D200: Estratègies TIC per a l'ESO

Mòdul 7: La creació de coneixement amb el treball cooperatiu al Kampus de les Aules Obertes.

Pràctica 6

Fem un treball en grup amb Google Docs

El volum de correus electrònics que generem al llarg dels anys de la nostra vida professional i personal és cada vegada més elevat. També ho és el dels fitxers afegits, generalment de text, presentacions, etc.

Un dels principals problemes que patim és a l’hora de fer modificacions sobre els fitxers, fet que s’agreuja més si sobre aquest hi treballa més d’una persona. Problemes freqüents són l’equivocació de la versió, la pèrdua del document (en algun racó de la memòria USB, abans disquet), els virus...

Existeix una eina cada vegada més coneguda, Google Docs, que permet crear un document i treballar-hi en línia. El seu ús comporta nombrosos avantatges, a banda d’oblidar-nos dels problemes que acabem d’esmentar.

Google Docs permet convidar persones perquè segueixin l’evolució del document (de text, full de càlcul o presentació), persones a les quals se’ls pot donar el dret de contribuir a editar el document o bé només de visualitzar-lo.

Google Docs enregistra qualsevol canvi, que es pot desfer sempre que convingui per deixar el document tal i com estava en una data concreta. L’aplicació també permet reconèixer quines són les parts, esmenes o eliminacions fetes per cadascuna de les persones usuàries.

Salvada l’angúnia que ens pot provocar treballar sobre un document que ‘físicament’ és al disc dur d’algun servidor als EUA, Google Docs es revela com una eina molt valuosa a l’hora de treballar els documents vius dels centre: Projecte de Centre, Programacions, Pla d’Acollida, Pla d’Entorn, etc. sense haver de patir per haver de desar un munt de versions prèvies. Una alternativa més segura seria treballar en un wiki hostatjat en un servidor de confiança, però, ara com ara, aquesta opció comporta tenir uns certs coneixements tècnics que no són a l’abast de qualsevol.

Un dels grans valors de Google Docs és que podem accedir al document des de qualsevol lloc i a qualsevol hora, sempre que tinguem accés a un punt d’accés a Internet, és clar. Els documents importants, per tant, sempre estan localitzables i es presenten sempre en el seu estat més actualitzat.

Google Docs té molta utilitat per a la gestió del centre i la documentació que s’hi genera, però és també una eina molt valuosa per al treball amb l’alumnat. SEmpre, però, cal anar amb compte de no deixar-hi informació sensible ni dades personals no autoritzades. Tota la informació que ens dóna aquesta eina (saber quina part del document ha estat redactada per tal o qual alumne/a) és molt interessant, a banda de permetre a l’ensenyant fer-ne un seguiment de l’evolució.

Al cas del Kampus, i de qualsevol altre projecte telecol·laboratiu, Google Docs ens permetrà de fer treballs compartits entre alumnes de diferents centres. Probablement és l’opció menys experimentada, però una de les que té més projecció en el futur.

Al videotutorial seGüent us mostrem com activar Google Docs, des del compte de Google:

http://www.youtube.com/watch?v=TsINrhSVhyk

El funcionament del programa és molt intuïtiu. L’ajuda que ens proporciona el mateix programa és un bon manual per tal d’aprendre a aprofitar totes les possibilitats. Es pot trobar a http://docs.google.com/support/?hl=es.