Guia
Mapa
Mòdul 1
Mòdul 2
Mòdul 3
Mòdul 4
Mòdul 5
Mòdul 6
Pràctica 1
Pràctica 2
Pràctica 3
Pràctica 4
Pràctica 5
Exercici
   
  Diccionaris, enciclopèdies...
   

L'objectiu d'aquesta pràctica és explorar alguns diccionaris, enciclopèdies, vocabularis, etc., que es troben a Internet i veure'n la idoneïtat per al treball quotidià a l'aula. Aquests materials de suport són, en principi, una ajuda que cal ajustar depenent de la informació que es necessita buscar, de l'edat dels alumnes, dels coneixements previs que tenen, de la llengua (català, castellà, anglès, francès...), etc.

   
Desenvolupament de la pràctica
   
Pràctica

1. Des de l'escriptori digital de l'edu365 s'accedeix, si us identifiqueu prèviament, a un conjunt d'eines de gran utilitat per als múltiples treballs escolars. Són eines de caràcter general, però que poden ser útils per a l'àrea de música.
http://www.edu365.cat/escriptori/index.htm

Accediu, doncs, a l'escriptori digital i exploreu els materials següents:

  • El Diccionari multilingüe, una eina pensada per ser utilitzada a partir del cicle superior d'educació primària.
  • El DIDAC, un diccionari de llengua catalana amb definicions i exemples molt entenedors, en principi, per a l'educació primària. Cal remarcar, com a apartats especialment interessants, les làmines i il·lustracions aclaridores dels conceptes.
  • L'enciclonet, una enciclopèdia en llengua castellana que ofereix diverses possibilitats de cerca. Pot ser útil per a qualsevol etapa amb el benentès que a primària el professorat ha de pautar la cerca.
  • L'Enciclopaedia Britannica, en llengua anglesa, destinada a ESO i batxillerat.
  • Enciclopèdia Catalana ofereix la Hiperenciclopèdia i el Gran Diccionari de la llengua catalana. La Hiperenciclopèdia pot ser d'utilitat a qualsevol etapa, mentre que el diccionari és millor usar-lo de forma generalitzada a partir del segon cicle d'ESO.
Podeu trobar més informació sobre el contingut i l'ús d'aquestes eines al material de formació: El portal edu365.cat
http://www.xtec.cat/formaciotic/edu365/4_eines/index4.htm
   
 
Escriptori digital
   
 
2. Des de l'àrea de música del portal edu365 de primària, secundària o batxillerat, s'accedeix, amb identificació prèvia, a la Gran Enciclopèdia de la Música Catalana.
http://www.edu365.cat/pls/edu365/grec_2?dicc=MUS
   
 
Accés a Enciclopèdia de la Música
   

Aquesta obra permet fer consultes:

  • alfabètiques
  • a través de l'arbre de la música
  • a través de tots els termes d'interès, tant si tenen entrada pròpia en l'obra com si no en tenen

3. Per exemple, cerqueu la paraula forma sonata i obtindreu el resultat que es mostra en les imatges següents, amb diversos esquemes que exemplifiquen el concepte.

Gran Enciclopèida de la Música
Forma sonata
 

Esquema forma sonata

 
Diverses entitats han publicat a Internet els seus diccionaris que, fins fa poc temps, només es podien consultar en suport paper. Una bona part d'aquests aplicatius s'actualitzen i s'amplien tot sovint, amb la qual cosa es disposa d'una informació posada al dia.
Exploreu-los per valorar-ne la utilitat en el vostre entorn educatiu.
 
Professions musicals
Les professions musicals és un recull de termes relacionats amb les professions musicals i les seves funcions. En principi, aquest recull s'aconsella a primer i a segon cicle d'ESO.
http://www.uoc.edu/humfil/profcultura/web/musica/professions.html
 
Vocabulari musical sonor
El Vocabulari musical sonor de termes musicals i informàtics vol ser una eina de consulta per aclarir conceptes i procediments que sovint es fan servir en la creació musical. Escolarment el seu ús es recomana per a ESO i batxillerat.
http://www.xtec.cat/rtee/cat/teledmus/vocabulari/vocabulari.htm
 
Diccionario de la Música Clásica
Diccionario de la Música Clásica és un diccionari biogràfic dels compositors més importants de la música occidental. El diccionari es pot consultar en castellà, anglès, francès, italià i alemany. El diccionari recull informació biogràfica, les obres més importants i, en alguns casos, una fotografia del compositor.
Poden ser d'utilitat per a qualsevol etapa educativa, segons la pràctica didàctica que es vol portar a terme.
http://www.karadar.com/Diccionario/
 
Glosario musical del proyecto MOS
Glosario musical és un glossari de termes musicals en castellà que es troba integrat en el projecte MOS de recursos educatius per a l'ensenyament de la música del Ministerio de Educación y Ciencia. Escolarment és d'ús per a alumnes d'ESO i batxillerat.
http://recursos.cnice.mec.es/musica/contenidos/glosario/palabraLetraA.php
 
Viquipedia

La Viquipèdia, en la categoria de música, ofereix un recull de terminologia musical que a poc a poc va augmentant.
L'aplicació didàctica d'aquest recurs és adequada per a qualsevol etapa educativa.
http://ca.wikipedia.org/wiki/Categoria:Terminologia_musical


  Programació de l'activitat
   
Programació

L'ús de les eines que aquí s'han presentat queda inserit en la programació d'una activitat en què, per a la seva resolució, cal revisar l'ortografia, recollir informació enciclopèdica o constatar informacions, etc.

 

A tall d'exemple, es proposa una activitat per a segon cicle d'ESO amb dos objectius bàsics: llegir documentació sobre la forma de la fuga i les característiques generals i cercar el significat en una enciclopèdia musical.


Aquesta activitat podeu portar-la a terme en tres fases:
1. El professorat ofereix a tot el grup informació sobre la forma musical de la fuga. La informació pot ser a partir d'una audició i acompanyada d'un gràfic.
2. Es fa, individualment o per parelles, l'activitat d'Internet seguint les indicacions d'una fitxa de treball.
3. Es valora el treball fet i es complementa amb altres activitats d'aula.
4. S'avalua tota l'activitat amb els paràmetres convinguts pel professor/a.

Temps. Les explicacions del professor/a i l'elaboració de les activitats poden iniciar-se durant l'horari escolar, però la consulta al diccionari pot fer-se fora de l'aula com a activitat d'investigació complementària. La fase de lectura de la pregunta amb resposta sobre la fuga, primera consulta a la enciclopèdia i selecció dels mots no hauria de sobrepassar el temps d'una sessió (una hora); ara bé, tot depèn de la tipologia de l'alumnat i del nombre de paraules que els alumnes hagin de cercar i de la forma de la presentació del treball que el professor/a demani.

Material adjunt. L'alumnat ha de fer servir la fitxa de treball fitxa amb les instruccions de l'activitat com a guió del treball que han de dur a terme amb l'ordinador i que el professorat ha d'inserir en una programació, més àmplia, d'una unitat didàctica.

Observacions. Convé que en sessions anteriors l'alumnat hagi fet algunes activitats relacionades amb continguts com: els tipus de diccionaris segons el suport, electrònic o paper, formes de cerca, manera d'interpretar i recollir la informació obtinguda, etc.

   
   
 
Amunt
   
   
XTEC Internet i la música a secundària