Guia
Mapa
Mòdul 1
Mòdul 2
Mòdul 3
Mòdul 4
Mòdul 5
Mòdul 6
Pràctica 1
Pràctica 2
Pràctica 3
Pràctica 4
Pràctica 5
Exercici
   
  Minuets i Taller de Creació Sonora
   

Ja sabeu que Mozart tenia una facilitat extraordinària per compondre música; tant és així que sovint componia i tocava com un divertiment, com un joc per passar-s'ho bé, sense buscar cap trascendència. Fins i tot va fer jocs per compondre. Un d'aquests jocs consistia a escriure compassos solts i barrejar-los a l'atzar, amb daus: segons el número que sortia, es posava un compàs o altre. La gràcia era que, fos quin fos el resultat de l'ordre dels compassos, allò sonés bé.

Vosaltres segur que no sabreu escriure la música amb l'encert que ell ho va fer, però sí que podreu fer la segona part, és a dir, fer la barreja i ordenar de moltes maneres els compassos ja escrits. Podeu fer servir la intuïció i la vostra creativitat i segur que aconseguireu un bon resultat. Fer un minuet es converteix, així, en una activitat senzillíssima, i podeu tenir la sensació del creador que fa una obra nova.

El calaix de músic ens permet la creació musical amb aquesta filosofia. Es tracta de fer un minuet triant l'ordre de 4 fragments musicals que sonen. Seguim l'ordre que seguim, sempre aconseguim un bon resultat.

Una altra pàgina molt diferent per treballar la creació és el TSC.

El TCS (Taller de Creació Sonora) és un crèdit variable elaborat per la Magda Alegret en una llicència d'estudis i està pensat pel primer cicle d'ESO.

Consta d'una sèrie de fitxes amb consignes concretes perquè l'alumnat desenvolupi una activitat didàctica. L'objectiu és la creació de peces sonores mitjançant la potenciació de l'experimentació i la llibertat creadora. El procés es divideix en tres parts que s'han d'anar adaptant a cada alumne.1-Escoltar. 2-Pensar. 3-Crear.

Podem escoltar múltiples exemples dels alumnes que han treballat aquest taller i veure'n el resultat possible.

Sense tenir l'estructura d'una webquest, s'hi assembla força en la seva filosofia ja que marca uns objectius finals i es fa un seguiment del procés.

L'alumnat ha de tenir un perfil concret que li permeti treballar de forma autònoma i ha de tenir força habilitats musicals per poder desenvolupar amb èxit les consignes que se li donen.

Podeu veure aquestes pàgines a:

1. Calaix de músic

http://grups.blanquerna.edu/musical/ http://grups.blanquerna.edu/m17/menu.htm#

Podeu triar el que escolteu, però no podeu veure els compassos escrits.

2.TCS (Taller de Creació Sonora)

http://www.xtec.cat/~malegret/

Podeu utilitzar les fitxes i escoltar els exemples.

 

   
Desenvolupament de la pràctica 1.1
   
Pràctica

1. Podeu accedir a Calaix de músic l i Composa un minuet.

http://grups.blanquerna.edu/musical/
http://grups.blanquerna.edu/m17/

   
 

2. Entreu a la pàgina i trieu l'opció Composa, seguiu les instruccions que us donen i ordeneu els fragments. La introducció ja ve feta. Podreu escoltar i triar entre quatre opcions per fer la primera part i el mateix per a la segona part. El final també ve donat i ja teniu el minuet fet. Ja el podeu escoltar sencer:

http://grups.blanquerna.edu/m17/composa.htm

 
.Composa, explica, opina
   
 
Desenvolupament de la pràctica 1.2
   
Pràctica

1.Entreu a la pàgina del Taller de Creació Sonora que podeu trobar a l'apartat de música de l'escolaoberta.

http://www.xtec.cat/escola/index.htm

 
 
 

2. Feu un cop d'ull als diferents apartats per afigurar-vos la proposta.

 
   
 

3. Entreu a la Guia Didàctica i aneu al subapartat activitats/pensar/visual i imprimiu la fitxa.

 

 

 

  4. Feu l'activitat que es proposa i al final cliqueu sobre el text "Com t'ha anat" que passa a peu de pantalla, anireu a una altra fitxa on es pot fer una autoavaluació.
 
 


 
 
  5. Feu el mateix amb altres fitxes d'altres apartats.
   
  Programació de l'activitat
   
Programació

L'activitat que fareu serà compondre un peça seguint les instruccions que us donen al TCS (Taller de Creació Sonora). Els alumnes han de tenir molta autonomia i l'objectiu ha de ser relacionar l'expressió musical amb els sentits. Relacionar el so amb la imatge, el tacte o l'olfacte.

  • Metodologia.Explicarem als alumnes l'objectiu i donarem unes consignes mínimes.Han de ser capaços d'explicar per escrit les dificultats i fer una valoració dels seus resultats.La música la faran amb l'instrument escolar i l'escriuran amb un programa informàtic com el Music Time.
  • Material . S'utilitzarà la mateixa fitxa de treball fitxa  que proposa el TCS.
  • Consideracions. És un treball molt obert que requereix força coneixements.L''objectiu és la reflexió i l'expressió personal. En cas que els alumnes no siguin capaços de realitzar per si sols el que se'ls demana es pot acceptar que utilitzin enregistraments i igualment facin la reflexió argumentant la tria.

 

 

   
  Informació complementària
més informació

Un programa per fer minuets a la manera aleatòria que hem explicat al començament és el Minuet Mixer.El podeu trobar a la pàgina de The New York Philharmonic Kid Zone .Cliqueu sobre Composition workshop. http://www.nyphilkids.org/main.phtml.

Hi ha una explicació en anglès que hem traduït a la següent pel.licula.

 

Animació
 
Amunt
   
   
XTEC Internet i música a secundària