Guia
Mapa
Mòdul 1
Mòdul 2
Mòdul 3
Mòdul 4
Mòdul 5
Mòdul 6
Pràctica 1
Pràctica 2
Pràctica 3
Pràctica 4
Pràctica 5
Exercici
   
  Per començar em fabrico l'instrument
   

La Videoteca digital, que trobeu dins l'apartat d'audiovisuals de l'Escola oberta de la XTEC, us ofereix una gran quantitat de vídeos. Hi ha un cercador per temes, títols, nivell... que us permet especificar què voleu exactament. En el vostre cas, de vídeos de música n'hi ha molts i, en concret, us centrareu en un que explica el procés de fabricació d'instruments populars. Per als alumnes nouvinguts, el creiem especialment interessant, ja que, a part de practicar l'escolta de les explicacions, els posarà en contacte amb el vocabulari i la cultura popular d'una manera divertida i motivadora.

http://www.xtec.cat/audiovisuals/index.htm

   
Desenvolupament de la pràctica
   
Pràctica

1. Aneu l'apartat d'audiovisuals i entreu a la Videoteca digital: http://www.xtec.cat/videoteca/

 


  2. Ompliu el cercador amb la paraula música a l'apartat Tema i accedireu a tots els vídeos relacionats amb aquesta matèria. Trieu Instruments populars de bufar, picar i rascar.
 
Cercador de la videoteca Llista de videos disponibles


 

3. Accedireu a una pàgina on hi ha un resum de la pel·lícula i altra informació interessant. Des d'aquí, teniu dues opcions per visionar-la:

a. Podeu veure-la directament si disposeu d'una connexió ràpida. Només heu de clicar sobre el dibuix de la càmera Dibuix d'una càmera.

b. Podeu descarregar-la i desar-la al vostre disc dur. Cliqueu sobre el dibuix del disquet dibuix de disc i seguiu les instruccions que us apareixeran a la pantalla. Aquesta opció us donarà menys problemes una vegada la tingueu, ja que no dependreu de la velocitat de transferència.

Tant en un cas com en l'altre, podreu triar dos nivells de qualitat, lògicament, com més qualitat menys rapidesa a l'hora de descarregar el fitxer.

 
 


4. Com podeu veure, hi ha disponibles un bon grapat de vídeos de música que podeu mirar seguint el mateix procés. Darrerament, es disposa d'un format nou, anomenat DivX. Aquest format permet mirar fitxers de vídeo des dels reproductors de DVD nous de taula connectats al televisor, i, per tant, us permet mirar-lo en grup, encara que no tingueu canó de projecció.

Trobareu les instruccions a la mateixa pàgina.

 
   
  Programació de l'activitat
   
Programació
  • L'activitat que es proposa és mirar el vídeo amb una fitxa de seguiment del contingut.
  • El marc ideal és una aula amb un canó de projecció i amb tot l'alumnat mirant simultàniament la pel·lícula. El professor/a podrà parar en qualsevol moment per aclarir dubtes i per donar temps per escriure.
  • Material. Va molt bé tenir alguns dels instruments que apareixen al vídeo, sobretot si els han fet altres alumnes. Són molt senzills de fer i es poden conservar d'un any per l'altre.
    Cal oferir a l'alumnat una fitxa de treball fitxa  per fer el seguiment i on anotarà el procés de construcció per poder-ho reproduir posteriorment i autònoma a casa.
  • Temps. Dediqueu-hi una sessió sencera sense comptar la feina a fer a casa. Penseu que, en algun cas, només consistirà a recordar que cal portar un material concret (ampolla bisellada o dues culleres).
   
   
  Informació complementària
   
Informació complementària

Construcción de INSTRUMENTOS TRADICIONALES: hi ha molta informació sobre la manera de fer instruments concrets i un fòrum on es poden intercanviar experiències, plantejar preguntes i llegir comentaris i anècdotes de les persones participants. http://www.es-aqui.com/payno/pral.htm

   
 

Instrument lab: és en anglès, però s'entén perfectament, ja que hi ha molts dibuixos i pel·lícules Flash. Podeu escoltar els so que fan els instruments. http://www.nyphilkids.org/lab/main.phtml?

   
 
Amunt
   
   
XTEC Internet i música a secundària