Guia
Mapa
Mòdul 2
Mòdul 3
Mòdul 4
Mòdul 5
Mòdul 6
Pràctica 1
Pràctica 2
Pràctica 3
Pràctica 5
Pràctica 6
Exercici
   
  Elaboració d'un itinerari turístic
   

Entendre els conceptes cartogràfics com l'escala o la llegenda a partir del treball sobre el mapa topogràfic d'un territori és força complex si no es disposa d'unes bones eines cartogràfiques. Avui dia l'accés a aquestes eines és molt més senzill. A la Xarxa hi ha nombrosos servidors que permeten la visualització de mapes en línia.

En aquesta pràctica us proposem l'elaboració d'un itinerari turístic per la geografia catalana utilitzant servidors cartogràfics i la metodologia d'una cacera del tresor.

   
Desenvolupament de la pràctica
Pràctica

Aquesta pràctica es desenvoluparà en quatre parts. La primera farà referència als coneixements previs que l'alumnat té dels continguts curriculars que es treballen. La segona se centra en la confecció d'un itinerari virtual usant les prestacions del portal de la mobilitat de la Generalitat de Catalunya. La tercera se centra en les informacions que ens dóna el mapa topogràfic de Catalunya usant el servidor VIsir de l'Institut Cartogràfic de Catalunya. I la quarta fa referència a la utilització de les caceres del tresor per facilitar la cerca d'informació a Internet.

   
  Coneixements previs
   
 

Per realitzar aquesta pràctica, hom pot començar mitjançant la realització de la MUD de primària Preparem un viatge: calculem la distància entre dos punts:

http://www.edu365.cat/primaria/muds/socials/escalagr/index.htm

En aquesta MUD es treballen dos conceptes que s'utilitzaran al llarg de la pràctica:

  • L'escala gràfica
  • El càlcul de distàncies entre dos punts a partir de l'escala gràfica.
   
 

Confecció de l'itinerari

   
 

La confecció de l'itinerari ha de començar forçosament per l'establiment del punt d'arribada i del de sortida. El marc territorial que utilitzarem per a la confecció d'aquest itinerari serà Catalunya. Per tant, els indrets de sortida i d'arribada podran ser:

  • Dos municipis d'una mateixa comarca.
  • Dos municipis (no capitals comarcals) de comarques diferents
  • Dues capitals comarcals.

Escolliu dos municipis. Per exemple: Barberà de la Conca i Ulldemolins.

Aneu al web de la mobilitat http://www.mobilitat.net

Nota. Funciona millor amb el navegador Internet Explorer.

A la portada trobareu un formulari on introduireu el nom del municipi d'origen i del d'arribada.

Després d'haver introduït el nom d'ambdós municipis, s'escull com es vol fer l'itinerari:  en transport públic o bé en transport privat (en aquest cas per les característiques de l'itinerari s'opta pel vehicle privat). Una cop s'ha optat, es prem Cerca.

Al moment es genera una consulta on es mostra:


  • Un mapa amb l'itinerari.

  • Una taula amb la ruta. Se'n mostren de manera ordenada els diferents trams amb el temps i la durada de cadascun. En un altre requadre, hi ha una descripció detallada de l'itinerari del tram. A la cel·la de la descripció es dóna la possibilitat de veure el mapa de tram on ens trobem (per defecte aquest mapa resta amagat).

Clica damunt la imatge per engrandir-la

Imprimiu l'itinerari i anoteu el nom dels pobles per on discorre, en aquest cas Barberà de la Conca, Montblanc, Vimbodí, Vallclara, Vilanova de Prades i Ulldemolins.

Anoteu també el nom de les carreteres per on es passa (T-242, N-240, C-14...)

   
  El mapa topogràfic: el Visir de l'Institut Cartogràfic de Catalunya
 

 

 

El mapa topogràfic és una representació detallada de la superfície terrestre. La llegenda del mapa topogràfic inclou els símbols convencionals que s’utilitzen per representar tant els elements naturals com els d'origen humà i una explicació simple de cadascun d’aquests símbols.

L'Institut Cartogràfic de Catalunya disposa d'un servidor que permet visualitzar mapes del territori: el Visir http://www.icc.cat/vissir/

Aquest aplicatiu permet escollir un mapa determinat, localitzar un punt dins del mapa, apropar-nos o allunyar-nos en la visualització del mapa, calcular distàncies, veure el tall dels mapes (coordenades UTM), visualitzar la llegenda dels mapes i desar i/o imprimir la visualització.

