Guia
Mapa
Mòdul 1
Mòdul 2
Mòdul 3
Mòdul 4
Mòdul 5
Mòdul 6
Pràctica 1
Pràctica 2
Pràctica 3
Pràctica 4
Pràctica 5
Exercici
   
  Música i societat
   

L'objectiu d'aquesta pràctica és explorar i conèixer materials de música que formen part dels interactius de la Mediateca on-line de la Fundació "la Caixa", destinats al públic en general i que ser emprats amb alumnat d'ESO i de batxillerat.
Aquí n'explorareu una part per a batxillerat que pot ser d'utilitat per a l'alumnat com a font d'informació i per poder comprovar, per mitjà d'exercicis interactius, els coneixements adquirits de forma autònoma.
La pràctica que s'ha escollit com a exemple presenta continguts sobre la música d'altres continents diferents a l'europeu, com són Àfrica i Àsia.

   
Desenvolupament de la pràctica
   
Pràctica

1. Accediu al portal de la Mediateca on-line, de la Fundació "la Caixa". Una vegada estigueu a dintre del portal, cliqueu a e-mediateca, on trobareu diversos interactius relacionats amb la música i l'art visual i, en general, amb la creació artística.
http://www.mediatecaonline.net/mediatecaonline/jsp/home_emediateca.jsp?ID_IDIOMA=ca

 
mediatecaonline.net

 
2. Un cop hagueu entrat a la secció e-mediateca, cliqueu a l'opció Música i seleccioneu el recurs corresponent: Músiques del món Àfrica.
 
e-mediateca
  3. Espereu que es carregui l'interactiu i observeu que ofereix un mapa del continent africà amb una divisió geogràfica que servirà d'eix per a l'estudi de les músiques d'aquest continent:
  • Àfrica del nord
  • Àfrica occidental
  • Àfrica oriental
  • Àfrica austral
   
Músiques del món Àfrica
   
 

4. Col·loqueu el cursor sobre la zona d'Àfrica oriental i llegiu el text introductori.

   
  Àfrica Oriental
   
  5. A continuació, cliqueu sobre la zona d'Àfrica oriental i accediu a la pàgina on s'expliquen, amb més detall, els estils, els ritmes i les característiques de les músiques d'aquesta zona del continent, acompanyades de les audicions corresponents.
   
Àfrica Oriental
 

6. Exploreu els estils dels diferents països col·locant el cursor a sobre de l'intèrpret o intèrprets, o del nom de l'estil, que apareixen just a sota de cada país. Fixeu-vos que al mapa s'il·lumina de color el país i, a la zona central, apareix el text amb les característiques d'aquest estil al mateix temps que s'escolta.

7. Torneu al mapa d'Àfrica per explorar les diferents músiques que hi ha a la resta de zones geogràfiques i analitzeu el material segons les vostres necessitats a l'aula.

  8. Finalment, si voleu aprofundir amb estils i ritmes de músiques d'altres cultres, podeu retornar a l'e-mediateca i accedir a l'intercactiu sobre Músiques de món Àsia.
 

Músiques del món Àsia

 
Programació Programació de l'activitat
   

Convindreu en la consideració que a batxillerat les pràctiques per constatar els aprenentatges adquirits sobre música i societat ja no se sustenten fonamentalment en la resolució d'exercicis més o menys sistemàtics, sinó que és essencial per a l'alumnat de batxillerat aprendre a investigar i a recollir informació per diferents camins.

Actualment, Internet ofereix una gran varietat d'informació que cal aprendre a recollir, seleccionar, classificar, contrastar, emmagatzemar, etc., segons les necessitats de cada moment. Així mateix, cal tenir present l'ús de la documentació que es troba a les biblioteques, ja que una forma d'investigar no exclou l'altra, sinó que ambdues són complementàries.

A tall d'exemple, aquí es proposa encomanar a l'alumnat de batxillerat una reflexió sobre el paper de la música en cultures diferents a la nostra a partir del viatge geogràfic per diversos ritmes i estils musicals.
L'objectiu fonamental és la reflexió sobre la funció de la música en altres cultures, fet que també es pot analitzar en la història de la música occidental.

Temps. L'elaboració del treball s'inicia a classe d'història de la música, però, evidentment, s'ha d'acabar fora de l'aula. És convenient donar a l'alumnat una setmana per dur a terme la recerca d'informació, validar-la i contrastar-ne la idoneïtat.

Material adjunt. Aquí es fa una proposta concreta per a la música del continent africà, ja que aquesta fitxa de treball fitxa per a l'alumne/a simplement vol servir de pauta per elaborar-ne d'altres ajustades a les necessitats d'uns alumnes concrets.

Observacions. Convé demanar a l'alumnat que, a la bibliografia, consti la consulta de dues fonts: biblioteca i Internet, així poden constatar com totes dues es complementen i una no exclou l'altra. Des d'aquí, podeu accedir a informació autoritzada sobre les citacions de documents en format electrònic.

   
  Informació complementària
   
Informació complementària

És fonamental que l'alumnat conegui les possibilitats de recollida d'informació que ofereix Internet i com s'ha de gestionar.
Prèviament a l'elaboració d'una tasca amb la qual s'hagi de consultar Internet, cal constatar que tot l'alumnat sap com ha de fer les cerques.

Podeu trobar una explicació sistemàtica de la cerca a Internet als materials de formació: Creació d'aplicacions a Internet: WebQuest, mòdul 3, que pot ser d'utilitat com a material complementari per als alumnes de batxillerat que vulguin conèixer més a fons diferents maneres de cercar informació a Internet.
http://jasper.xtec.cat:7451/cdweb/dades/actu/actual_matform/materials/td109/index.htm

A la XTEC / Un cop d'ull al món / Eines de cerca, trobareu adreces de cercadors temàtics i generals.
http://www.xtec.cat/cgi/websmon

   
   
 
Amunt
   
   
XTEC Internet i la música a secundària