D200: Estratègies TIC per a l'ESO

Mòdul 7: La creació de coneixement amb el treball cooperatiu al Kampus de les Aules Obertes.

Pràctica 5

Una entrevista per a la web del centre

La web del centre, a banda d’una eina comunicativa molt potent, és un veritable aparador del nostre treball diari. Aconseguir la implicació de tota la comunitat educativa en la seva gestió li donarà vida, dinamisme i calidesa. Convidar l’alumnat d’atenció a la diversitat a participar en l’aportació de continguts i, fins i tot, en la seva gestió pot reforçar la seva autoestima i fer que els aprenentatges que treballem a l’aula prenguin significat. És per això que responsabilitzar-los d’una secció concreta i/o de la gestió parcial de la mateixa pot ser altament positiu ja no només per a ells, sinó per a tot el centre.

L’alumnat de l’IES Quercus de Sant Joan de Vilatorrada ha participat activament en la dinamització de la pàgina web durant tot el curs. Va semblar que una bona aportació consistiria a realitzar-hi periòdicament entrevistes als membres de la comunitat educativa. Aquí en podeu veure uns exemples:

Text i fotografia

(http://www.iesquercus.com/index.php?option=com_content&task=view&id=42&Itemid=2)

(http://www.iesquercus.com/index.php?option=com_content&task=view&id=36&Itemid=2)

Vídeo

Què necessitem ?

Podem començar fent entrevistes amb imatges, que és més fàcil. Sempre és millor utilitzar la càmera del centre i que siguin el mateix alumnat qui faci les fotos. En funció de com sigui l’espai web i el programari utilitzat per a publicar-les (coppermine, bubbleshare, etc.) es podrà fer d’una manera o de l’altra. Haurem de posar-nos d’acord amb la coordinació d’informàtica del centre per tal que ens doni les indicacions escaients. En qualsevol cas, preparar un guió o organitzar l’entrevista serà relativament fàcil.

Les entrevistes en vídeo revesteixen una mica més de dificultat, però els resultats obtinguts compensen sobradament l’esforç. Amb poc més de 100 € podem aconseguir una càmera de vídeo digital que enregistri en format MPG, fet que ens permetrà evitar l’edició. Ara bé, també podem de totes maneres editar amb programari adient.

El que hem enregistrat pot enviar-se a Youtube (http://www.youtube.com), des d’on l’enllaçarem amb la web del centre. Cal comptar amb les corresponents autoritzacions de les famílies, tal i com ja hem anat reiterant en altres mòduls d’aquest curs.

Com ens organitzem?

Caldria programar prèviament el nombre d’entrevistes que portarem a terme al llarg del curs, deixant sempre un petit marge per als imprevistos (la visita del banc de sang al nostre centre, per exemple).

Cal treballar sempre sobre un guió previ. En primer lloc, caldrà esbrinar la trajectòria de la persona que volem entrevistar i detectar aquells aspectes que volem destacar a l’entrevista.

Una vegada situada la persona caldria fer una pluja d’idees sobre quins són els aspectes interessants que ens interessa saber. Els podem escriure a la pissarra o al dossier de l’alumne/a.

Seguidament, es procedeix a elaborar una introducció, fresca i original. S’intentarà no abusar de les preguntes personals, que són les que l’¡alumnat sol plantejar a les entrevistes. Després, es traslladaran en forma de preguntes, ordenades, les idees que han sorgit de la pluja per tal que aquesta asseguri una bona collita.

Finalment, també es farà el tancament de l’entrevista. Per donar idees podem buscar per Internet entrevistes de professionals com l’Andreu Buenafuente (per exemple). Ens ajudaran a inspirar-nos a l’hora de fer el guió de la entrevista.

Per acabar, només ens quedarà repartir les feines a l’hora de l’entrevista: qui fa les preguntes? Es reparteixen entre uns quants? Quin enregistra en vídeo? Qui farà les feines posteriors?

És interessant definir bé aquestes feines i intentar que siguin rotatòries. D’aquesta manera, garantim que tothom passi per les diferents tasques que són necessàries per elaborar l’entrevista.