 
  Les característiques i el funcionament que a continuació s'esmenten fan referència a la cartografia DHTML que és la que surt per defecte quan s'entra al Visir. Aquest servidor de cartografia digital té una versió plugin amb unes característiques i un funcionament una mica diferent.
 
 

Els mapes que permet visualitzar el Visir són:

  • el topogràfic en diferents escales
  • 1:5.000 que cobreix tot el territori català
  • 1:10.000 que cobreix tot el territori català
  • 1:25.000 només disponible en alguns àmbits territorials
  • 1:50.000 que cobreix tot el territori català
  • 1:250.000 que cobreix tot el territori català
  • l'ortofotomapa de Catalunya en les escales següents
  • 1:5.000 que cobreix tot el territori català
  • 1:25.000 que cobreix tot el territori català
  • Satèl·lit 1:250.000 que cobreix tot el territori català
  • el mapa geològic de Catalunya
    • 1:50.000 que cobreix tot el territori català
    • 1:250.000 que cobreix tot el territori català

La localització d'un punt es fa mitjançant un cercador, on s'introdueix un topònim o una coordenada UTM.

La cerca que realitza és una cerca àmplia. D'aquesta manera, apareix un llistat de topònims que inclouen la paraula o la part de la paraula que s'introdueix el cercador.

Sota el llistat de topònims hi ha un requadre d'una tonalitat d'ocre que ens informa del topònim que hem seleccionat: s'inclou el nom del topònim, el tipus, la comarca on es troba i el municipi al qual pertany.

A la part central de la pantalla apareix el mapa topogràfic, l'ortofotomapa o el mapa geològic, segons l'opció escollida. A la superfície del mapa trobem dues informacions molt importants:

  • L'escala gràfica que va variant a mesura que canviem la visualització del mapa (el segment té una longitud invariable de 2,5 cm).
  • La fletxa que assenyala al nord.
  Els botons que apareixen a la part inferior del mapa són
 
Ajuda i informació sobre l'aplicació

Permet activar el càlcul de distàncies i d'àrees.

En activar-se aquesta opció el punter del ratolí es converteix en una creu.

  • Per mesurar una distància es marquen sobre el mapa dos punts que s'uneixen mitjançant un segment de color vermell. La distància apareix en una finestra a part.

.

  • Per calcular l'àrea es marquen sobre el mapa tres punts o més formant un polígon. En tancar-se, és a dir, quan el punter del ratolí passa per damunt del punt inicial, l'àrea canvia de color i a la finestra nova surt el perímetre i l'àrea aproximada en m2.

Mostren el tall de les sèries cartogràfiques d' escales 1:5 000 i 1:10:000 1:25 000
Les sèries cartogràfiques: ortofotomapa 1:25 000 i geològic 1:50 000 permeten veure sobreposat el topogràfic 1:50 000. La sèrie cartogràfica ortofotomapa 1:5.000 permet veure sobreposat el topogràfic a escala 1:5.000. El grau de transparència es pot modificar desplaçant el control situat sota el mapa principal. Aquest control només és visible quan està activada alguna d’aquestes sèries i s’ha apropat la imatge com mostra la captura de pantalla següent:

Zoom in: apropa la visualització, sempre centrada en el mapa
Zoom out: allunya la visualització, sempre centrada en el mapa
Per canviar el centre del mapa, s'ha de clicar amb el ratolí al lloc que hom vulgui que esdevingui el centre. D'aquesta manera, clicant amb el ratolí, hom es pot anar desplaçant per damunt del mapa.
Anar a la vista inicial
Fent clic al botó d’imprimir o desar la vista actual, s’obre una nova finestra amb la qual és possible fer aquestes accions. Per a la descàrrega d'imatges hom necessita donar-se d'alta com a usuari de l'ICC.

Accedim a la llegenda del mapa des de la part inferior de la columna de l'esquerra. Per a la seva correcta visualització cal descarregar un connector (plugin) des d'aquesta adreça, usant l'opció 2 que s'ofereix.

La llegenda, un cop descarregat el connector, apareix en una petita finestra emergent no redimensionable. Com que la consulta és certament incòmoda, us oferim la possibilitat de descarregar-vos-la en un arxiu independent (per a la seva visualització cal que s'hagi descarregat el connector prèviament). Cliqueu aquí per descarregar la llegenda del mapa topogràfic 1:50.000..

