Guia
Mapa
Mòdul 1
Mòdul 2
Mòdul 3
Mòdul 4
Mòdul 5
Mòdul 6
Pràctica 1
Pràctica 2
Pràctica 3
Pràctica 4
Pràctica 5
Exercici
   
  Anàlisi de formes
   

L'objectiu d'aquesta pràctica és donar a conèixer recursos que siguin útils per a l'anàlisi de formes musicals. El material que es presenta es pot adreçar a alumnes de primer o segon cicle d'ESO, però pot ser perfectament vàlid també per als alumnes nouvinguts o d'incorporació tardana.

   
Desenvolupament de la pràctica
   
Pràctica

1. Aneu a www.edu365.cat / ESO / música i cliqueu a El concerto grosso, que trobareu a la secció de Miniunitats didàctiques. Una vegada accediu a la la pàgina principal, s'iniciarà la introducció en què s'explica el concepte de concerto grosso.

http://www.edu365.cat/primaria/muds/musica/concerto/index.htm

El concerto grosso

2. Després d'escoltar la introducció, s'inicia l'execució del 1r moviment del Concert de Brandemburg n. 2, de Johann Sebastian Bach, il·lustrat amb un musicograma. A la pantalla següent, es poden escoltar de forma aïllada cada un dels fragments que formen part d'aquest primer moviment.

3. A partir de la quarta pantalla, s'inicien les activitats que s'han de resoldre per part de l'alumnat. L'interactiu presenta cinc activitats amb exercicis diversos per treballar el concepte de concerto grosso.

Activitat 1 instruments
tutti
trompeta

4. A l'activitat 5, l'interactiu presenta la possibilitat de repassar els conceptes que s'han presentat a l'inici de l'aplicatiu clicant a la lletra R i llegint la introducció inicial.

Activitat 5

Tal com podeu comprovar, els exercicis que es plantengen en aquesta activitat són una mica més complexos.

   
  Finalment, és interessant de remarcar la possibilitat d'imprimir el que teniu en pantalla, tant si les caselles són plenes com buides. Així, podeu imprimir-ho per resoldre l'avaluació a mà, o podeu demanar a l'alumne/a que, una vegada omplerts tots els buits, ho imprimeixi i us doni el resultat.
   
  Programació de l'activitat
   
Programació
  • Metodologia. Tot i que l'activitat està concebuda per a alumnes de cicle inicial d'ensenyament primari, pot ser adequada per a alumnat nouvingut o d'incorporació tardana d'ESO. S'ha de fer de forma individual a l'aula d'informàtica o en una aula que disposi d'ordinadors amb auriculars connectats. Abans de començar, cal una explicació prèvia per part del professorat.
  • Temporització. Segons el grau de coneixement dels alumnes, aquest material pot omplir una o més sessions.
  • Recursos. Ordinadors amb connexió a Internet i amb accés a impressora.
   
  Informació complementària
   
Informació complementària

Podeu trobar més recursos per treballar l'anàlisi formal en tots els nivells a les pàgines que s'esmenten a continuació:

Arquitectura musical
Aquestes activitats formen part del crèdit Fem música amb l'ordinador i estan pensades per treballar petites formes musicals. Al material, trobareu el del professor/a i el material de l'alumne/a.
http://www.xtec.cat/rtee/cat/fem/mat_11

Què és un cànon?
Aquesta pregunta amb resposta explica, de forma breu, el concepte de cànon i enllaça a una web amb diverses versions del conegut cànon de Pachebel.
http://www.edu365.cat/eso/faqs/musica/canon.htm

Formas musicales
El projecte MOS del Ministerio de Educación y Ciencia dedica tot un apartat a treballar les formes musicals, amb explicacions i activitats interactives adreçades a ESO. Les activitats estan adreçades a alumnat de 2n d'ESO, però en funció dels coneixements dels alumnes poden, també, treballar-se a altres nivells educatius.
http://recursos.cnice.mec.es/musica/provisionales/contenidos/formas
/index_formas.php?PHPSESSID=75c771a5d039ec55c0ac0ca7ba8468f0

Teledmus
El projecte Teledmus ofereix la possibilitat d'accedir a l'anàlisi formal de totes les cançons que formen part d'aquest projecte. Per tant, pot ser una eina útil per treballar l'anàlisi de petites formes musicals.
http://www.xtec.cat/rtee/europa/index.htm

Baroque on!
Aquest lloc web està en llengua anglesa, però és força atractiu i té activitats que poden treballar-se amb l'alumnat de batxillerat. Es fa una aproximació a les característiques del Barroc a través del concerto grosso Op 6 n. 5 en Re Major, de Georg Friedrich Händel.

 

   
 
Amunt
   
   
XTEC Internet i la música  a secundària