Mòdul 4
La calculadora Wiris com a recurs didàctic
Enrera
Exercicis
   
 
 
Com s'ha de fer i enviar la feina?
Abans de començar els exercicis, recordeu:
   

Com que ja heu passat l'equador del curs, ja sabeu que quan feu els exercicis se suposa que heu llegit i treballat les pràctiques amb anterioritat. En aquest mòdul això es farà més palès perquè moltes de les propostes estan ampliàment comentades en les pràctiques.

   
Podeu consultar les indicacions per a la tramesa dels exercicis en la pàgina d'exercicis del mòdul 1.
   
  No oblideu guardar la feina correctament, tant si l'heu acabada com si l'heu d'acabar més tard, fent servir la icona de la pestanya . En aquest mòdul s'ha explicat la manera d'inserir directament una pàgina de la Wiris en una pàgina HTML vostra. Estaria bé que ho volguéssiu fer servir, però, tanmateix, també podeu enviar la feina com sempre.
   
  Quan acabeu els exercicis, no oblideu d'enviar un missatge al vostre tutor o a la vostra tutora, amb el document html dels exercicis adjuntat, o bé amb l'adreça web de les pràctiques del curs, si heu optat per aquesta segona possibilitat.
   
   
Sobre els exercicis del mòdul 4
   
 

Recordeu que, com sempre, heu de resoldre com a mínim 3 exercicis escollits d'entre
els 6
que es proposen en aquesta pàgina, alguns dels quals donen dues opcions de treball.

Ja heu vist que en aquest mòdul hi ha dues parts: iniciació al disseny de pàgines web per a inserir-hi finestres actives de la Wiris, i aprofundiment en l'elaboració de gràfics. L'enfocament que hagueu donat al vostre treball, en aquest cas, no té relació amb les continguts matemàtics. Semblantment passa amb els exercicis que es plantegen.

  • És del tot recomanable que feu el primer exercici, on es demana revisar una activitat feta anteriorment, modificar-la si escau i inserir-la com una pantalla activa de la Wiris en una pàgina web. Creiem que aquest és un aspecte fonamental en un curs de la Wiris.
  • A l'exercici 2 us demanem que elaboreu un dibuix amb un cert grau de complexitat. És interessant que el feu, i així copsareu la potencialitat del programa amb què treballeu.
  • Les diverses opcions dels exercicis 3 i 4 i l'exercici 5, amb els suggeriments que incorporen, us donen un ampli ventall de possibilitats per completar els exercicis que heu d'enviar..., però no dubteu a fer-ne més dels 3 preceptius i preguntar els dubtes que es puguin presentar. Així traurem, entre tots i totes, tot el suc d'aquest curs.
  • Finalment, l'exercici 6 també reprèn una feina que potser ja heu fet anteriorment i es pot considerar més especialitzada que les anteriors.
Enunciats dels exercicis
   
Engega la Wiris

Ja sabeu que la icona amb el logotip enegega la calculadora Wiris i que podeu consultar dubtes sobre totes les popostes encara que no tingueu previst d'enviar-les resoltes!

   
  1. Elaboreu una activitat d'avaluació semblant a la que s'ha vist en el mòdul 2 que consti de 5 preguntes sobre el tema que vulgueu que la Wiris pugui avaluar; ara bé, podreu aprofitar la comanda comptar_element que s'ha presentat en aquest mòdul i haureu de presentar una pantalla activa de Wiris incorporada a una pàgina web vostra on hi posareu, si més no, un títol i un comentari sobre l'exercici.

  2. Dissenyeu amb la Wiris algun dels dos dibuixos següents, que us obligaran a construir circumferències de mides diferents i vigilar molt bé l'ordre amb què les feu dibuixar i si han d'estar plenes o no. El fet que no es pugui actualitzar el color farà que en el primer dels dos exercicis es faci complicat emprar llistes; en canvi, en el segon sí que us recomanem de fer-ho amb aquest recurs tan important.

  3. Podeu optar entre aquests dos exercicis:
    1. Fer una altra activitat com la de la pràctica 4, que imaginem adreçada a alumnes ben menuts i que permet identificar quadrat/cercle/triangle. Ara, però, us proposem que ho feu amb 4 figures (trapezi, rombe, quadrat i rectangle).
    2. Fer una activitat de gràfic amb resposta que ens digui de quin quadrant és un punt mòbil o bé si és dels eixos de coordenades. Teniu suggeriments detallats per fer aquest exercici.

  4. Podeu optar entre alguna de les dues últimes activitats de què es donen moltes indicacions en finestres d'ampliació de la pràctica 4.
    1. Completar la classificació de quadrilàters.
    2. Completar l'activitat que ens dóna la posició relativa de dues rectes del pla a partir de les seves equacions

  5. Elaboreu un tauler gràfic de la Wiris on es vegi un rombe i es puguin moure algun o alguns vèrtexs lliurement i algun o alguns altres de subjectes a restriccions però de manera que la figura que es vegi en pantalla sigui sempre un rombe. La construcció anàloga però per a un rectangle, que heu vist en la pràctica 5, us pot donar idees.

  6. Per revisar aspectes de gràfics com els que s'han comentat en la pràctica 6 (i, si escau, generar noves peguntes amb resposta), us proposem que feu algunes modificacions en una activitat que vau fer en la pràctica 2 del mòdul 3 per fer visuals els punts d'intersecció de les gràfiques de dues funcions. Aquesta imatge mostra el que us demanem en la part fonamental de l'exercici i en la part d'ampliació.
          
    1. Canvieu el color del títol; feu que una gràfica aparegui d'un color i l'altra d'un altre color; feu que el punt mòbil (negre) tingui el moviment restringit sobre l'eix d'abscisses; feu que es mogui dos punts, un sobre cada corba. Quan coincideixin aquests punts, la icona ens mostrarà les coordenades d'una de les solucions al problema plantejat.
    2. (Apartat d'ampliació, opcional) Feu que quan coincideixin els dos punts que es mouen un sobre cada corba (amb un cert grau de tolerància que estudiareu) llavors es dibuixi un punt verd al punt d'intersecció i aparegui un rètol explicatiu.
   
 
Amunt