Guia
Mapa
Mòdul 1
Mòdul 2
Mòdul 3
Mòdul 4
Mòdul 5
Mòdul 6
Pràctica 1
Pràctica 2
Pràctica 3
Pràctica 4
Pràctica 5
Exercici
   
  El CDWeb (com aprendre a enregistrar, Audacity)
   

L'objectiu d'aquesta pràctica és explorar un recurs disponible des de fa poc a la pàgina de la XTEC i que us ofereix una quantitat grandiosa de possibilitats pel que fa a la formació del professorat en general. Es tracta de CDWeb, que és la versió en línia de tots els materials de formació i eines que s'han editat en els darrers anys, posats al dia i amb la possibilitat d'una actualització permanent. Farem un repàs dels materials relacionats amb la música i ens centrarem en una part d'un curs que us explica com funciona el programa Audacity.

   
Desenvolupament de la pràctica
   
Pràctica

1. Comenceu anant a la pàgina general de la XTEC, http://www.xtec.cat, al lateral esquerre teniu l'enllaç a CDWeb Materials de formació.

Dins CDWeb, com s'ha dit, trobareu els materials que es reparteixen cada any en un CD a tots els participants en cursos de formació i a tothom que ho demani. Aquí trobareu tot aquest material a disposició i amb un cercador per concretar-hi el que busqueu.

 
   
  2. Obriu el cercador (Cerca) i ompliu les caselles com es mostra a continuació.
 

   
  3. De les possibilitats que us ofereix, trieu, de l'apartat Materials, el D113 Informàtica i educació musical, on trobareu el contingut que us interessa. 
 
   
  4. Ara es tracta de buscar dins el curs la part que us interessa i seguir les instruccions que us donen. Entreu al mòdul 1 i feu les pràctiques corresponents a l'explicació de la instal·lació i dels primers passos del programa Audacity.
 

Mòduls informàtica

Continguts

   
 

5. Si esteu treballant amb el sistema operatiu Linkat, la Fortuna us somriu: ja teniu instal·lant per defecte aquest programa. El trobareu a Programes > Multimèdia > Audacity. No cal que instal·leu res. Podeu passar a l'apartat Introducció al funcionament de l'Audacity que trobareu més avall.

Si esteu treballant amb Windows, us haureu de descarregar el programa i instal·lar-lo al vostre ordinador per fer les pràctiques. Ho podeu fer des de la pàgina següent: atenció a l'usuari/eines http://www.xtec.cat/fie/eines/ o des de la pàgina de Francesc Busquets: http://www.xtec.cat/~fbusquet/programes/audacity.htm

Audacity

   
  6. Deseu el programa al disc.
 

Obrint audacity

   
  7. Instal·leu el programa fent doble clic a la icona i acceptant totes les opcions per defecte. Es crearà una icona d'accés directe al vostre escriptori.
 
Icona d'instal.lacióIcona audacity
   
 

8. Poseu en marxa el programa fent doble clic sobre l'accés directe i, amb una mica d'intuïció i les explicacions que trobeu a la pràctica 4 del mòdul 1, de seguida podreu començar a fer enregistraments i creacions que desareu i reproduireu en diferents formats.

 

 
Introducció al funcionament de l'Audacity

L'Audacity és un editor de so digital multipistes. En posar-lo en marxa, observareu tres barres d'eines i una barra d'estat:

  • Barra d'eines de control:

    Botó enregistrar

  • Barra d'eines del mesclador:

    Eines mesclador

  • Barra d'eines d'edició:

    Eines edició

Si deixeu el cursor damunt cada un dels botons i controls, us apareixerà una etiqueta amb una descripció breu de la seva funció.

L'Audacity treballa amb pistes, que es representen en forma de finestres horitzontals que es van col·locant una damunt l'altra. Per crear una pista, heu de fer un enregistrament.

Realització d'un enregistrament amb el micròfon

Abans de començar a enregistrar, convé establir les característiques de les dades que voleu obtenir. Com que fareu servir un micròfon, només necessitareu un canal (tret que tingueu un sistema estereofònic de dos micròfons), i per enregistrar veu humana, en tindreu prou amb una resolució de 22 KHz.

   
 

9. El vostre objectiu final, però, no és especialitzar-vos en el funcionament d'aquest programa, ni de cap altre, sinó d'utilitzar-lo com un recurs per a la creació de produccions sonores per part dels alumnes.

   
  10. Per fer el primer enregistrament, heu de tenir activat el micròfon d'entrada i clicar al botó vermell dels comandaments, tal com es mostra a continuació.
 

 
Botó enregistrar
   
  Programació de l'activitat
Informació complementària  
 
  • Requeriments de maquinari i de programari
    Es necessita un ordinador per a cada dues persones, amb el programa instal·lat i un micròfon connectat.
  • Metodologia
    Primer s'explica que s'utilitzarà un programa d'enregistrament i es presenta perquè l'alumnat s'hi familiaritzi. Deixeu-lo que enregistri la veu pròpia sense donar cap mena d'instruccions. Una vegada domini el funcionament bàsic de començar a enregistrar i de parar l'enregistrament (5 o 10 minuts), li donareu directrius precises de la feina que ha de fer. Aquestes han de ser per escrit i semblants a les de la fitxa de treball fitxa següent. Numereu les instruccions i així podeu indicar on s'han perdut i l'alumnat, dir-vos en quin punt es troba. És convenient que conegui la cançó que fareu enregistrar, en aquest primer cas, un cànon.
  • També està bé que vegi el resultat final que es pretén abans de començar a treballar. A continuació, teniu l'exemple de l'enregistrament de balalaica i el resultat que es pretén. Tot això és ideal presentar-ho amb un canó de projecció quan doneu les instruccions. 
  • Temporització
    Aquesta activitat pot durar dues sessions d'una hora si compteu que, segurament, hi haurà complicacions i que no tot l'alumnat es familiaritzarà amb facilitat amb el programa. En tot cas, podeu tenir preparades diverses propostes que poden anar treballant consecutivament els primers que acabin.
  • Avaluació
    El resultat es desarà a la carpeta personal o en una feta per a l'ocasió, segons la disponibilitat de cada cas, i, al final, s'escoltaran una per una les produccions. Està bé que l'alumnat que escolta els treballs de la resta de companys i companyes disposi d'una graella amb criteris concrets per avaluar-los, podria ser similar a aquesta fitxa d'avaluació fitxa.
   
   
  Informació complementària
   
Programació

A la mateixa pàgina del curs Informàtica i música, trobeu altres programes d'enregistrament, així com activitats per aprofundir amb l'Audacity. És especialment ineteressant el mòdul 7, amb una pràctica de propostes didàctiques.  

   
   
 
Amunt
   
   
XTEC Internet i música a secundària