 
  El treball amb el mapa topogràfic
 
 

Amb les possibilitats que ens ofereix el servidor Visir es treballaran tres aspectes relacionats amb els continguts curriculars de l'àrea: l'escala, la distància sobre el mapa i la llegenda.

  1. Aneu a la pàgina principal del servidor cartogràfic Visir
  2. Al cercador introduïu el nom del punt de partida de l'itinerari, en aquest cas: Barberà de la Conca. 
  3. Cliqueu sobre el topònim correcte de la llista que apareix sota el cercador. La localitat apareix centrada al mapa. Per defecte aquest mapa correspon a la cartografia de base del mapa 1:50.000.

L'escala gràfica que apareix a la part superior del mapa dóna un valor inicial de 2,5 cm del mapa corresponen a 1000 metres a la realitat. Per saber l'escala real del mapa que tenim en pantalla, s'ha de respondre a aquesta pregunta: 'Si 2,5 cm són a 1000 metres, a quant equival a la realitat 1 cm?'

2,5 -------- 1000
1 ----------- X

1000
2,5

= 400 m

L'operació indica que 1 cm de mapa equival a 400 metres en la realitat o bé 40.000 cm. Fet que mostra que l'escala real del mapa que tenim en pantalla és 1:40.000.

Usant els botons i realitzeu diferents visualitzacions del territori i calculeu l'escala del mapa que apareix.

Aquest mateix càlcul d'escales el podeu fer amb mapes d'una cartografia de base diferent: 1:5.000, 1:10.000, 1:25.000 i 1:250.000.

El càlcul de distàncies sobre el mapa es fa usant l'eina .

Primer es calcularà la distància en línia recta des de Barberà de la Conca fins a Ulldemolins. Per realitzar aquest càlcul es prendrà com a referència el mapa 1:250.000, es farà la cerca "Barberà de la Conca" i es realitzarà un zoom out per allunyar la visualització; d'aquesta manera les dues poblacions quedaran dins l'àrea mostrada pel mapa.

S'activa l'eina de mesurar distàncies: es marca el punt d'inici i el punt final i s'anota la distància que apareix en una nova finestra.

També es pot realitzar el càlcul de distàncies entre els municipis pels quals passa l'itinerari i que hem trobat a partir de la primera activitat usant el web mobilitat.net, és a dir: Barberà de la Conca, Montblanc, Vimbodí, Vallclara, Vilanova de Prades i Ulldemolins.

Com que la visualització de tots els municipis en una mateixa àrea cartogràfica és molt difícil, es pot realitzar en dues parts i sumar les distàncies obtingudes:

  • Usant el mapa 1:50.000 i havent cercat Barberà de la Conca, s'ha de prémer dues vegades el botó zoom out i centrar el mapa de manera que en pantalla es vegin els municipis de Barberà de la Conca, Montblanc i Vimbodí.
  • Usant el mapa 1:50.000 i havent cercat Vimbodí, s'ha de prémer dues vegades el botó zoom out i centrar el mapa de manera que en pantalla es vegin els municipis Vimbodí, Vallclara, Vilanova de Prades i Ulldemolins.

Usarem la llegenda per saber per quin tipus de carreteres discorre l'itinerari i quines altres vies de comunicació observem al llarg del mateix i de quina manera es marquen els límits entre municipis, així sabrem si es travessa algun altre municipi que no s'hagi esmentat.

Tenint la llista de les carreteres que s'ha confeccionat a partir de l'itinerari creat amb el web mobilitat.net, se sitiuaran sobre el mapa topogràfic 1:50.000 i amb l'apartat pertinent de la llegenda (Comunicacions) s'indicarà si es tracta de carreteres de la xarxa bàsica (nacionals), comarcals o locals.

Prem sobre la imatge per ampliar-la

Una volta realitzada l'activitat, s'observa que l'itinerari discorre per carreteres locals, comarcals i de la xarxa bàsica (nacionals) que a l'apartat Comunicacions de la llegenda del mapa topogràfic es marca amb la númeració 14, 12 i 10 respectivament i que es travessen altres vies com l'autopista i una línia de ferrocarril, marcades amb la numeració 1 i 29 respectivament.

