Guia
Mapa
Mòdul 1
Mòdul 2
Mòdul 3
Mòdul 4
Mòdul 5
Mòdul 6
Pràctica 1
Pràctica 2
Pràctica 3
Pràctica 4
Pràctica 5
Pràctica 6
Exercici
   
  Treballem els cardinals i els ordinals
   

L'objectiu d'aquesta pràctica és treballar amb els alumnes de cicle incial els nombres cardinals i ordinals. Per fer-ho, utilitzareu un programa que haureu de descarregar, descomprimir i instal·lar.

No és un programa per aprendre els nombres sinó per sistematitzar-los i dur un seguiment individual dels aprenentatges dels vostres alumnes vers aquests continguts.

   
Desenvolupament de la pràctica
   
Pràctica

Dins la pàgina de la XTEC, si cerqueu les paraules"programari educatiu", trobareu un conjunt d'aplicacions i programes educatius. Un cop a dintre, dins l'apartat de Càlcul a l'àrea de Matemàtiques hi ha un programa anomenat Quadern de Mates que us heu de descarregar. Un cop baixat, cal que l'instal·leu al vostre ordinador.

També ho podeu fer des de la pàgina de l'autor http://www.xtec.net/~lperez/castella/ i triar l'opció . També us podreu baixar el programa comprimit.

   
  Anem a desenvolupar la pràctica
   
 

El vostre objectiu serà treballar els cardinals i els ordinals. Per aquest motiu caldrà que prepareu la sessió per limitar les pestanyes a aquestes dues. Primer de tot heu de saber el nivell que tenen els vostres alumnes per preparar l'activitat fins a un nombre determinat. Podeu, però, fer diferents grups depenent dels diferents nivells que tingueu a la classe.

Com podeu veure, el programa us ofereix més opcions que les que treballareu. Us animem a mirar-les.

El primer que fareu és escollir un grup de treball. Els grups vénen triats per les diferents imatges d'animals que teniu a la pantalla principal. Triareu el dofí i anireu a crear el grup de treball. Per fer-ho, haureu de posar els noms dels alumnes, triar els cardinals i els ordinals, i el nivell de dificultat per al grup (com hem dit, podríeu triar, en acabar aquesta activitat, per exemple, la girafa per a un altre grup classe que tingui un altre nivell de dificultat).

  • Feu clic damunt el dofí i obriu el menú que es troba a sota, a la dreta, fent clic a la fletxa.

  • Feu clic a la primera icona:

Primer escollireu les activitats de cardinals i ordinals. Per fer-ho cal que desactiveu, per al grup de treball dofí, les altres activitats que us ofereix el programa ja que, d'entrada, vénen totes activades.

Anireu triant les opcions no desitjades i descativareu la casella Activitat inclosa al quadern.

  • Ara triareu els diferents nivells de dificultat per a les dues opcions activades. Teniu 10 nivells com a màxim, i a cada nivell posareu un cert grau de dificultat. Per fer-ho, moureu les fletxes que teniu a sota per modificar els menús següents:

    La duració màxima de l'exercici: de 10 a 999 segons, a triar per a cada nivell.

    La quantitat d'operacions o exercicis que haurà de fer l'alumne/a per acabar l'activitat. A més nivells, més exercicis o no, potser menys i més difícils. Vosaltres trieu.

    El màxim d'errors que pot fer per a cada nivell. Vosaltres trieu.

    • Vosaltres marcareu, com a duració màxima de l'exercici, 120 segons per al nivell 1, i augmenteu o disminuïu conforme trieu nivells més elevats.
    • Com a nombre d'exercicis per resoldre és 15 per al primer nivell. Els altres, vosaltres escolliu.
    • Com a errors màxims que es poden cometre: 3 per al primer nivell, després podeu disminuir-los o augmentar-los segons el grau de dificultat.

     

  • Ara haureu de configurar els nivells (fixeu-vos que, com a màxim, en podeu configurar 10) i a cada nivell quin grau de dificultat li posareu. És a dir, quins nombres fareu servir per a cada nivell, si del 0 al 999 per al nivell 1, si del 0 al 9999 per al nivell 2... Després, quan poseu els nivells a cada alumne/a, es tindrà en compte aquesta taula:

 

  • augmenta o disminueix els nombres en cada nivell seleccionat per al valor mínim

augmenta o disminueix els nombres en cada nivell seleccionat per al valor màxim

  • Per acabar cal guardar tot el paquet amb un nom (ex.: primer nivell bàsic o primer nivell mig...). Per fer-ho, cliqueu a afegir i poseu-li el nom de primer nivell avançat.

