D200: Estratègies TIC per a l'ESO

Mòdul 7: La creació de coneixement amb el treball cooperatiu al Kampus de les Aules Obertes.

Pràctica 8

Georeferenciem els estadis de futbol

La popularitat de Google Earth ha arribat també a les aules.

Les possibilitats didàctiques d’aquesta eina tant a primària, com a secundària o batxillerat són enormes, i no únicament a l’àrea de geografia. Podem pensar activitats de georeferenciació per a totes les àrees (música, història, física...). Imaginem-nos treballs (a l’ESO, o a batxillerat en forma de treballs de recerca) sobre el romànic, barraques de vinya, geologia ... Tot és susceptible de ser col·locat en un mapa. Vegem, però, alguns exemples treballats a l’Aula Oberta i la d’acollida de l’IES Quercus de Sant Joan de Vilatorrada:

http://maps.yourgmap.com/v/i_q9_grupos_de_musica.html

http://www.yourgmap.com/view_map/22946

http://maps.yourgmap.com/v/0_q0_Sant_Joan_de_Vilatorrada.html

Vegem com un alumne de l’Aula Oberta ens explica com han georeferenciat els camps de futbol de diverses lligues europees:

http://www.youtube.com/watch?v=8JU5GE8jk4M

Hi ha diversos programes que ens permeten fer aquesta feina, els més populars són Platial (http://www.platial.com), Panoramio (http://www.panoramio.com) i Tagzania (http://www.tagzania.com). En funció de les nostres necessitats en triarem un o altre. Nosaltres vam optar per Yourgmap (http://www.yourgmap.com), vinculat (com Panoramio) a Google. Té un funcionament més senzill i s’adapta molt bé als nostres objectius didàctics. Cal dir que aquests programes evolucionen molt ràpidament, incorporant de manera constant millores i noves prestacions. Al videotutorial següent veurem com activar Yourgmaps, prenent com a exemple l’elaboració d’un mapa de les platges catalanes més populars:

http://www.youtube.com/watch?v=h6Zaw-pDwlg