Guia
Mapa
Mòdul 1
Mòdul 2
Mòdul 3
Mòdul 4
Mòdul 5
Mòdul 6
Pràctica 1
Pràctica 2
Pràctica 3
Pràctica 4
Pràctica 5
Exercici
   
  Formes musicals
   
Conceptes

Aquesta pràctica proposa el treball a partir d'una animació que explica l'evolució del cant gregorià entre els segles IX i XIII. El material està en llengua anglesa, però gairebé no hi ha text escrit. El material és adient per a l'alumnat del segon cicle d'ESO, que s'inicia en l'estudi de la història de la música.

El conjunt de les animacions que apareixen en el lloc web Flash Animations for Teaching Music History, de Patricia Gray, són un bon recurs gràfic i auditiu per entendre el lèxic musical relacionat amb la història de la música.

Sovint, és una tasca feixuga explicar a l'alumnat el lèxic musical que permet entendre l'evolució de la música. L'exemple que us proposem tot seguit correspon a una animació didàctica i senzilla que permetrà a l'alumnat diferenciar, de forma gràfica i auditiva, l'evolució de la música monòdica cap a la música polifònica.

   
Desenvolupament de la pràctica
   
Pràctica

1. Accediu a www.edu365.cat / eso / muds / música i cliqueu a Flash Animations for Teaching Music History, que trobareu dins l'apartat Enllaços d'interès.
http://www.patriciagray.net/musichtmls/Flash/flash.html

2. Una vegada hagueu entrat a la pàgina, cliqueu a l'animació que porta per títol Changing Function of Gregorian Chant per accedir a l'animació que correspon a la pràctica que es proposa.

 
Flash animation for Teaching Music
 


3. Cliqueu a Play animation, fixeu-vos que podeu aturar-la en qualsevol moment clicant al text Stop animation. Després de veure la presentació, observeu que, si cliqueu a Resum animation, teniu l'opció de veure un resum de l'evolució del cant pla fins al motet. Finalment, l'opció A Brief Word of explanation, s'explica, de forma breu, quin és l'objectiu de l'animació.

The Changing Function of Plainchant
 

 

 

4. Ara convé que us plantegeu el tipus d'activitat didàctica que es pot derivar d'aquesta animació o dels altres exemples que es troben a la pàgina de Patricia Gray i que s'ajustin millor a les necessitats de la vostra programació.

   
  Programació de l'activitat
   
Programació

Atès que les animacions no presenten cap exercici d'exercitació, sinó que són exemples gràfics i sonors de conceptes i formes musicals relacionats amb la història de la música, convé que la visualització s'incorpori a la programació de les activitats de la unitat didàctica on es treballin aquests temes com una activitat més per dur a terme.
En algun cas, l'animació escollida és un complement per fixar l'aprenentatge iniciat a l'aula i, en d'altres, pot molt ben ser una activitat prèvia que detecti els coneixements inicials de què disposa l'alumnat abans d'iniciar continguts nous.

L'alumnat pot dur a terme l'activitat a l'ordinador, connectat a Internet, tant de forma individual com per parelles.

Cal que l'alumnat disposi d'una fitxa de treball, que és el seu guió de treball.

La fitxa de treball pot estar elaborada des de dues perspectives: 

  • una que contingui instruccions de l'activitat que cal dur a terme a partir de l'animació;
  • i l'altra que estigui incorporada a les instruccions de tota la unitat didàctica programada a partir del contingut escollit amb altres activitats que no s'hagin de dur a terme necessàriament a l'ordinador.

Aquí s'ha optat per presentar una fitxa de treball amb instruccions de l'activitat a l'entorn de l'animació (sense incorporar-la a la programació general d'una unitat didàctica), i s'entén que els alumnes estan treballant conceptes musicals relacionats amb la música medieval.
La fitxa que s'elabori ha de contenir l'adreça d'Internet on es troba l'animació escollida, pautes per a la seva elaboració, exercicis complementaris que poden ser utilitzats com a preguntes d'avaluació, etc.

Temps. La realització de l'activitat i dels exercicis complementaris no hauria de suposar més de quinze minuts a l'ordinador.

Material adjunt. Aquesta fitxa de treball fitxa per a l'alumne/a pot servir de pauta per elaborar-ne d'altres.

   
  Informació complementària
   
Informació complementària

Vegeu altres materials amb els quals també es poden preparar continguts per a segon cicle d'ESO sobre formes musicals relacionades amb el currículum.

  Què és una fuga
Pregunta amb resposta que explica, de forma breu, el concepte de fuga exemplificat amb un fitxer sonor, una partitura i la referència a un article.
http://www.edu365.cat/eso/faqs/musica/fuga.htm
  Què és un cànon
Pregunta amb resposta sobre el cànon, amb referència a diferents arranjaments musicals d'un mateix cànon.
http://www.edu365.cat/eso/faqs/musica/canon.htm
  Formas musicales
El material del projecte MOS del CNICE també presenta interactius, quadres, esquemes per treballar les formes musicals...
http://recursos.cnice.mec.es/musica/provisionales/contenidos/formas
/index_formas.php?PHPSESSID=75c771a5d039ec55c0ac0ca7ba8468f0
 
Amunt
   
   
XTEC Internet i llengua a secundària