Guia
Mapa
Mòdul 1
Mòdul 2
Mòdul 3
Mòdul 4
Mòdul 5
Mòdul 6
Pràctica 1
Pràctica 2
Pràctica 3
Pràctica 4
Pràctica 5
Pràctica 6
Exercici
   
  Els daus
   

L'objectiu d'aquesta pràctica és que l'alumne, a través d'un joc, aprengui les nocions bàsiques de probabilitat: què és un succés més o menys probable, un sucés segur i un succés impossible.

A mesura que van jugant s'adonen de la major o menor probabilitat que els ofereix una casella o una altra després de tirar moltes vegades.

   
Desenvolupament de la pràctica
   
Pràctica

  • Clicant damunt el botó vermell fareu moure el dau (atenció... si surt el mateix que a la tirada anterior us semblarà que no heu tirat)
  • Anireu fent avançar la casella pel tauler.
  • No es pot jugar contra l'ordinador. De fet només és un tauler, dues fitxes i un dau a la pantalla. Hi han de jugar dos alumnes.
  • Ordeneu les caselles del joc des de la que té menys possibilitats de sortir fins a la que tingui la major probabilitat.
  • Penseu en altres vuit caselles que podrieu afegir al joc.
   
  Programació de l'activitat
   
Programació
  • Metodologia: Com sempre, la riquesa de l'activitat rau en el comentari i l'anàlisi que se'n pugui fer a l'aula. Podem jugar unes quantes partides, anotar qui guanya i qui perd i llavors, que expliquin i que argumentin davant el grup perquè els sembla que han guanyat. Sortiran paraules com probabilitat, possibilitats, gairebé impossible, sort i mala sort !!!
  • Els objectius curriculars: que hem treballat amb aquesta sessió són:
    • Iniciar-se en el concepte de probabilitat
    • Saber mantenir el torn i respectar el resultat
  • Els objectius TIC: que hem treballat amb aquesta sessió són:
    • Treballar una aplicació de simulació mitjançant Internet
    • Saber navegar i cercar informació
  • Temps: Podem jugar-hi amb alumnes de primària, de diferents edats. Pot ser una activitat puntual d'una sessió o entrar més a fons en el tema i demanar-los que ells mateixos el.laborin els seus taulers. En aquest cas el joc serviria només com a element motivador.
   
   
Atenció!

A partir del joc la primera activitat, i analitzant què passa amb els simuladors (o amb jocs de cartes, daus, bingos... de debó) demaneu als vostres alumnes que facin un tauler de joc en que es pugui anar avançant si el que proposa la casella coincideix amb el resultat de la tirada. Demaneu-los que hi facin sortir successos molt probables, poc probables, segurs i impossibles. Pot ser una interessant activitat de plàstica per fer amb el programa de dibuix, i després podeu imprimir i demanar que s'intercanviin els taulers de joc.

   
  Informació complementària
   
Informació complementària

A internet trobem simuladors de tirades a l'atzar de daus, cartes, boles... que ens poden servir per fer activitats al voltant de la probabilitat:

 

Simuladors de tirades de daus, en les que es registra la frequència de sortida de cada cara. http://aulavirtual.uco.es/Aula2/Docencia/Centros/fce/Usuarios/
laboratorio/e/LibroHTML2/Recursos/Dados.swf


Simulador de tirades de dau que elabora un gràfic de frequències

 

Cartes , en les que es registra la freqüència de sortida de nombres o figures

http://aulavirtual.uco.es/Aula2/Docencia/Centros/fce/Usuarios/
laboratorio/e/LibroHTML2/Recursos/Cartas.swf

 

El simulador de boles proposa un bombo amb un nombre diferent de boles de cada color :

http://aulavirtual.uco.es/Aula2/Docencia/Centros/fce/Usuarios/
laboratorio/e/LibroHTML2/Recursos/Bolas.swf

 
 
Amunt
   
   
XTEC Internet i les matemàtiques a primària