Guia
Mapa
Mòdul 1
Mòdul 2
Mòdul 3
Mòdul 4
Mòdul 5
Mòdul 6
Pràctica 1
Pràctica 2
Pràctica 3
Pràctica 4
Exercici
 

 

  Ball al monitor
   
 

Podeu aprendre a ballar amb l'ordinador? La resposta, evidentment, és sí. Bé, potser no tan evidentment o potser no del tot. El que sí que podeu fer són coreografies i preparacions per posteriorment aixecar-vos de la cadira i moure-us a les tres dimensions. La pràctica que fareu us permetrà fer ballar un personatge a la pantalla i manar-li la successió de moviments que a vosaltres us sembli. Ell obeirà i, una vegada veieu el resultat, només l'haureu d'imitar.

   
  Desenvolupament de la pràctica
   
Pràctica

1. The museum of science, art and human perception at the Palace of Fine Arts, de San Francisco, disposa d'una pàgina web amb experiències increïbles. S'anomena exploratorium i hi trobeu un apartat dedicat a la ciència de la música.

http://www.exploratorium.edu/

 
Exploratorium
   
 

2. Cliqueu sobre Science of music: accedireu a una pàgina amb diveros interactius per treballar. Tots són molt interessants, feu-hi un cop d'ull. Aquí desenvolupareu una possible experiència per treballar el ball, tal com se us proposa.

http://www.exploratorium.edu/music/

 

ciència de la música

   
 

3. Aneu a step re-mix i podreu veure un ball seqüenciat amb franges molt curtes, de manera que podeu manipular-lo com si es tractés d'un trencaclosques.

http://www.exploratorium.edu/music/exhibits/stepping/index.html

 
step re-mix
   
  4. La pàgina següent servirà per veure i escoltar les diferents seqüències del ball. El mecanisme és molt senzill, ja que es tracta d'arrossegar els fotogrames a una línia de temps. Quan la tingueu completa, la podreu reproduir sencera o per trossos.
 
   
  4. Es poden fer ballar els tres personatges al mateix temps, de manera que facin una coreografia que tingui sentit. La música que acompanya és la que produeix el ballador amb el seu propi cos, amb les mans i amb els peus. Si intenteu sincronitzar els diferents moviments, aconseguireu un patró rítmic que podeu intentar reproduir.
 
seqüències
   
  5. Per tornar a començar, premeu sobre Star over i es buidarà la línia de temps.
 
comandaments
   
  6. També podeu veure un vídeo complet amb un ball sencer, una explicació escrita i amb àudio en anglès sobre aquest ball tan rítmic, l'origen i l'entorn on es practica. Premeu sobre What's Going On?.
 
   
  7. De moment, no hi ha manera de desar el muntatge que feu o fa l'alumnat. Sí que podeu desar l'àudio amb el sistema explicat a la pràctica anterior.
 
 

8. A la mateixa pàgina, teniu un altre interactiu complementari d'aquest: es tracta d'online drum circle, una bateria virtual que podeu tocar amb el ratolí o amb el teclat.

http://www.exploratorium.edu/music/exhibits/drum/index.html

  online drum circle
   
 

9. És especialment interessant, ja que permet tocar diferents instruments al mateix temps. Podeu tocar amb el teclat i amb el ratolí, de manera que, entre dos/dues alumnes, poden fer poliritmes.

  online drum circle
   
   
  Programació de l'activitat
  • Metodologia. Hi ha múltiples possibilitats per treballar aquesta web, però bàsicament ha de servir com a font d'inspiració i per fer imitacions. Podeu seguir la fitxa de treball fitxa següent per donar les instruccions a l'alumnat. Aquest tipus de treball normalment té èxit entre les alumnes i no tant entre els nens, depèn molt del curs i del grup. De totes maneres, si es planteja amb prou temps i tenen temps de mentalitzar-se, acaba tenint èxit.
  • Preparació de l'activitat. Es tracta d'explicar el funcionament de la web, que és molt senzill i intuïtiu, i deixar que s'hi familiaritzin tot experimentant.
  • Temps. Dividiu la feina en dues parts. La primera serà de preparació i es farà davant l'ordinador amb grups de tres. S'hauran d'inspirar o copiar directament els passos que es proposen. La segona part serà executar la coreografia preparada davant els companys i les companyes i durarà una sessió completa.
  • Avaluació. Quan es fa la presentació davant la classe, és molt útil que l'alumnat tingui una graella amb unes pautes d'observació i valoració dels companys, és una manera de mantenir l'atenció i d'afinar el criteri. Pot ser semblant a la fitxa d'avaluaciófitxa següent.
   
  Informació Complementària
   

Hi ha molts programes que ens permeten treballar la creació musical facilitant-nos-ho cada vegada més. Un que trobem molt interessant és el que ens proposen des de la BBC a la seva pàgina de música. http://www.bbc.co.uk/blast/music/tipsandtools/vjmasher/

Podem posar imatges a la música només arrossegant peces amb el ratolí. L'avantatge d'aquest programa sobre d'altres és que podem desar la nostra creació i veure el que han fet altres usuaris i usuàries. Tot és en línia i, per tant, no hem de descarregar cap programa.

 
Amunt
   
   
XTEC Internet i música a secundària