Guia
Mapa
Mòdul 1
Mòdul 2
Mòdul 3
Mòdul 4
Mòdul 5
Mòdul 6
Pràctica 1
Pràctica 2
Pràctica 3
Pràctica 4
Pràctica 5
Exercici
   
  Entrenament auditiu
   

L'objectiu d'aquesta pràctica és que l'alumnat pugui tenir accés a uns recursos que li serveixin per experimentar amb el so i per practicar l'entrenament auditiu de forma autodidàctica.

És un material elaborat en llengua anglesa però, amb les orientacions que es donaran, el seu ús no ha de suposar cap problema per a l'alumnat. A més, té el valor afegit de fer una activitat de música en llengua estrangera i, alhora, treballar el lèxic musical.

   
Desenvolupament de la pràctica
Pràctica

1. Accediu a Big Ears i feu clic a Instructions.

http://www.ossmann.com/bigears/index.html

Big Ears

En accedir a la pàgina demanada, es comenta que l'aplicatiu és un entrenador d'intervals que interpreta de forma aleatòria i on els estudiants han d'encertar l'interval que sona. Com que les instruccions estan en llengua anglesa, us fem un petit resum.

  2. Cliqueu a la icona de Big Ears perquè s'executi un interval. Si voleu escoltar el mateix interval un altre cop, cliqueu a Repeat.

Per escoltar un interval diferent, cliqueu al botó Big Ears de nou.
Big Ears

3. Per conèixer l'interval que ha sonat, cliqueu a l'orella petita del botó d'interval botó interval que penseu que és. Aquests botons comencen amb P1 (uníson) i s'extenen cromàticament fins a P11 (11a). Es poden escoltar tantes vegades com sigui necessari i, com veureu, l'aplicatiu no jutja els errors.

Cada botó d'interval presenta dues opcions associades amb ell:

1. L'orella petita orella petita és per escoltar-lo. Cliqueu a l'orella petita per saber com sona un interval.

2. La casella d'opció casella opció. Cliqueu a la casella d'opció per activar i desactivar intervals. Si un interval està en posició activada, entrarà en el grup d'intervals que heu d'endevinar quan cliqueu al botó Big Ears.

Els botons All on i All off All on All off, en la zona inferior esquerra, activen i desactiven respectivament les opcions dels intervals.

4. Un cop encertat l'interval que ha sonat, escolteu un interval nou clicant al botó Big Ears.

5. L'aplicatiu també controla la direcció dels intervals. Així podeu seleccionar intervals ascendents o descendents o les dues opcions.
direccions

6. Els botons normal i help es diferencien en el fet que, en el mode help, si cliqueu a qualsevol element, a la pantalla central us informa de la seva funció. Per tornar a l'exercitació d'intervals, cal tornar al mode normal.

7. Si cliqueu a l'opció Keyboard accés keyboard , que trobareu a la part inferior de la pantalla, passareu a una finestra nova on podreu executar intervals des del teclat. En la part superior, us indica l'interval que es forma entre les dues darreres notes que heu clicat.

Keyboard

8. Cliqueu a la icona Big Ears i tornareu a l'aplicatiu de discriminació d'intervals.

   
  Programació de l'activitat
   
Programació
  • Metodologia. L'activitat està concebuda per als cursos de segon cicle d'ESO i batxillerat i per fer-se de forma individual a l'aula d'informàtica o en una aula que disposi d'ordinadors. Es pot usar com a activitat d'aprenentatge de conceptes nous o com a activitat de reforç, amb el valor afegit de treballar en llengua anglesa. Abans d'abordar aquesta activitat, però, cal una explicació prèvia per part del professorat.
  • Temporització. Depèn del grau de coneixement de l'alumnat de la llengua anglesa i dels ítems que vulgueu treballar.
  • Recursos. Ordinadors amb connexió a Internet.
  • Material adjunt. L'alumne/a ha de disposar d'una fitxa de treball fitxa.
   

Informació complementària

Good-ear
Aplicatiu en llengua anglesa per treballar l'entrenament auditiu de forma autodidàctica. Presenta exercicis de discriminació d'intervals, escales, acords, cadences, acords de jazz...
http://www.good-ear.com

 
Amunt
   
   
XTEC Internet i llengua a secundària