Guia
Mapa
Mòdul 2
Mòdul 3
Mòdul 4
Mòdul 5
Mòdul 6
Pràctica 2
Pràctica 3
Pràctica 4
Pràctica 5
Pràctica 6
Exercici
   
 

Jocs d’orientació espacial

   

Ja des de petits, els alumnes s’han d’anar familiaritzant amb la interpretació de mapes i plànols. És clar que a educació infantil no pretendrem que el nostre alumnat pugui orientar-se amb un mapa de coordenades, però no per això deixarem de començar a treballar-hi aquests aspectes.

L’objectiu d’aquesta pràctica és mostrar-vos algunes webs educatives dissenyades per als més menuts del centre.

Començarem amb una activitat que es troba al portal de edu365: La casa
   
Desenvolupament de la pràctica
   
Pràctica

Moure's pels diferents espais d'una casa

L’adreça concreta és http://www.xtec.cat/satis/ra/lacasa/lacasa.html .

No cal assenyalar que a educació infantil no és tan fàcil de diferenciar les àrees com a primària i que tot està més globalitzat, de manera que aquesta pràctica també la podem incloure dins d’intercomunicació i llenguatge ja que treballa (i en tres idiomes!) el vocabulari bàsic referent a la casa.

Ens trobem amb una pantalla que presenta cinc escenaris: la cuina, la sala d’estar, la cambra de bany, una habitació i el jardí. En clicar a sobre de cadascuna, apareix la part de la casa assenyalada amb tota una sèrie d’objectes que caldrà endreçar. No obstant això, l'aplicació permet col·locar els objectes a qualsevol lloc, fet que ens permet treballar tota una sèrie de conceptes com: a sobre de ..., a l’esquerra de..., etc. En deixar anar l’objecte, se sent el nom en l’idioma seleccionat. Com a guia, podem fixar-nos en la pantalla inicial, on surten endreçats tots els objectes.

Descobreix les possibilitats d'uns famosos dibuixos animats

A continuació us proposem una web en anglès http://www.boohbah.tv/zone.html .

boohbah

Val la pena passar una estona per endevinar què cal fer a cada activitat. Només unes pistes: cada bombolla és una activitat diferent. L’espiral acaba en una caixa màgica i els personatges amaguen una petita sorpresa. Comprovareu que podeu dissenyar pantalles, treballar les direccions, els colors, fer música, etc. A partir d’aquí, podeu programar les vostres sessions segons els conceptes a desenvolupar.

Jocs d'orientació a edu365

Tornem al portal EDU 365 dins de la secció d'Educació Infantil dedicada als jocs http://www.edu365.cat/infantil/jocs2/index.htm.

Aquí trobareu diversos jocs per treballar l'orientació espacial: la bruixa, la formiga, el repartidor de pizzes, el pollet, etc.

  • Cliqueu als enllaços i comproveu les possibilitats que brinden aquestes activitats.
   
  Programació de l'activitat
   
Programació
  • Requeriments de maquinari i programari

    Per a la realització d’aquesta pràctica és necessari un ordinador per a cada alumne/a amb connexió a Internet. Necessitem el canó de projecció per poder posar en comú els conceptes a treballar.

  • Metodologia.

    No cal oblidar l’objectiu d’aquestes activitats: treballar l’orientació i interpretació de l’espai. Per tant, a més a més de realitzar cada alumne/a l’activitat de manera individual, és molt aconsellable poder-la dur a terme amb la totalitat del grup classe amb el canó de projecció, canviant l’ordre dels objectes per tal de reforçar els aspectes que més ens interessin (a sobre, a sota,... ) fent-hi intervenir tots els alumnes (cadascun/a pot anar col·locant un objecte allà on es determini) .

  • Objectius curriculars
    • Identificar les característiques d’un habitatge
    • Comentar la funció que es dóna habitualment a les diferents parts de la casa
    • Orientació espacial emprant diferents direccions
    • Utilització de les nocions espacials per localitzar objectes i persones i indicar direccions.
  • Objectius TIC
    • Usar el ratolí per assenyalar i fer clic
    • Accedir a pàgines web prèviament seleccionades
    • Col·leccionar, classificar, ordenar i posar dins d'una sèrie diferents tipus d’objectes
    • Usar jocs senzills de simulació o d’aventura
  • Temporització

    Dependrà dels nostres objectius, però podríem dedicar-hi dues sessions de 45 minuts, una d’elles per realitzar l’activitat de forma individual i una altra per al grup classe. Si es creu necessari es pot dedicar la meitat de la sessió al treball individual de l'alumnat per tal de poder realitzar l’avaluació..

  • Avaluació

A l’hora d’avaluar podem determinar un mateix escenari per a tots els alumnes, per exemple l’habitació. Aleshores hauran de seguir les nostres indicacions per poder comprovar que han assolit els conceptes treballats: 'A sobre del llit col·loca l’osset; a l’esquerra del pupitre, la guardiola, etc.'

   
   
  Informació complementària
   
Informació complementària

A totes aquestes adreces trobareu activitats per poder treballar tots els aspectes relacionats amb l’orientació espacial. Algunes d’elles (la bruixa, la formiga, etc.) sempre poden servir com a activitat complementària per a sessions en les quals alguns alumnes acabin abans dels temps que teníem previst.

 

De jocs a la xarxa n'està ple. Potser per a eduació infantil no n'hi ha tants, però els suficients per treballar-hi de manera ordenada.

Altres adreces que podeu visitar són:

 

 

   
   
   
 
Amunt
   
   
XTEC Internet i les ciències socials a primària