Guia
Mapa
Mòdul 1
Mòdul 2
Mòdul 3
Mòdul 4
Mòdul 5
Mòdul 6
Pràctica 1
Pràctica 2
Pràctica 3
Pràctica 4
Pràctica 5
Pràctica 6
Exercici
   
  Una classificació de quadrilàters
   

L'objectiu d'aquesta pràctica és conèixer les possibilitats dels programes de geometria dinàmica o simulacions a primària. Tot i que potser no us aventurareu a fer construccions amb els vostres alumnes, sí que podeu fer servir construccions fetes per veure com es conserven algunes propietats.

L'activitat es basa amb el treball d'un recurs anomenat Miniunitat didàctica de l'edu365 (MUD).

   
Desenvolupament de la pràctica
   
Pràctica
  • Aneu a la pàgina de l'edu365.com. Seleccioneu primària i després l'àrea de matemàtiques.

  • Dins les MUD (miniunitats didàctiques), aneu a Els quadrats, els rombes i els seus amics.

  • Clicant a la part de la imatge, veieu una animació que us porta a classificar els quadrilàters de manera senzilla, afegint cada vegada una característica més, de manera que cada grup inclou els que el seguiran.

  • Aneu seguint l'explicació i aneu posant els diferents quadrilàters allà on us demani arrossegant-los amb el ratolí.

  • Ara, aneu a l'apartat de practica.

 
  • Aneu clicant sobre cada un dels tipus de quadrilàters. Se us obre una finestra amb un qüestionari i una finestra gràfica feta amb la calculadora Wiris. Us permet manipular els polígons que surten i que estan definits per condicions de paral·lelisme, d'angles rectes... fent que mantingui algunes de les seves característiques.

 

 
 
Una pàgina de la calculadora Wiris que permet modificar un polígon
   
Imatges en moviment
Podeu veure el procés
   
 
   
  Programació de l'activitat
   
Programació
  • Aquesta activitat us serveix per tractar la classificació de quadrilàters, però també podeu utilitzar-la per tractar aspectes de paral·lelisme o d'angles. És adient per al cicle mitjà de primària.
  • Metodologia de treball en parelles o individual. En algun altre moment, es pot haver presentat per a grup gran, amb projector..., establint un diàleg entre tots.
  • Els objectius curriculars que heu treballat en aquesta sessió:
    • Conèixer el concepte de quadrilàters i la seva classificació.
  • Els objectius TIC que heu treballat en aquesta sessió:
    • Conèixer i utilitzar el recurs en línea anomenat MUD del portal educatiu edu365.
  • Temps: la MUD de quadrilàters pot durar una sessió de 45 minuts.
   
Atenció!

Nota: la classificació de quadrilàters que proposa la MUD és una de les possibles. Apareix, entre altres fonts, al llibre La geometria de la matemàtica i didàctica, d'Emma Castelnuovo. Segons els llibres consultats, la definició de trapezi pot ser "quadrilàter que té dos costats paral·lels" o "quadrilàter que té dos costats paral·lels i els altres dos no paral·lels".

   
  Informació complementària
   
Informació complementària

No hi ha gaires activitats de geometria dinàmica específicament adreçades a alumnes de primària. Però podria ser una qüestió de desconeixement del recurs per part dels mestres. Hi ha programes com el la Wiris, Cabri geometre, Cinderella o l'aplicatiu del Projecte Descartes..., que es fan servir a les aules de secundària amb alumnes. A la majoria d'aquests programes podeu fer una construcció i guardar-la per recuperar-la després i poder-la manipular, excepte el programa lliure anomenat Geonext.

 

 

Wiris:
És la calculadora de l'edu365. Hi podeu accedir des de la web de l'edu i anant a l'escriptori. Té un apartat gràfic amb què s'han construït els manipulatius de la MUD anterior. Podeu trobar més informació a la pàgina: http://www.edu365.com/primaria/faqs/mates/calc_pri.htm.

  Cabri:
Potser és del programa en què trobareu més aplicacions fetes. A una web personal http://www.xtec.net/~voliu/mates/cabri/index.htm hi ha enllaços. Per exemple, podeu veure una demostració visual de: la suma dels angles de qualsevol triangle és 180º.
En aquesta web, trobareu activitats adients per fer cabri amb alumnes de primària: http://www.mismates.net/matematicas/cabri/cabri_primaria.htm#activ
  Proyecto Descartes:
La pàgina principal del projecte és: http://descartes.cnice.mecd.es. Hi ha un índex d'activitats a: http://descartes.cnice.mecd.es/indice_ud.php
   
 

GEONEXT:
Pertany al grup de Programari lliure GNU, és a dir, funciona en qualsevol plataforma Windows o Linux. Permet crear activitats i desar-les en format html i convertir-les en un exercici en línia. Ara per ara encara no la tenim en català, encara que està en molts idiomes. Cliqueu la bandera espanyola i obtindreu tot el programa en castellà: http://geonext.uni-bayreuth.de/

 
Amunt
   
XTEC Internet i les matemàtiques a primària