monedes reals (o fotocòpies) tot relacionant-se entre ells. L'activitat proposada reforça el concepte treballat. S'ha de fer amb ordinador i es pot dur a terme de manera individual o en parelles. Cal que tinguin sempre una proposta en paper. Aquesta es pot dur a terme amb un full fet amb les aplicacions Word de mates. Els alumnes diposaran de la informació inicial i podran dur el seguiment amb l'ordinador i en paper.
  • Els objectius curriculars que s'han treballat en aquesta sessió són:
    • Treball de reconeixement de les monedes i la seva equivalència.
    • Adquisició del concepte de canvi quan no es paga de manera exacta.
    • Inici al debat del menjar sa i del consum.
  • Els objectius TIC que heu treballat en aquesta sessió són:
    • Treball de reconeixement de l'espai dreta/esquerra i amunt/avall.
    • Saber navegar per una simulació virtual.
  • Material necessari: ordinador connectat a Internet i el pluig-in del Shockwave, així com la proposta inicial en paper.
  • Temps de l'activitat està pensat per a una sessió que es pot repetir en sessions posteriors per anar reforçant el concepte.
   
   
Atenció!

Cal haver treballat el tema en grup, de manera vivencial, i com hem dit, amb monedes que puguin tocar i jugar. Cal, també, que les propostes per fer davant l'ordinador estiguin especificades en paper i que prèviament hi hagi hagut una sessió de reconeixement de l'entorn del programa de la botiga per facilitar-ne el funcionament i poder treballar realment les qüestions de matemàtiques.

   
  Informació complementària
   
Informació complementària

Podeu trobar diferents adreces per treballar exemples semblants de compra i pagament amb euros. Podeu imprimir-vos activitats per fer a la pàgina de la botiga de l'euro a l'adreça http://www.edu365.com/euro/botigues9.htm tot fent clic a:

, en teniu tres, de moment, en format PDF, per la qual cosa heu de tenir instal·lat l'Acrobat.

Per veure'n d'altres relacionades amb la mateixa temàtica, podeu anar a:

 
Amunt
XTEC Internet i les matemàtiques a primària