Per saber si l'itinerari travessa algun altre municipi, usarem l'apartat de la llegenda referit a Usos del sòl. Límits administratius i d'espais protegits i es cercarà com es marquen els límits municipals. D'aquesta manera hom descobrirà que es travessa un altre municipi: l'Espluga de Francolí.

 
  Cerca d'informació i elaboració definitiva de l'itinerari: la cacera del tresor
   
 

"Una cacera del tresor és un tipus d'activitat didàctica molt senzilla que utilitzen els docents que integren Internet en el currículum. Consisteix en un seguit de preguntes i una llista de direccions de pàgines web, de les quals es pot extreure o inferir les respostes. Algunes inclouen una "Gran pregunta" al final, que requereix que els alumnes integrin els coneixements adquirits durant el procés."

Jordi Adell
Universitat Jaume I

Per tal de donar per acabada l'activitat s'ha de cercar informació respecte als atractius turístics dels municipis que travessa l'itinerari. Per trobar aquesta informació utilitzarem l'estratègia didàctica anomanada cacera del tresor. Es tracta, per tant, d'elaborar una cacera del tresor usant aquestes orientacions.

L'estructura d'una cacera del tresor és molt senzilla:

  • Títol: Monuments i museus de l'itinerari Barberà de la Conca i Ulldemolins
  • A qui s'adreça: Alumnes de 3r cicle d'educació primària
  • Introducció: Exemple Abans d'anar-vos-en de viatge, cal que prepareu bé la sortida investigant quins monuments i museus trobareu al llarg de camí, on es troben, per quines comarques passareu...
  • Preguntes:
    En aquest cas les preguntes haurien de fer referència, sense anomenar-los, als diferents monuments (recinte medieval de Montblanc, castell dels Templers de Barberà, celler modernista de l'Espluga de Francolí, les esglésies de les poblacions, el monestir de Poblet, ermites, molins...), museus (Museu del Vidre de Vimbodí, Museu de la Vida Rural i de la Cova de la Font Major a l'Espluga, el Museu Comarcal de Montblanc...) i al patrimoni natural (Muntanyes de Prades i Serra del Montsant).
  • La gran pregunta (en aquest cas la gran pregunta final serà que per grups d'alumnes complimentin una fitxa semblant a aquesta per a cada municipi)

    Població: Comarca:

    Monuments

    • (Nom) (tipus: església, monestir, castell, celler... )

    Museus

    • (Nom)
    • (Temàtica)

    Patrimoni natural

    • (parcs naturals i altres espais protegits)

  • Recursos d'internet.

Les adreces d'internet de les quals es pot treure la informació per respondre les preguntes de la "cacera del tresor" són, en general webs d'ajuntaments, de consells comarcals, d'organismes i entitats turístiques, enciclopèdies en línia, alguns webs temàtics (museus, parcs naturals...). Com a exemple de l'activitat que es desenvolupa en aquesta pràctica, els webs susceptibles a ser consultats són els següents:

http://www.tinet.org/~ajtullde
http://www.pradesmontsant.com/frames/pobles/fitxa_poblacio.asp?idpob=180
http://www.vprades.altanet.org/ajtms/vprades/cat/index.html
http://www.pradesmontsant.com/Frames/pobles/fitxa_poblacio.asp?idpob=198
http://www.vallclara.altanet.org/ajtms/vallclara/cat/index.html
http://www.vimbodi.altanet.org/
http://www.xtec.cat/cda-monestirs/monestirs/
http://www.espluga.altanet.org/
http://www.montblancmedieval.org/
http://www.mccb.es/
http://www.larutadelcister.info/museus.php#co
http://www.barbera.altanet.org/ajtms/barbera/cat/index.html
http://www.barbera.altanet.org/ajtms/barbera/amicscastell/amics.htm
http://ca.wikipedia.org/wiki/Portada
http://grec.net/
http://mediambient.gencat.net/cat/el_medi/parcs_de_catalunya/

   
  Programació de l'activitat
   
Programació
  • Metodologia
 

Si es vol dur a terme una activitat proposada, cal que les sessions estiguin ben estructurades, ja que, malgrat que estan relacionades les unes amb les altres i que s'hi treballen uns objectius comuns, l'estructura i els continguts a desenvolupar en cadascuna d'elles és força diferent.

