Guia
Mapa
Mòdul 1
Mòdul 2
Mòdul 3
Mòdul 4
Mòdul 5
Mòdul 6
Pràctica 1
Pràctica 2
Pràctica 3
Pràctica 4
Pràctica 5
Pràctica 6
Exercici
   
  Calculem i fem problemes
   

En aquesta pràctica utilitzareu diferents eines que permetin treballar el càlcul exacte i amb nombres grans, aixì com la utilització paral·lela de dos programes: Les adaptacions mates i una calculadora.

L'objectiu és la creació i resolució d'operacions i problemes treballant el resultat exacte.

La pràctica té una funció doble: una la de treballar la creació de fitxes amb el Word i l'altra, adreçada als alumnes, de resolució de les operacions proposades tot fent servir el full Word i la calculadora.

Adaptacions mates és una plantilla del Word que té com a finalitat facilitar la preparació d’exercicis de matemàtiques.

   
Desenvolupament de la pràctica
 
Pràctica

L'activitat és un recurs doble, per un costat, serveix al mestre/a per elaborar fitxes de treball que després imprimireu, i per altra, que els alumnes les crein o resolguin amb l'ordinador les fitxes preparades per al mestre/a.

Aneu a la pàgina http://www.xtec.net/dnee/satieee/0304/sessio3/adaptacions_mates.htm i instal·leu les Adaptacions mates.

Feu clic sobre el disquet.

Aquestes adaptacions s'intal·len sobre el programa Word i creen una barra d'eines matemàtiques que us serviran per crear activitats que els alumnes podran resoldre en paper, o bé des de l'ordinador.

Un cop instal·lat el programa, us apareixerà una icona a l'escriptori que carregarà automàticament el programa Word i les Adaptacions matemàtiques.

Adaptacions Mates

El programa es pot engegar des de la drecera o directament des del Word amb el menú Archivo/Nuevo i triant la plantilla Adapmat.dot.

Un cop carregat el programa us apareixerà un menú flotant (les podeu desplaçar o incorporar en la barra estàtica).

 

   
  Primer punt per desenvolupar
   
 

Creeu una fitxa de problemes i operacions que treballaran els alumnes amb l'ajut de la calculadora. La fitxa la podeu treballar des de l'ordinador o imprimir-la i donar-la en paper als nens. Cal saber, en tot moment, el nivell a qui va dirigida aquesta fitxa de treball. Per aquesta raó cal conèixer la classe i preparar-ne diverses amb diferents nivells de dificultat.

 

Comencem elaborant un exemple:

 
  • Creareu una taula per elaborar sumes, restes multiplicacions o divisions. Fixeu-vos que teniu dos tipus de taula: la petita i la gran.

Petita / gran

 
 
Dos tipus de taules: petita i gran
   
 
  • Començareu per elaborar la fitxa que teniu a continuació. Poseu els nombres al seu lloc i les línies a les restes, sumes, multiplicacions o divisions. Heu de tenir en compte que, per posar les línies al seu lloc, sota les sumes, restes o multiplicacions, primer haureu de seleccionar totes les caselles per damunt d'on han d'anar les línies.

  • Amb la icona creareu automàticament operacions que sortiran col·locades dins les graelles i amb la forma correcta per ser utilitzades. En prémer la icona de la barra d’eines, apareix el formulari per introduir l’operació. Aquesta eina us facilita la creació de les operacions per treballar, ho fa sense necessitat de col·locar els nombres al seu lloc. Cal que teclegeu:

    la primera quantitat
    el signe de l’operació ( +, -, * per multiplicar / per dividir)
    la segona quantitat
    En prémer Retorn o fer clic al botó =, es tanca el formulari i automàticament es dibuixa l’operació.

    Cal tenir present que:

    Es pot treballar amb decimals representant la coma decimal amb un punt, per exemple: 3.84. Es poden representar sumes de diversos sumands.

  • Ara aprendreu a crear problemes de diferent nivell que posareu a la plantilla Word, problemes que sortiran de manera automàtica en funció de l'opció del menú escollida.

Podeu escollir entre diferents cicles (mitjà, inicial o superior)

Primer triareu el nivell de dificultat amb el desplegable i si premeu sortiran diferents problemes. A sota podeu posar les taules per resoldre'ls.

  • Per acabar, si cliqueu sobre la icona (calculadora) podreu fer les operacions necessàries i, d'aquesta manera, treballareu aquesta eina per calcular nombres grans.
   
