Amagar Taula de Continguts

Fraccions equivalents

Presentació gràfica de l’activitat

Funcions que es faran servir en aquesta activitat:

Objectiu de l’activitat
Calcular una fracció equivalent partint d’una altra i fer la comparació gràfica mitjançant diagrames de sectors.

Desenvolupament de l’activitat

1. Obrir el fitxer M3 i afegir un nou full anomenant-lo M3P5 fraccions equivalents diagrames
2. Escriure a la cel·la B6: =SI(A1=0;ALEATENTRE(1;6))
3. Escriure a la cel·la B8:=SI(A1=0;ALEATENTRE(B6;9))
4. Conectar les cel·les del rang B16:D20 i escriure a la cel·la B16: =SI(O(D6=””;D8=””);””;SI(I(B6=D6;B8=D8);”S’ha escrit la mateixa fracció. Cal escriure una fracció que no sigui la mateixa que la que es proposa.”;””))
5. Escriure a la cel·la E6: =SI(I(B6=D6;B8=D8);””;SI(O(D6=””;D8=””);””;SI(B6*D8=B8*D6;”bé”;”no”)))
6. Inserir un quadre de text on s’escrigui el següent: Es tracta d’escriure a les cel·les de color gris una fracció equivalent a la que hi ha a les cel·les de color verd sense tornar a escriure la mateixa fracció.
7. Escriure a la cel·la H1: =B6
8. Escriure a la cel·la H2: =B8
9. Escriure a la cel·la G2: =H1/H2

La cel·la H2 representaria les parts en que es divideix el cercle. La cel·la H1 representaria les parts que es prénen de la cel·la H2. La cel·la G2 representa la part que es pren en el gràfic (zona blava) que en realitat és el resultat de dividir el valor de la cel·la H1 entre el valor de la cel·la H2.

10. Escriure a la cel·la G1: =1-G2
La cel·la G1 representa la part que no es pren (zona blanca) que en realitat és la part que resulta de restar a la unitat el valor de G2

Una unitat es reparteix (divideix) pel valor de la cel·la H2. El resultat d’això és multiplica pel valor de la cel·la H1 (les parts que es vol prendre de la unitat) i així s’obté el valor que es pren de la unitat. Sabent el valor que es pren de la unitat (cercle), només cal restar a la unitat el valor que s’ha pres per saber el valor de la part que no es pren.

11. Escriure a la cel·la H3: =D6
12. Escriure a la cel·la H4:=D8
13. Escriure a la cel·la G4: =H3/H4
14. Escriure a la cel·la G3: =1-G4
Els passos 10, 11, 12 i 13 segueixen la mateixa dinàmica que els passos 7, 8, 9 i 10 i serviran per fer el segon diagrama de sectors. Àrea de dades d’aquest segon diagrama: G3:G4

15. Fer el primer diagrama de sectors amb les dades de les cel·les G1:G2 i situar-lo com es veu en el gràfic de presentació de l’activitat.
16. Fer el segon diagrama de sectors amb les dades de les cel·les G3:G4 i situar-lo com es veu en el gràfic de presentació de l’activitat.
Per fer els altres dos diagrames en que es vegin les divisions (punts de dades) del diagrama, seguir els passos explicats en la pràctica 3 del mòdul 3.\\

Caldrà fer un total de quatre diagrames de sectors. Les cel·les G1 i G2 seran les dades corresponents al diagrama de la primera fracció al qual caldrà superposar un altre diagrama de suport a sobre per mostrar les línies divisòries les dades del qual podrien estar en les cel·les del rang I1:R1. Les cel·les G3 i G4 seran les dades corresponents al diagrama de la segona fracció al qual caldrà superposar un altre diagrama a sobre per mostrar les línies divisòries les dades del qual podrien estar en les cel·les del rang I3:AL3 (trenta cel·les)

17. Fer una macro amb les següent funcions:

  • Esborrar els valors les cel·les D6 i D8
  • Assignar a la cel·la A1 el valor de 0
  • Que la cel·la D6 rebi el focus

18. Crear un botó (comandament) de Controls de formulari i assignar-li la macro feta anteriorment.
19. Validar la cel·la A1 per al valor 0.
20. Validar la cel·la D8 perquè aparegui un missatge com aquest: Aquesta activitat està pensada perquè el número d’aquesta cel·la no sigui més gran que 30. Si es vol escriure un número superior a 30 (més de 30 divisions o punts de dades al diagrama), caldrà modificar l’àrea de dades d’aquest cercle.
21. Protegir les cel·les que convingui.
22. Protegir les posicions i les mides del diagrames. 23. Fer no visibles les cel·les que convingui.
24. Comprovar que l’activitat funcioni correctament.
25. Desar el fitxer M3.

Tornar al principi del document