La primera sessió servirà per repassar i consolidar un seguit de conceptes a partir de la realització d'una MUD. Durant el desenvolupament, haurem de vetllar perquè l'alumnat entengui i consolidi els conceptes i habilitats que s'hi treballen, perquè  hauran d'aplicar-los a posteriori.

A la segona sessió, el grup-classe escollirà un sol itinerari a treballar, per tant l'hauran de consensuar. Un cop consensuat l'itinerari individualment accediran al portal mobilitat.net i hi cercaran la ruta: poblacions i carreteres per on passaran. Els municipis inclosos a l'itinerari haurien de variar entre 6 i 10. Al final de la sessió es presentarà el Visir i les seves característiques i se n'explicarà breument el funcionament.

A la tercera sessió es treballarà de manera individualitzada. Un/a alumne/a per ordinador. Es repassarà el funcionament del Visir i es faran les activitats relacionades amb l'escala i la llegenda del mapa topogràfic.

Les dues darreres sessions es dedicaran a treballar la part final de l'activitat, la relacionada amb la realització de la cacera del tresor. En gran grup se'ls explicarà el funcionament de l'activitat: què es pretén i quines preguntes han de resoldre. També se'ls presentaran els recursos d'internet.

Els alumnes de la classe formaran tants grups com municipis hi hagi al llarg de l'itinerari. L'objectiu final és que cada grup realitzi una fitxa amb els atractius turístics de cadascuna de les poblacions de l'itinerari.

Com a cloenda del treball de tota la classe es pot elaborar un dossier amb l'itinerari pròpiament dit (ruta i mapes) i les fitxes amb la informació turística dels municipis per on passa.

La presentació de l'itinerari hauria de tenir una estructura semblant a aquesta:

Itinerari: ...
Quilòmetres (total):

Recorregut Horari Llocs d'interès
Barberà de la Conca Hora: ...
Sortida i visita...
Els indrets per a vistar...
...    
...    

 

   
 
  • Requeriments de maquinari i programari
 

Un ordinador per a cada grup d’alumnes amb connexió a Internet, un navegador, un processador de textos.

Cal haver previst la instal·lació del connector per a la correcta visualització del Visir.

Seria convenient disposar d'un projector de vídeo per a les explicacions al gran grup: la realització de la MUD, el funcionament del Visir i del portal mobilitat.net i de l'estructura d'una cacera del tresor.

   
 
  • Objectius curriculars
    • El treball amb mapes: l'escala gràfica i l'escala numèrica
    • El mapa topogràfic
    • La llegenda del mapa topogràfic: les vies de comunicació i els límits administratius
    • Càlcul de distàncies en el mapa topogràfic
    • Els elements del parimoni artístic, històric, cultural i natural d'un territori
 
  • Objectius TIC
    • Usar servidors per a la visualització de mapes en línia
    • Conèixer les característiques de les caceres del tresor
    • Obtenir la informació a través de mitjans electrònics (enciclopèdies, cercadors i webs institucionals)
    • Organitzar la informació obtinguda a partir d’unes pautes prèviament establertes
    • Fer servir el processador de textos per a la recoliida de la informació mitjançant l’elaboració de fitxes descriptives
 
  • Temporització
 
Aquesta pràctica està pensada per ser realitzada en unes cinc sessions de 45 minuts cadascuna. Es tracta d'una pràctica que conjuga diferents recursos i el seu coneixement comporta un cert temps.
   
 
  • Avaluació
 
L'avaluació inicial es farà a partir de la realització dels apartats PracticaAvalua't de la MUD. La resta de l'avaluació es farà a partir de la valoració de la presentació del dossier final per part del grup-classe i de les pràctiques que, de manera individualitzada, l'alumnat farà al llarg del desenvolupament de l'activitat.
   
  Informació complementària
   
Informació complementària

A la Xarxa es poden trobar nombrosos servidors de cartografia digital entre els quals podem destacar:

(http://hipermapa.ptop.gencat.net/hipermapa/client/211003/baseaea_high.html)
  • Cartografia digital de l'àrea metropolitana de Barcelona. Accés a mapes topogràfics i fotografies aèries.
(http://www.mancomunitat.amb.es/cardig/) (http://www.diba.es/ortofotos/index.htm)
  • Iberpix. Servidor de Imágenes y Mapas del IGN
(http://www.ign.es/ign_iberpix/index.htm)
(http://maps.google.es/) (http://maps.live.com/)
 
Amunt
XTEC Internet i les ciències socials a primària