  Programació de l'activitat
   
Programació
  • Metodologia utilitzada és doble: per una banda, apreneu a utilitzar l'eina TIC com un recurs per elaborar material i, per l'altra, un treball de sistematització que fan o elaboren els alumnes a partir de propostes del mestre/a. Aquesta activitat forma part del contigut de problemes i operacions. No explica com resoldre problemes i/o operacions, l'objectiu és facilitar les eines per treballar d'una manera més àgil l'elaboració i el posicionament dels nombres en les operacions, així com facilitar la creació de problemes per resoldre. Cal no confondre aquelles operacions complexes que les heu de dur a terme amb la calculadora, de les que desenvolupa el càlcul mental. Aquí es fa referència a les primeres, a aquelles que l'alumne/a necessita escriure per resoldre-les. Referent als problemes, l'objectiu principal no és la seva resolució, que també és un objectiu, sinó saber transcriure en forma d'operació el plantejament fet.
  • Material necessari: les activitats es poden fer amb paper i ordinador i calculadora, o bé només amb l'ordinador.
  • Objectius curriculars:
    • Treball de les operacions simples: suma, resta, divisió i multiplicació
    • Resolució de problemes diversos
  • Objectius TIC:
    • Descàrrega i instal·lació d'una activitat.
    • Utilització de les graelles en un processador de text.
    • Utilització de la calculadora digital.
  • Temps: respecte a la durada de l'activitat amb els alumnes, cal tenir present no caure a fer pàgines i pàgines de sumes i restes. L'objectiu principal no és que aprenguin a sumar, que també és un objectiu, sinó que sàpiguen pensar i estructurar els problemes i les operacions.
   
   
Atenció!

És important tenir present no abusar a l'hora d'elaborar fitxes i posar, ja que ens ho permet amb molta facilitat, moltes operacions. Penseu que l'objectiu és que l'alumne/a tingui una agilitat mental en el càlcul, que tingui clar el concepte d'aproximació i estimació, i que sàpiga recórrer a la calculadora quan els nombres siguin molt elevats i es necessiti un càlcul exacte. Per aquest motiu, l'escola ha de sistematitzar, a cada curs i de manera setmanal, el càlcul mental, això facilita a l'alumne/a el fet de trobar estratègies de resolució diferents. Podeu treballar paral·lelament les activitats clic de càlcul mental que podeu trobar a l'adreça http://www.xtec.net/recursos/clic/cat/act/mates/act73.htm sense abusar del temps (1/2 hora com a màxim), de manera sistemàtica, i també baixar-vos els problemes classificats per cursos del Quinzet a l'adreça http://www.elquinzet.com/, on podreu trobar igualment les proves de final de curs amb estadístiques comparatives fetes a Catalunya. El llibre Matemàtiques a la carta organitza molt bé el treball de càlcul mental per sessions.

Aquesta eina permet l'elaboració de fitxes, però també permet que, a partir d'un problema, l'alumne/a pugui fer amb una plantilla l'operació necessària per resoldre'l. En moltes ocasions, al nen/a li costa col·locar de manera correcta les desenes, centenes... i fa que l'operació sigui incorrecta. Aquesta eina ajuda, fins i tot, a alumnes amb NEE facilitant-los un recurs que, en un format paper, tindrien més dificultat.

   
  Informació complementària
   
Informació complementària

Podeu trobar informació complementària a les adreces següents:

  • Hi ha una aplicació complementària a les adaptacions anomenada ProfeMaTic per programar una base de dades de problemes, fet per jfonoll i que podeu trobar a la seva pàgina i/o documentat a la web del SATI: curs 2004-2005, segona sessió. O a http://www.xtec.net/satis
  • Per fer exercicis amb la calculadora: http://www.xtec.net/~jfonoll/calcwav//index.htm
  • Per modificar els estils d'una plantilla *.dot: http://www.xtec.net/~jbrufau/d58/d58m3/d58m3p3.htm. Podríeu afegir i modificar els problemes que proposa la màquina de manera automàtica.
  • Una adreça, que també treballareu amb un dels mòduls d'aquest curs, treballa també l'elaboració de fitxes de tot tipus de continguts de matemàtiques de primària. L'idioma és amb anglès però, tret de l'apartat de problemes, no afecta per res les fitxes. És un programa de pagament, però permet treballar-hi unes quantes vegades de forma gratuïta. Força interessant. Podeu baixar-lo a l'adreça: http://www.schoolhousetech.com/products/download.htm .
  • Per completar i reforçar les operacions amb el càlcul mental i la calculadora aneu a la pàgina http://www.fi.uu.nl/rekenweb/en/welcome.xml, trieu l'activitat Broquen Calculator i mireu de trobar el nombre que us proposen utilitzant només els nombres i les operacions actives per a cada proposta de treball. És una aplicació molt útil que fa que l'alumne/a hagi de cercar estratègies de resolució mentals que l'ajudaran a tenir una gran agilitat matemàtica.
   
   
   
 
Amunt
   
   
XTEC Internet i les matemàtiques a primària