Un cop acabat de configurar, sortiu amb la fletxa de l'esquerra i confirmeu els canvis. Veieu que l'opció del dofí només consta, com a pestanya, els nombres cardinals i ordinals. Ara anireu a posar el nom dels alumnes a cada activitat perquè puguin fer els exercicis.

  • Trieu la pestanya dels cardinals. Fixeu-vos que surt buida de noms. Obriu la fletxa de sota, a la dreta, i se us desplegarà un menú. Trieu per poder introduir els alumnes. A continuació, sortirà aquesta pantalla:

Comenceu a afegir el primer alumne/a fins a posar-ne quatre (d'un en un), per exemple, MARIA, PERE, ANNA i MIQUEL. Poseu els noms i aneu clicant a afegir. A cada alumne/a li afegireu el nivell de dificultat que creieu que ja té amb les fletxes amunt/avall (l'alumne/a començarà a partir d'aquest nivell). A tots els deixareu al mateix nivell menys a la MARIA, que li posareu un nivell 6 per als cardinals tot i que es recomana l'activitat, també, per al cicle inicial.

  • Ara només us queda triar el nivell del grup sencer (el curs i el grau de dificultat) i començar a treballar individualment. Per fer-ho, desplegueu la finestra de la dreta :

Amb la icona triareu el nivell del grup. Escollireu tercer avançat. Un cop fet això, ja està preparada l'activitat per ser iniciada.

 

  Ara fareu d'alumne/a, imagineu-vos que sou la MARIA
  • Entreu als nombres cardinals, senyaleu el vostre nom, "MARIA", i comenceu l'activitat fent clic a la icona: .
  • Comenceu a fer la proposta. Fixeu-vos que heu de posar el "." per als milers. Si ho feu bé, us proposarà un altre nombre i així successivament fins a acabar. Si falleu una vegada, heu de començar de nou (això és així ja que heu posat un nivell de 6 per a la MARIA i per a aquest nivell només us permet una errada. Fixeu-vos en la configuració inicial). Podeu mirar el temps, els exercicis que us queden i els intents de què disposeu si mireu la finestra:

  • Podeu utilitzar els nombres de la finestra per treballar amb el ratolí:
  • Un cop feta l'activitat, mireu el vostre historial fent clic al nom MARIA i a la icona . Suposem que ho haureu fet molt bé.

 

 

Programació de l'activitat

 

Programació
  • Metodologia: preparareu la sessió per al grup classe. La sessió no ha de durar més de 30 minuts, per la qual cosa podeu organitzar els alumnes perquè vagin passant pel racó de l'ordinador d'un en un durant tota la setmana. Al final de la setmana tindreu una valoració dels seus aprenetatges, i podreu posar recursos per millorar aquells aspectes que no han acabat d'assimilar.
  • Objectius curriculars:
    • Treball dels cardinals i ordinals
  • Objectius TIC:
    • Saber instal·lar un programa baixat de la xarxa.
    • Domini del teclat i del ratolí.
  • Material: cal que es disposi d'un ordinador dins l'aula, però l'activitat també es pot dur a terrme a l'aula d'informàtica. En aquest cas, es farà de manera conjunta i en una sola sessió que no ha de durà més de 1/2 hora.
  • Treball previ: l'activitat requereix que els alumnes hagin treballat amb anterioritat els nombres de l'1 al 100 (a primer) i de l'1 al 1000 (a segon). També es pot anar introduint l'activitat amb nombres depenent, en tot moment, dels que ja van coneixent els nens.
Atenció!

Prèviament a l'activitat s'ha de reforçar els conceptes amb altres activitats:

   
Informació complementària Informació complementària
 

Cal tenir molt present que és una activitat de reforç i d'avaluació. S'ha de posar activitats complementàries a aquells alumnes que mostrin una certa dificultat en la resolució de les activitats.

Haureu vist que podeu posar les fotografies dels alumnes. Només cal que les tingueu a l'ordinador i les inseriu al requadre, és molt fàcil. Proveu-ho.

El programa disposa d'un manual complert que us permet moltes altres opcions per treballar. Penseu que podeu imprimir els resultats dels diferents alumnes que heu triat per als diferents nivells.

Amunt
   
   
XTEC Internet i les matemàtiques a primària